Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα δώσει αυτοκεφαλία στον Επιφάνιο την ημέρα των Θεοφανίων

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης κάλεσε τον εκλεγμένο επικεφαλής της σχισματικής ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για να λάβει αυτοκεφαλία στην εορτή των Θεοφανίων στις 6 Ιανουαρίου.
Στο Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον Μητροπολίτη Περεγιασλάβ και Μπίλα Τσέρκβα Επιφάνιο(Δουμένκο) στις 6 Ιανουαρίου προκειμένου να του παραχωρήσει την αυτοκεφαλία και επίσημα.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε κάνει γνωστό ότι η αυτοκεφαλία

θα δοθεί από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης στις αρχές Ιανουαρίου.
Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ανέφερε πως η σχισματική εκκλησία θα αποκαλείται «νέα Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας».
Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε την δημιουργία αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας
Χθες στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε σύνοδος στην οποία εξελέγη ο επικεφαλής της σχισματικής εκκλησία, με τον ουκρανό Πρόεδρο να ανακοινώνει τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, μόνο δύο επίσκοποι της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησία – Πατριαρχείο Μόσχας συμμετείχαν στο συμβούλιο.
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείο Μόσχας αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι η αποκαλούμενη «ενωτική σύνοδος» που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία δεν έχει καμία σημασία και ότι η δυνατότητα αναγνώρισης του Επιφάνιου στον ορθόδοξο κόσμο είναι κάτι δύσκολο να επιτευχθεί.
Το Πατριαρχείο Μόσχας χαρακτήρισε την εξέλιξη «νομιμοποίηση του σχίσματος», λέγοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια Χριστιανών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.
Πηγή Sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα