Μ. Παναγιωτάκης: «Η ΔΕΗ έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ηγέτης στην αγορά της Βαλκανικής»

Για πρωτοφανή ορυμαγδό επιθέσεων και αρνητικής δημοσιότητας εναντίον της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και ΜΜΕ κάνει λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, σε δήλωσή του στην εφημερίδα Documento.
Ανασύρονται, τονίζει ο επικεφαλής της ΔΕΗ, «επουσιώδεις ή και ανύπαρκτες υποθέσεις του παρελθόντος, με ανυπόστατα

στοιχεία, ψεύδη και σαθρά επιχειρήματα και «αναλύσεις», που καταπίπτουν κατά κανόνα στη γένεσή τους»» και προσθέτει:
«Αγγιξαν και ξεπέρασαν τα όρια σοβαρότητας εμπλέκοντας τη ΔΕΗ στη Συμφωνία των Πρεσπών (!) λόγω της εξαγοράς εταιρείας στην πΓΔΜ.
Η επωδός είναι πάντα η ίδια: η ΔΕΗ καταρρέει.
Ο θεσμικός μου ρόλος δεν μου επιτρέπει να εμπλακώ σε πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Είμαι όμως υποχρεωμένος να υπερασπιστώ τη ΔΕΗ, και βέβαια τα εκατομμύρια των πελατών της, τους εργαζομένους της, τους μετόχους της, ιδιαίτερα τους μικρομετόχους, οι οποίοι επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται πωλούν τις μετοχές τους όσο – όσο.
Η ΔΕΗ όχι μόνο δεν καταρρέει αλλά είναι ισχυρότατη, και έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ακόμη ισχυρότερη με διεθνή παρουσία, ηγέτης στην αγορά της Βαλκανικής.
Τα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από τη ραγδαία αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 με κατάλληλα μέτρα θα ξεπεραστούν.
Οι Ελληνικές Τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αυτές ακριβώς τις ημέρες έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους.
Τα οικονομικά μεγέθη μιλούν μόνα τους.
– Την 3ετία 2015-2018 η ΔΕΗ δαπάνησε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για επενδύσεις που είχαν αποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. Πτολεμαΐδα V).
– Κατέβαλε 1,2 δισ. ευρώ για την άφρονα πολιτική του παρελθόντος για τις ΑΠΕ, για το άνοιγμα της αγοράς (NOME), για την περιβόητη υπόθεση ENERGA και HELLAS POWER.
– Μείωσε το δανεισμό της κατά 20%, δηλαδή 820 εκατ. ευρώ.
– Πλήρωσε φόρους στο κράτος 1,495 δισ. ευρώ.
– Στήριξε και στηρίζει τη μεγάλη Βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή με ειδικά τιμολόγια. Στήριξε και στηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες πτωχούς συμπολίτες μας: 580.000 ηλεκτροδοτούνται σήμερα από τη ΔΕΗ, ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.
Και όλα αυτά, μειώνοντας τα τιμολόγιά της με την έκπτωση του 15% και εφαρμόζοντας την πιο ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική.
Είναι αυτή εικόνα επιχείρησης που καταρρέει;
Απευθύνω μια ερώτηση προς τις δυνάμεις που επιτίθενται στη ΔΕΗ. Αλήθεια, δεν έχουν, με βάση τις δικές τους θέσεις και πολιτικές σοβαρά θέματα ελέγχου και κριτικής, που θα μας έκαναν όλους καλύτερους, από το να κατασκευάζουν ψευδή γεγονότα και να συκοφαντούν; Τόσο μεγάλη ένδεια ουσιαστικής πολιτικής;
Θεωρούν ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης και της λειτουργίας της ΔΕΗ πράγματα απαραίτητα για την οικονομία και την κοινωνία, όταν αντί της εποικοδομητικής κριτικής και των προτάσεων επιδίδονται σε πόλεμο φθοράς και μάλιστα για επουσιώδη ζητήματα που – δικό τους βέβαια πρόβλημα – τους εκθέτουν;
Ολοι αυτοί που φαντασιώνονται καταστροφές και σκάνδαλα νομίζουν ίσως ότι βλέπουν μέσα από το τζάμι. Στην πραγματικότητα κοιτάζουν στον καθρέφτη τον εαυτό τους. Αντί λοιπόν να κουνούν το δάχτυλο, ας σκύψουν το κεφάλι, ας αναστοχαστούν. Κάτι καλό θα προκύψει!
Η ΔΕΗ χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και τομές για την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις. Εμείς, εργαζόμαστε γι’ αυτό. Οσοι πολεμούν, εργάζονται προς την αντίθετη κατεύθυνση, όσους επικοινωνιακούς μηχανισμούς κι αν επιστρατεύουν, θα μείνουν στο περιθώριο!».
Η έκπτωση 15% για τους πελάτες της ΔΕΗ που είναι συνεπείς δεν πρόκειται να καταργηθεί
Η έκπτωση 15% για τους πελάτες της ΔΕΗ που είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους δεν πρόκειται να καταργηθεί, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζοντας ότι αποτελεί θέμα αρχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ διαμορφώνονται σε 2,33 δισ. ευρώ και είναι 1,6 δισ. ευρώ από οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες (από αυτά 800 εκατ. ευρώ αφορούν σε τελικούς πελάτες, δηλαδή πελάτες οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων τους ή έχουν αλλάξει προμηθευτή), 155 εκατ. ευρώ από μεσαίους βιομηχανικούς καταναλωτές, 380 εκατ. ευρώ από τη μεγάλη βιομηχανία (εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ είναι χρέη της ΛΑΡΚΟ) και 200 εκατ. ευρώ δημόσιοι φορείς (Δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις, αγροτικοί φορείς άρδευσης κλπ).
Ο κ. Παναγιωτάκης απορρίπτει τις θεωρίες, όπως τις χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση των ρευματοκλοπών είναι συνέπεια της κρίσης και προσθέτει: «Οσοι επιδίδονται σε ρευματοκλοπή μπορούν να πληρώσουν. Οι πτωχοί και οι αδύναμοι δεν κλέβουν.
Γενικά το θέμα των ρευματοκλοπών είναι στην ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ. Η ΔΕΗ το έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη. Η υποβάθμιση και ο στρουθοκαμηλισμός δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου».
Καταλογίζει ολιγωρίες και λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα των «έξυπνων» μετρητών καθώς και συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν συντελέσει όπως τονίζει σε απαράδεκτες καθυστερήσεις.
Για την εξαγορά της εταιρίας εμπορίας ενέργειας EDS στα Σκόπια επαναλαμβάνει ότι ήταν μια καθαρά επιχειρηματική απόφαση, η οποία ελήφθη από το Δ.Σ. της επιχείρησης ομόφωνα, ύστερα από εισήγηση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών της ΔΕΗ.
Τέλος, ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρει ότι στο εξής ο κύριος προσανατολισμός της ΔΕΗ θα είναι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, ωστόσο η λιγνιτική παραγωγή είναι απαραίτητη για τη χώρα, για τα επόμενα 15-20 χρόνια τουλάχιστον.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα