ΗΒ: „Ερντογάν, πότε παρίας, πότε εταίρος”

Ο Τύπος για τις δύσκολες και αντιφατικές σχέσεις Τουρκίας με τη Γερμανία και τη Δύση και το “παιχνίδι της Χαμάς” με τους ομήρους.

Στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο ο σχολιαστής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αισθάνεται τυχερή που δεν προκλήθηκε κανένα επεισόδιο στη διάρκεια της συνέντευξης, αν και η αναφορά του Ερντογάνστο ότι η Τουρκία δεν ευθύνεται για το Ολοκαύτωμα, και συνεπώς μπορεί να μιλάει ελεύθερα, προκάλεσε εκνευρισμό. Για τον Γερμανό αρθρογράφο ωστόσο, όπως και για πολλούς πολιτικούς, η πρόσκληση ήταν αναγκαία.

Για ποιον λόγο; Διότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική λόγω της γεωγραφικής της θέσης και ως μέλος του ΝΑΤΟ.

“Αλλά από την άλλη” υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, “έστειλε σε δόσεις τους πρόσφυγες προς τη Δύση για να αποσπάσει παραχωρήσεις και στη συνέχεια έκλεισε συμφωνία με την Ευρώπη στο προσφυγικό. Μεσολάβησε ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά αρνήθηκε να υιοθετήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας (…)Δεν είναι λίγοι στη Δύση αυτοί που βλέπουν τον Ερντογάν στον ρόλο του συντονιστή στον πόλεμο στη Γάζα και μάλιστα με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να εξασκήσει την επιρροή του για να επιτύχει την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων από τα χέρια της Χαμάς.

Τόσο οι πολιτικές του Ερντογάν όσο και οι προσδοκίες της Δύσης από αυτόν είναι γεμάτες αντιφάσεις. Και ο Τούρκος πρόεδρος αποτελεί παράδειγμα της δύσκολης εξισορρόπησης ανάμεσα σε μια ρεαλπολιτίκ και μια εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αξίες, την οποία διεκδικεί και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ για την ίδια και τη Γερμανία”. Ο Γερμανός σχολιαστής εκφράζει πάντως της ελπίδα, ότι, παρά τις αντιφάσεις, ο Τούρκος πρόεδρος θα στραφεί προς τη Δύση, γιατί την χρειάζεται οικονομικά.

Αλλά και η “Γερμανία χρειάζεται την Τουρκία” είναι ο τίτλος σχολίου της Berliner Zeitung. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η δραματουργία της επίσκεψης, δηλαδή πρώτα οι δηλώσεις και μετά η συνάντηση, αντανακλούσε τα διλήμματα της Δύσης, μεταξύ άλλων και την εξάρτησή της από αυταρχικούς ηγέτες. “Όπου η πολιτική δείχνει ανικανότητα, η μόνη επιλογή είναι η φυγή στο φαίνεσθαι, στα ωραία λόγια (…) στο τι λέγεται, αλλά και τι δεν λέγεται (…)Η σχέση (σ.σ. της Γερμανίας) με την Τουρκία αντικατοπτρίζει τους παραλογισμούς της γερμανικής πολιτικής.Επιθυμεί μια δημοκρατική, φιλελεύθερη, κοσμική Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να το πει δυνατά μήπως καταρρεύσει το σύμφωνο μετανάστευσης, στο οποίο αποτυπώνεται η αδυναμία μας να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, να μειώσουμε τους παράγοντες οικονομικής προσέλκυσης (προσφύγων και μεταναστών), ή να μεταρρυθμίσουμε το δικαίωμα ασύλου”. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η Γερμανία χρειάζεται την Τουρκία για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Με τους συγγενείς των ομήρων συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και όπως επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung μαζί με την τύχη τους κρίνεται κι αυτή του Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Από καιρό η μοίρα του συμβολίζει την πολιτική του να κρύβεται (…) αντί να ασκεί πολιτική (…) το να κάνεις πολιτική σημαίνει πάνω από όλα να παίρνεις ακόμη και δύσκολες αποφάσεις” σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος. “Η επιλογή που θα επιλέξει η κυβέρνηση του Ισραήλ στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τους ομήρους δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο πικρή. Από τη μια υπάρχει η δυνατότητα να σωθούν οι ζωές τουλάχιστον μερικών από τους αθώους ανθρώπους, από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος η Χαμάςόχι μόνο να ενισχυθεί από την ίδια την ανταλλαγή, αλλά και η κατάπαυση του πυρός να στερήσει τη δυναμική του ισραηλινού στρατού και να επιτρέψει στους τρομοκράτες να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ και να ανασυνταχθούν, κάτι που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή πολλών στρατιωτών. Πρόκειται για μια απόφαση στην οποία δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, αλλά την οποία πρέπει να πάρεις παρά όλα αυτά”.

