Μ. Σεντένο: ««Δημοσιονομικό» και όχι «διαρθρωτικό» το μέτρο της περικοπής των συντάξεων»

Την άποψη ότι το μέτρο της περαιτέρω περικοπής των συντάξεων είναι «δημοσιονομικό» και όχι «διαρθρωτικό» και ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο που θεσπίστηκε, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά το πέρας του Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων μετά και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο Μ. Σεντένο απάντησε: «Οι συντάξεις δεν

είναι μέτρο διαρθρωτικής πολιτικής, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα έχει ήδη μεταρρυθμιστεί. Είναι ένα δημοσιονομικό μέτρο. Ολοι ξέρουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για φέτος και του χρόνου και όλοι ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι 19 μήνες νωρίτερα όταν λήφθηκε αυτή η απόφαση». Τόνισε, δε, πως αυτό που είναι «σημαντικό» είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και πως σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα δύο σενάρια που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.
Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε από την πλευρά του ότι θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα συμμετάσχει ως «κανονική χώρα» στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και πως αυτά είναι «καλά νέα». Συμπλήρωσε επίσης ότι η επίσημη αξιολόγηση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης εφαρμογής ή όχι του προνομοθετημένου μέτρου περικοπής συντάξεων, θα πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους αυτής και της επόμενης χρονιάς. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και θα υπάρξει διαβούλευση για το αν θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό με τα άλλα κράτη – μέλη και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», ανέφερε ο ίδιος.
Τέλος, Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαιρέτισε την κατάθεση των δύο σεναρίων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι για το συγκεκριμένο σημείο οι θεσμοί δεν έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση και οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα