Με Brexit χωρίς συμφωνία, η Βρετανία θα χάσει 57 δισ. ευρώ τον χρόνο και η ΕΕ 40 δισ.

Στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, οι Βρετανοί θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 57,3 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περίπου 900 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ το εισόδημα των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μειωθεί κατά 40,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Bertelsmann που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Το Brexit θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τα θεμέλια της μεγαλύτερης οικονομικής ζώνης του κόσμου και οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο οφείλουν να κάνουν ό,τι είναι

δυνατόν για να πετύχουν μια συμφωνία», σχολίασε ο Αρτ ντε Γκέους, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου.
Η μελέτη καταδεικνύει επίσης, και χωρίς να προκαλεί εντύπωση, ότι οι περιοχές που είναι πιο κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit, ανεξάρτητα από την έκβασή του, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των τιμών και των επιπτώσεων στην παραγωγικότητα.
Οι Ιρλανδοί θα μπορούσαν επίσης να χάσουν έως 720 ευρώ ανά κάτοικο σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο. Επιπλέον, όλες οι περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας, από τη Βρετάνη έως την Ολλανδία, θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο, με τον αντίκτυπο να αμβλύνεται όσο διαχέεται στην υπόλοιπη ήπειρο.
Το σενάριο ενός «ήπιου Brexit» αμβλύνει τις συνέπειες, συμπληρώνει το ινστιτούτο Bertelsmann, που διευκρινίζει ότι πρόκειται για ήπιες επιπτώσεις επί πολλά έτη και ότι ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι εντονότερος τους μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Στην περίπτωση ενός Brexit με συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χάσει «παρά» 32 δισ. ευρώ τον χρόνο και η Ευρώπη 22 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα θα βγουν μάλλον αλώβητες στην περίπτωση ενός Brexit. Στο σενάριο όπου δεν υπάρχει συμφωνία, οι Αμερικανοί μπορούν να ελπίζουν ότι έχουν επιπλέον έσοδα 13,2 δισ. ευρώ συγκριτικά με 5,3 δισ. ευρώ για τους Κινέζους.
«Η ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας θα επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit. Αυτό θα καταστήσει πιο ακριβό το εμπόριο στο εσωτερικό της ΕΕ και πιο ελκυστικό το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Ντομινίκ Πονατού, εκ των συντακτών της έκθεσης.
Υστατη προσπάθεια Αγγλων να παραμείνουν στην
Πάνω από 700.000 άνθρωποι έσπευσαν να υπογράψουν την αίτηση στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου που ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να παραμείνει στο μπλοκ.
Προσελκύοντας χιλιάδες υπογραφές κάθε λίγα λεπτά, η συλλογή υπογραφών πραγματικά απογειώθηκε τις ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα την Τρίτη της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, η οποία επέκρινε τους βουλευτές που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική εξόδου και κάλεσε το κοινοβούλιο να κάνει μια τελική επιλογή.
«Είναι ώρα να λάβουμε μια απόφαση», δήλωσε η Μέι, λέγοντας στους Βρετανούς: «Είμαι στο πλευρό σας».
Οι ηγέτες της ΕΕ θα πουν σήμερα στη Μέι ότι μπορεί να έχει δύο μήνες για να οργανώσει ένα συντεταγμένο Brexit, αλλά η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο από το μπλοκ την επόμενη Παρασκευή εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.
Πάνω από 17 εκατ. Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, ενώ 16 εκατ. ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με την Μέι να γνωστοποιεί την επόμενη χρονιά την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει με βάσει το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Η αίτηση για «Ανάκληση του Αρθρου 50 και παραμονή στην ΕΕ» στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου είχε προσελκύσει 706.096 υπογραφές έως τις 12:48 ώρα Ελλάδας, χάρη στη στήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και η ιστοσελίδα φάνηκε να «κρασάρει» αρκετές φορές λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών που προσπαθούσαν να υπογράψουν.
«Η κυβέρνηση δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι η αποχώρηση από την ΕΕ είναι «η βούληση των πολιτών». Χρειάζεται να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό αποδεικνύοντας τη δύναμη της στήριξης των πολιτών τώρα, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», αναφέρεται στην αίτηση.
Το κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει την περίπτωση διεξαγωγής συζήτησης για όλες τις αιτήσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 100.000 υπογραφές.
Οι υποστηρικτές έγραψαν στο Twitter ότι η αίτηση δείχνει πόσο έντονο είναι το κλίμα κατά της στρατηγικής της Μέι, ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit δήλωσαν ότι χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερες υπογραφές συγκριτικά με τους 17,4 εκατ. ανθρώπους που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης πριν από τρία χρόνια πριν ληφθεί υπόψη η κίνηση αυτή.
Πάνω από 1,8 άνθρωποι υπέγραψαν την αίτηση που ζητούσε να αποτραπεί η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στη Βρετανία, γεγονός που οδήγησε σε συζήτηση στο κοινοβούλιο το 2017.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γερμανία (9,5 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (7,73 δισ. ευρώ) συμπληρώνουν τη λίστα των χωρών που πλήττονται περισσότερο από το Brexit. Καμία χώρα της ΕΕ δεν γλιτώνει από αρνητικές επιπτώσεις, με την Μάλτα (-31 εκατ. ευρώ) και την Κύπρο (-42 εκατ. ευρώ) να είναι αυτές που φαίνεται ότι θα διαχειριστούν καλύτερα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Keywords
Τυχαία Θέματα