Ντίνα Αναστασιάδου: Τρεις ομιλίες για τον Ιαπωνικό Πολιτισμό

Η “γκουρού” της Ιαπωνικής κουλτούρας, ζωγράφος sumi -e και γλύπτρια Ντίνα Αναστασιάδου θα δώσει τρεις ομιλίες για τον Ιαπωνικό Πολιτισμό.

Οι δύο πρώτες έχουν θέμα την επιρροή της Ιαπωνίας και της τέχνης της ειδικότερα στη διαμόρφωση της Δυτικής τεχνοτροπίας και έκφρασης των καλλιτεχνών της Δύσης.
Ειδικότερα η πρώτη έχει θέμα:“Βαν Κογκ και Ιαπωνισμός”. Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 10.00-12.00.

Ντίνα Αναστασιάδου: Τρεις ομιλίες για τον Ιαπωνικό Πολιτισμό

Θέμα

της δεύτερης ομιλίας: “Iαπωνισμός και νέα αντίληψη της ζωγραφικής σύνθεσης” . Σάββατο 6 Απριλίου 2024 10.00-12.00

Θα πραγματοποιηθούν στο New York College, Λεωφόρος Αμαλίας 38 Σύνταγμα. Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Η τρίτη με θέμα: ” O Mέγας Αλέξανδρος και η εξάπλωση του Βουδισμού σε Ινδία (Gandhara) και Ιαπωνία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 στις 12.00-14.00. Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Η Ντίνα Αναστασιάδου μιλά για την Ντίνα

Είμαι γλύπτρια και ζωγράφος σούμι (sumi: ζωγραφική Ιαπωνικής παράδοσης με μελάνι από πετρώματα). Έχω μόνιμη συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και πραγματοποιώ κάθε χρόνο προσωπικές ομιλίες και εκδηλώσεις σε σχέση με τον Ιαπωνικό Πολιτισμό.

Το 1986 αποφοίτησα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας τμήμα (γλυπτικής), όμως «το ταξίδι της ζωής μου» με την Ιαπωνία ξεκίνησε όταν ήμουν πολύ νέα και το 1980 πήγα για πρώτη φορά στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η Ιαπωνία με γοήτευσε, η μελέτη και κατανόηση αυτού του πολιτισμού έγινε στόχος ζωής για μένα. Εκεί γνώρισα μια οικογένεια καλλιτεχνών τους Μίτσουο και Μίκι Τακαόκι (Mitsuo & Miki Takaoki). Ο δάσκαλος και «πατέρας» όπως τον αποκαλούσα αργότερα, είχε σπουδάσει Κινέζικη φιλοσοφία και ιστορία, ήταν καλλιγράφος και μελετητής στην εξέλιξη των ιδεογραμμάτων, αθλητής Κέντο (Ιαπωνική ξιφασκία), καθηγητής σε Λύκειο και αργότερα Διευθυντής Λυκείου. Η δασκάλα και «μητέρα» ήταν ζωγράφος σε παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές ζωγραφικής σούμι και Νιχόνγκα (Nihonga: Ιαπωνική παραδοσιακή ζωγραφική με μελάνι σούμι και βιολογικά χρώματα). Τον Ιούνιο του 1986 όταν αποφοίτησα από την Καλών Τεχνών έφυγα για την Ιαπωνία εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε ένα Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών στην Οκαγιάμα της Ιαπωνίας, με αφορμή την αδελφοποίηση μιας περιοχής (Ushimado, Okayama) με την Μυτιλήνη. Έμεινα στην Ιαπωνία μέχρι το 1992, αρχικά στο σπίτι των Τακαόκι, και αργότερα σε φοιτητική λέσχη γιατί είχα πάρει εν τω μεταξύ μια υποτροφία από την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας και σπούδασα στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιο του Κιότο, Ιαπωνική ιστορία της τέχνης. Οι Τακαόκι με δίδαξαν ιαπωνικά, καλλιγραφία, ζωγραφική με σούμι, φιλοσοφία και ιστορία του Ιαπωνικού πολιτισμού. Με άλλα λόγια με μύησαν βαθιά στον Ιαπωνικό πολιτισμό. Με την οικογένεια αυτή διατηρώ επικοινωνία και ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μέχρι σήμερα.

Το 2010 σε μια δεξίωση της Ιαπωνικής Πρεσβείας γνώρισατον Πρέσβη της Ινδίας, ο οποίος μου έδωσε την υποτροφία της Ινδικής Κυβέρνησης και στο διάστημα 2012 – 2014 έκανα ένα άλλο μεταπτυχιακό (Μάστερ Καλών Τεχνών) στο πανεπιστήμιο της Καλκούτας (Rabindra Bharati University). Έμεινα στην Ινδία τρία χρόνια και η δουλειά μου βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο. Έλαβα “CertificateofMerit” για την σχεδιαστική μου ικανότητα.

Το άρθρο Ντίνα Αναστασιάδου: Τρεις ομιλίες για τον Ιαπωνικό Πολιτισμό εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
ntina-anastasiadou-treis-omilies-gia-ton-iaponiko-politismo.htm
Τυχαία Θέματα