“Το παιχνίδι της Χαμάς” επιγράφει πρωτοσέλιδα το σχόλιό της η εφημερίδα die Welt με τον σχολιαστή να αναφέρεται στην εσωτερική πίεση που ασκείται στην ισραηλινή κυβέρνηση, αυτήν τη φορά από την πλευρά των συγγενών των ομήρων, την οποία τροφοδοτεί η τρομοκρατική οργάνωση με πληροφορίες για απελευθέρωση ορισμένου αριθμού ομήρων με ανταλλάγματα. “Το παιχνίδι των τρομοκρατών ανάμεσα στην ελπίδα και τον φόβο είναι τόσο φριχτό όσο και το πογκρόμ τους στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου. Μέχρι τώρα οι Ισραηλινοί στρατιώτες μόνο νεκρούς ομήρους βρήκαν στη Γάζα” υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Τέλος η προτροπή του Reise Reporter, ένθετου στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND, προς τους Γερμανούς να επιλέξουν την Μήλογια τις επόμενες διακοπές. “Το ελληνικό νησί της Μήλου δεν έχει μόνο αμμουδιές σαν ζάχαρη άχνη, αλλά και παραλίες με έντονα χρώματα και τεράστιους βραχους που αξιοποιήθηκαν από πειρατές. Φάτε φρέσκο ψάρι στην ακροθαλασσιά ή εμπνευστείτε από τη θέα του ηλιοβασιλέματος”. Το άρθρο αναφέρει ονομαστικά τις δέκα πιο όμορφες παραλίες του νησιού, όπως την Καλογριά, το Σαρακήνικο, το Κλέφτικο, το Παλαιοχώρι, τα Μαντράκια, την Τρυπητή, και συστήνει τους αναγνώστες να θαυμάσουν το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα, την πρωτεύουσα. “Η τοποθεσία της πόλης πάνω σε έναν ηφαιστειακό λόφο είναι ιδανική για να θαυμάσετε τα ηλιοβασιλέματα. Αν θέλετε ακόμη πιο εντυπωσιακή θέα, ανεβείτε στο λόφο που βρίσκεται το Κάστρο, το οποίο δεσπόζει πάνω από την Πλάκα. Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς την ανατολή του ήλιου από εκεί και να ακούει τα κοκόρια να λαλούν στο βάθος”

Και στο τέλος Γερμανία Τουρκία τα βρήκαν

Στο δείπνο Όλαφ Σολτς-Ταγίπ Ερντογάν όμως φαίνεται ότι τον λόγο πήρε η διπλωματία.
Και το συμφέρον.Σπάνια μια ολιγόωρη επίσκεψη αρχηγού κράτους έχει προκαλέσει τόσο θόρυβο, όσο η χθεσινή επίσκεψη-αστραπή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο.Και μπορεί η κοινή συνέντευξη Τύπου Ερντογάν-Σολτς να ήταν θυελλώδης, με αιχμηρές αναφορές του Τούρκου προέδρου στο Ολοκαύτωμα και τις «ενοχές» της Γερμανίας, οι οποίες υπαγορεύουν μέχρι σήμερα την στάση της προς το Ισραήλ, ωστόσο στο τετ α τετ των δύο ηγετών και στο δείπνο που ακολούθησε φαίνεται ότι υπήρξε σύγκλιση των δύο πλευρών σε ορισμένα σημεία.Παρά την ολομέτωπη επίθεση Ερντογάν στο Ισραήλ (χωρίς να αμφισβητεί ωστόσο χθες, τουλάχιστον σε επίπεδο διατυπώσεων, την κρατική υπόσταση του Ισραήλ) φαίνονται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τρία σημεία ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa: στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η Γερμανία πιέζει για επιστροφές μεταναστών Σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το dpa, στο καυτό πεδίο του μεταναστευτικού ο Όλαφ Σολτς ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν να δεχθεί πίσω στην Τουρκία απορριφθέντες αιτούντες άσυλο.
Ταυτόχρονα τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων η δημιουργία ενός «ανθεκτικού μηχανισμού» καθώς και μιας «κοινής ομάδας εργασίας» που θα δουλέψει στο πεδίο αυτό, με στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ζήτημα -αυτό δηλαδή της αντιμετώπισης της δευτερογενούς μετανάστευσης προς τη Γερμανία και της γερμανικής επιδίωξης για επίσπευση των επιστροφών στις χώρες πρώτης υποδοχής- είχε υπογραμμιστεί από γερμανικής πλευράς και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές της εβδομάδας στο Βερολίνο.

Έπαινοι Σολτς για την ελληνοτουρκική προσέγγιση Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης μιλώντας στο dpa κάνουν επίσης λόγο για συμφωνία ως προς την εκπαίδευση ιμάμηδων στη Γερμανία και όχι στη συνέχιση της αποστολής τους από την Τουρκία.
Η Γερμανία προσέφερε επίσης στήριξη στην Τουρκία για την αποκατάσταση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στις πληγείσες από τον σεισμό του Φεβρουαρίου περιοχές.

Ερντογάν-Σολτς συμφώνησαν μεταξύ άλλων να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης στη Μόσχα για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο Όλαφ Σολτς φέρεται να ζήτησε ακόμη την επίσπευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που εκκρεμεί στην Τουρκία για επικύρωση του αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα όμως ο καγκελάριος Σολτς φέρεται να επαίνεσε και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με φόντο την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου και ως συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Πηγή:DW
Ειρήνη Αναστασοπούλου

Το άρθρο ΗΒ: „Ερντογάν, πότε παρίας, πότε εταίρος” εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
die welt, νατο, επιρροή, διλήμματα, ρωσία, σημαίνει, reporter, dpa, ελλαδα, αθηνα, γερμανος, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, dpa, δυνατα, χωρες, ρωσία, βερολινο, γερμανια, ζαχαρη, ισραηλ, νησι, ουκρανια, πιεση, πρωτοσελιδα, τυχη, χρωματα, αδυναμια, αρθρο, αξιζει, ασυλο, βρισκεται, γαζα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διλήμματα, δειχνει, δικτυο, υπαρχει, εκπαιδευση, ελπιδα, επιρροή, ερντογαν, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, θεα, κυβερνηση, κιεβο, λαθος, λογια, λογο, μοιρα, μειωση, μοσχα, νατο, πεδιο, πειρατες, πλακα, πογκρομ, ρολο, συνεχεια, τυπος, τουρκια, τρια, τιτλος, φαινονται, φυγη, φοντο, φορα, die welt, δικαιωμα, εξαρτηση, γερμανο, ηγετες, η εφημεριδα, ηλιοβασιλεμα, κυριακου, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, ψαρι, reporter, σημαίνει, σωστο, ωραια λογια, χερια
Αναζητήσεις
iv-erntogan-pote-parias-pote-etairos.htm
Τυχαία Θέματα