Κορονοϊός: «Η Δύση υποτίμησε το ζήτημα – Οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να ηγηθούν»

Καθώς ο νέος φονικός ιός συνεχίζει την επέλασή του, με τους θανάτους να αυξάνονται παγκοσμίως το Sputnik εξετάζει το πλαίσιο των διεθνών σχέσεων όπως αυτό διαμορφώνεται.
Αναλυτές από όλο τον κόσμο επισημαίνουν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της κρίσης, που προκαλεί η επέλαση του κορονοϊού.
«Καθώς το θέμα του κορονοϊού υποτιμήθηκε, γενικότερα από την Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο, χάσαμε δύο μήνες που θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι. Το ίδιο ισχύει και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και τα εθνικά κράτη έχουν μερίδιο ευθύνης, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, ότι οι

αρμοδιότητες έχουν περάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορούσε, όμως, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όσον αφορά το ζήτημα προμήθειας του απαραίτητου ιατρικού υλικού», επισημαίνει στο Sputnik o αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος.
«Αν η ΕΕ αποφασίσει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τότε θα πρέπει να λάβει γενναίες αποφάσεις, ώστε να υπηρετηθούν συλλογικά συμφέροντα ευρωπαίων πολιτών», συμπληρώνει.
Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς, για να εκτιμήσουμε την επόμενη μέρα στις διεθνείς σχέσεις.
«Υπήρχε ενα πλαίσιο συγκεκριμένων ανταγωνισμών. Μένει να δούμε σε ποιο πλαίσιο, η κρίση θα επαναπροσδιορίσει ορισμένα στοιχεία που ήδη γνωρίζαμε».
Μία από τις προκλήσεις των διεθνών σχέσεων θα είναι ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Κίνα, τη χώρα από όπου ξεκίνησε ο νέος ιός.
«Αν κάτι είναι ήδη εμφανές είναι ότι η ναυαρχίδα της Δύσης, δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχασαν την ευκαιρία να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας. Για την ακρίβεια δεν το επιδίωξαν καθόλου. Ήταν ένα τεστ ηγεσίας στο οποίο οι ΗΠΑ απέτυχαν. Το ζήτημα είναι να υπάρξει συντονισμός και με άλλες χώρες, όπως με την Κίνα και τη Ρωσία. Το κενό αυτό θα προσπαθήσουν να καλύψουν άλλες χώρες».
Όπως παρατηρεί, τα εθνικά κράτη βγαίνουν μπροστά όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Σε πρώτο βαθμό μπορεί να υπάρχει μια εσωστρέφεια των κρατών, ανάλογα με αυτά που θα αντιμετωπίζει το καθένα στο εσωτερικό του. Κάθε χώρα μπορεί να πληγεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από αυτήν την πανδημία. Σε δεύτερο βαθμό θα πρέπει να δουν τα κράτη πως μπορούν να συντονιστούν και να λειτουργήσουν σε μελλοντικές κρίσεις».
Ένα σημαντικό ζήτημα που μπαινει στο τραπέζι είναι οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και τα δίκτυα διανομής που είναι ευάλωτα.
«Άρα, θα δούμε τα κράτη να κρατάνε μεγαλύτερα αποθέματα προϊόντων, ώστε να προστατέψουν καλύτερα τα συστήματα υγείας. Ενδεχομένως, να θυσιάσουν κέρδη για να προστατέψουν τα συστήματα υγείας και τους πολίτες τους. Λίγα, όμως, θα αλλάξουν, όσον αφορά τη συγκρουσιακή φύση του διεθνούς συστήματος που αναζητεί νέες περιφερειακές ισορροπίες. Ο κάθε παίκτης αξιολογεί την πανδημία και την εντάσσει στο οπλοστασιό του ως διαφορετικές μορφές διπλωματίας που ξεδιπλώνει».
Εν μέσω της προεκλογικής χρονιάς των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ξαναγράφουν τα πάντα από το μηδέν, με σημείο αναφοράς την επέλαση του νέου φονικού ιού.
«Στις ΗΠΑ βρισκόμαστε σε μια χρονιά προεδρικών εκλογών, όλα αυτά φιλτράρονται εκ νέου και θα είναι πολλά τα στοιχεία και οι προκλήσεις για τη νέα ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, όποια και να είναι αυτή».
Η συζήτηση για το ευρωομόλογο
Μεγάλος λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης με κορονο-ομόλογο ή ευρωομόλογο. Οι χώρες του Νότου το ζητούν επίμονα, αλλά οι Βόρειες χώρες, κυρίως Γερμανία και Ολλανδία αντιτίθενται σε αυτό.
«Είναι ενα σημαντικό ζήτημα που θα έπρεπε να μπει στο τραπέζι. Όμως, είναι σαν να συζητάμε πώς θα ονομάσουμε το περιτύλιγμα ενός κουτιού, ενώ αυτό είναι άδειο. Για να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός ευρωομολόγου στην Ευρώπη, αυτό προϋποθέτει μια δημοσιονομική ένωση, κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Μένει να δούμε, αν και κατά πόσον θα επιταχυνθεί το μέλλον της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, που αφορά την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης. Δεν μπορούμε σε μερικές μέρες και μερικές εβδομάδες να λύσουμε όλα τα θέματα που προέκυψαν μετά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Υπάρχει, όμως, μια συζήτηση που αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Γαλλία και Γερμανία έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε μια νέα συνθήκη τα επόμενα δύο χρόνια, άρα, ενδεχομένως, η πανδημία να επιταχύνει τις συζητήσεις. Πρόκειται για συζητήσεις που δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να συγκεραστούν απόψεις», καταλήγει ο καθηγητής.
Πηγή Sputnik.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα