Μάχη της Αγγλίας, Ιούλιος – Οκτώβριος 1940

Αποτελεί μια κλασική πλευρά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η προσπάθεια τους Λουτβάφε να καταστρέψει την ΡΑΦ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εισβολή στη νησί της Αγγλίας. Οι περίφημοι πιλότοι της ΡΑΦ, «the few», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Τσόρτσιλ, προέβαλαν δεινή αντίσταση και ανέτρεψαν τα σχέδια των Γερμανών. Το Αρχείο έχει μια μεγάλη συλλογή από υλικό σχετικό με τη Μάχη της Αγγλίας, ενώ θυμίζουμε πως ένας βετεράνος πιλότος της Μάχης, ο Τόνι Αιβενσον εγκαινίασε το Αρχείο, μαζί με τον δικό μας πιλότο Spitfire, τον Γεώργιο Πλειώνη, το Δεκέμβριο του 2012.
Το

ντοκιμαντέρ του BBC «Η μάχη της Αγγλίας» σε παρουσίαση του Ewan McGregor που θα προβληθεί είναι ένα από τα καλύτερα, γιατί είναι πολύ πρόσφατο, καταπληκτικά φιλμαρισμένο, με την συμμετοχή των ελάχιστων επιζώντων πιλότων της Μάχης, συμπεριλαμβανομένου του Τόνι Αιβεσον και του Τομ Νηλ. Ο τελευταίος ήταν ένας από τους άσσους της ΡΑΦ, καθώς έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον 14 καταρρίψεις εχθρικών αεροπλάνων με το προσωπικό του Hurricane.
Το ντοκιμαντέρ είναι στα Αγγλικά, αλλά είναι οπτικά τόσο ενδιαφέρον, οι διάλογοι τόσο απλοί και σύντομοι, ώστε ακόμη και αν τα αγγλικά σας δεν είναι πολύ καλά πάλι παρακολουθείται εύκολα.
Κρατήσεις θέσεων: afreris@wararchivegr.org και 69-98088220 ή 210 -8676390.
Αρχείο Πολέμου: Σάββατο 5 Μαΐου στις 19:30.

Keywords
Τυχαία Θέματα