Μέρκελ κατά Άγκυρας: Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα

Τη στήριξή της στην Ελλάδα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου,
«Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα» τόνισε.
Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι είχε ήδη συζητήσει τη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και Άγκυρας «έντονα» με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Επιβεβαίωσε

επίσης ότι η Γερμανία «δεσμεύεται» να αποτρέψει την κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών για την ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε από κοινού επίλυση της σύγκρουσης για την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται πως από το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Δένδιας: Αναμένουμε τις ανακοινώσεις Μπορέλ για κυρώσεις στην Τουρκία
Επίκληση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το ζήτημα της Τουρκίας.
Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του άτυπου συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε «απόλυτη αναγκαιότητα» προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο Συμβούλιο, ενόψει της σημερινής συζήτησης για την Τουρκία, ο υπουργός τόνισε: «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι αξίες της κοινότητας των εθνών».
ΥΠΕΞ Τσεχίας: Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το αίτημα Ελλάδας και Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διευθετήσει την κατάσταση σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ελληνικά ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Τόμας Πέτριτσεκ, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.
«Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις εναντίον ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις και παράνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερα, θέλουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την Τουρκία για να βρούμε μια άκρη. Και ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το αίτημα της Ελλάδας και της Κύπρου […] να προχωρήσουμε σε μια αντίδραση της ΕΕ» δήλωσε ο Πέτριτσεκ .
Ταυτόχρονα, ο διπλωμάτης ανέφερε ότι η ΕΕ αντιτάχθηκε σε μονομερείς ενέργειες και ήθελε να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, την οποία θεωρεί σημαντικό εταίρο.
Πηγή Sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα