Ν. Παππάς: «Νέα εποχή για την Ελλάδα σημαίνει και διάχυση των νέων τεχνολογιών»

«Νέα εποχή για την Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο η έξοδος από το μνημόνιο, αλλά σημαίνει και εποχή της ανάπτυξης και της διάχυσης των νέων τεχνολογιών. Εποχή της συνδεσιμότητας με υπερυψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, εποχή τεραστίων επενδύσεων για την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών».
Αυτό

σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ζάππειο Μέγαρο, για την απονομή των Athens Startup Awards 2018 για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, την οποία διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας τα επόμενα χρόνια θα επενδύσουν συνολικά 4 δισ. ευρώ για να αναπτύξουν σε όλη την Ελλάδα ένα πλήρες δίκτυο οπτικών ινών.
«Είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα να έχει υποδομές με τεχνολογίες αιχμής που αντέχουν στο χρόνο και που θα υποστηρίξουν πολλές από τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις» συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ως Πολιτεία επικεντρώνουμε σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους όπως εσείς. Και στηρίζουμε προσπάθειες μέσω:
* Του ταμείου EquiFund, που έχει κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και εθνικούς πόρους, ενώ με τη συνεισφορά ιδιωτών, τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ.
* Προγραμμάτων, όπως το «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», στηρίζουμε τους νέους ερευνητές και προωθούμε συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Τα κονδύλια που διαθέτουμε ανέρχονται στα 410 εκατ. ευρώ, με άντληση χρημάτων από το ΕΣΠΑ.
* Μέσω ΕΣΠΑ στηρίξαμε προσπάθειες πτυχιούχων με 155 εκατ. ευρώ και νεοφυών επιχειρήσεων με 72 εκατ. ευρώ».
Στον χαιρετισμό του ανέφερε ακόμη: «Χαίρομαι που βλέπω νέους ανθρώπους που βασίζονται στις δυνάμεις τους, που δημιουργούν, που καινοτομούν και που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει, και τα μυαλά και τις δυνάμεις για να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή».
Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε ότι λιγότερο από δέκα χρόνια πριν, ο όρος startup ήταν για τους περισσότερους άγνωστος. Το 2010 υπήρχαν στην Ελλάδα μόλις 16 επιχειρήσεις, που ενέπιπταν στον ορισμό της «νεοφυούς επιχείρησης». Μέσα σε μια τριετία ο αριθμός αυτός είχε δεκαπλασιαστεί και σήμερα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου στις 1.000.
Μαζί με τις επιχειρήσεις πολλαπλασιάστηκαν και τα επενδυόμενα κεφάλαια. Από 500.000 ευρώ το 2012 σε περίπου 250 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2017. Το ελληνικό startup οικοσύστημα οδηγείται σήμερα σε φάση ωρίμανσης. Με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιχειρηματικών προσπαθειών και με ένα περιβάλλον που σταδιακά γίνεται ευνοϊκότερο. Γιατί η καινοτομία και η δυναμική που συνδέονται με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, είναι απαραίτητα συστατικά για μια οικονομία που χρειάζεται να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής.
Οπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, πλεονεκτήματα, ευκαιρίες και δυνατότητες υπάρχουν, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων ΑΕΙ και πτυχιούχων στις θετικές επιστήμες και βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφική θέση, έχοντας πρόσβαση σε σημαντικές αγορές. Επίσης, έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει στα επόμενα πέντε χρόνια σημαντικούς πόρους, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αρχικού σταδίου και σταδίου ανάπτυξης.
Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες, συνέχισε ο ίδιος, χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, διότι παρά τα θετικά βήματα, υπάρχουν ακόμη σημαντικές αδυναμίες και εμπόδια που ανακόπτουν τη δυναμική του οικοσυστήματος. Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στη συνέχεια σε πέντε παράγοντες:
* Εξακολουθεί να υπάρχει δυσκολία σε θέματα χρηματοδότησης.
* Εξακολουθεί – παρά το μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό – να υπάρχει έλλειψη σε εφαρμοσμένες δεξιότητες.
* Εξακολουθεί να υπάρχει ελλιπής διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και startups.
* Εξακολουθεί να υπάρχει ένα εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, ένα σύστημα διοίκησης με χρονοβόρες διαδικασίες, μια διάρθρωση της αγοράς που δημιουργεί φραγμούς και εμπόδια παντού.
* Εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας και του στιγματισμού.
«Σε όλα αυτά τα θέματα πρέπει να εστιάσουμε στο επόμενο διάστημα. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, μέσα από νομοθετικές δράσεις, αλλά και καινοτόμες πρωτοβουλίες, με αφετηρία την ίδια την αγορά» όπως είπε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα