Μηνύματα στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών από Γερμανία, Μ. Βρετανία και Γ. Χαν, ενόψει δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ

Γερμανός ΥΠΕΞ: «Προς το συμφέρον μας η ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ»

Από τα Σκόπια ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, χαιρέτισε εκ νέου τη συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας, τονίζοντας ότι το ζητούμενο τώρα είναι να επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα.
Αναφερόμενος

στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε αποκλειστικά στη Deutsche Welle: «Ελπίζουμε σε μια ευρωπαϊκή προοπτική για την πΓΔΜ και μάλιστα αξιόπιστη, την οποία και αξίζουν. Γι’ αυτό και θα ξεκινήσουν την ερχόμενη χρονιά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπήρξε συμφωνία στη διαμάχη για το όνομα. Το ζητούμενο τώρα είναι να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα. Και σε αυτό θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε τα Σκόπια».
Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες παρέμβασης και άλλων παραγόντων, όπως της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εκτίμησε καταρχήν, ότι οι ίδιοι οι πολίτες της πΓΔΜ θέλουν μια ευρωπαϊκή προοπτική: «Πιστεύω ότι η πολιτιστική εξέλιξη στη χώρα δείχνει ότι το βλέμμα είναι σαφέστατα στραμμένο στην Ευρώπη. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία αυτή την προοπτική, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι. Και αυτό σε μια διαφορετική βάση αξιών απ’ ό,τι η Ευρώπη».
Σε Τίρανα και Αθήνα ο Μάας
Το Βερολίνο παρακολουθεί πολύ στενά τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Μάας στα Σκόπια δεν είναι φυσικά τυχαία. Στο παρά πέντε του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να συνδράμει το στρατόπεδο του «ΝΑΙ», προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμφωνία των Πρεσπών και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και αυτό όχι μόνον για να μην διευρυνθεί η σφαίρα επιρροής άλλων διεθνών παικτών. Κατά τη γερμανική ανάγνωση πρόκειται κυρίως για ζήτημα γεωπολιτικής σταθερότητας. Στο Βερολίνο εκτιμάται ότι η ενσωμάτωση της πΓΔΜ στη Δύση θα συμβάλει στη σταθερότητα όχι μόνον της ίδιας της χώρας, αλλά της ευρύτερης περιοχής και των πολύπαθων Βαλκανίων εν γένει.


Στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα από το Βουκουρέστι και θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα. Σήμερα ο γερμανός ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στα Τίρανα. Στις επαφές του με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας αναμένεται να κυριαρχήσει επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, εξέφρασε και ο υπουργός για θέματα Ευρώπης και Αμερικής στο Βρετανικό Φόρεϊν Όφις, Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος συναντήθηκε στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.
Γιοχάνες Χαν: «Χαιρετίζω τη συμφωνία των Πρεσπών»
«Χαιρετίζω τη συμφωνία μετά από πολλές προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αργά ή γρήγορα θα προλειάνει το έδαφος για την ένταξη ολόκληρης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση» ανέφερε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, περίπου δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.
«Εάν το δημοψήφισμα αποτύχει, την οριστική απόφαση θα κληθεί να λάβει το Κοινοβούλιο, γιατί το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτική ισχύ. Οπωσδήποτε, όμως, ένα δημοψήφισμα, ακόμη και συμβουλευτικό, αποτελεί μία ένδειξη. Γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι συνέπειες. Η χώρα επί δέκα χρόνια προσπαθούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όλα τα πολιτικά κόμματα τάσσονταν συνεχώς υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας. Ασφαλώς μπορεί να γίνουν αντικείμενο συζήτησης η μία ή άλλη πτυχή, αλλά τώρα πρόκειται για μία γενική προοπτική και ένα δείγμα δημοκρατίας, προκειμένου να επιτευχθεί μία καλή συμφωνία. Και μία καλή συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, όπου η κάθε πλευρά πρέπει να δώσει κάτι, προκειμένου να πάρει κάτι περισσότερο. Τον λόγο τώρα έχει ο κυρίαρχος λαός, αυτός αποφασίζει. Η έκκλησή μου είναι να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία» τόνισε ο κ. Χαν.
Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής πρόσθεσε: «Οπου γίνονται εκλογές ή δημοψηφίσματα ο λαός πρέπει να κάνει χρήση τού δημοκρατικού δικαιώματός του, συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία. Οπως είδαμε και στη Μεγάλη Βρετανία, κάθε ψήφος έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για το μέλλον της χώρας, κυρίως της νέας γενιάς και των ανθρώπων μεσαίας ηλικίας που έχουν συμφέρον από την καλή εξέλιξη της χώρας. Αυτοί θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους εν ελευθερία, πρόκειται για ένα σημαντικό δείγμα ώριμης δημοκρατίας».
Πηγή Deutche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα