Ισραήλ: «Γίνονται χειρουργεία χωρίς αναισθητικό εντός της Γάζας»

Οργή των συγγενών των ομήρων της Χαμάς για την ανθρωπιστική βοήθεια

Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει εδώ είναι να αυξάνεται συνεχώς η πόλωση, ο θυμός και η πικρία από όλες τις πλευρές, ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Ισραήλ Αλεξία Καλαϊτζή και πρόσθεσε ότι τα 20 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που θα περάσουν στη Γάζα μετά τη χθεσινή συμφωνία είναι σίγουρα ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά είναι πραγματικά μια σταγόνα στον ωκεανό.

Όπως είπε η δημοσιογράφος «Το καταλαβαίνουμε όλοι όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αρχίσει

ήδη να λέει ότι γίνονται χειρουργεία χωρίς αναισθητικό εντός της Γάζας και ότι οι τελευταίες προμήθειες εξαντλούνται. Την ίδια στιγμή όμως, το λέω με ένα μικρό δισταγμό γιατί δεν το έχουν πει σε εμάς, το έχουν πει στους Times of Israel, σε ένα έγκριτο μέσο του Ισραήλ, εκπρόσωπος των οικογενειών που έχουν απαχθεί οι συγγενείς τους εξέφρασε τον θυμό τους, όπως είπε, για αυτή την κίνηση γιατί λέει αποστέλλεται βοήθεια σε δολοφόνους. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα για να καταλάβετε τι αρχίζει να συμβαίνει εδώ.

Την ίδια στιγμή βράζει ο αραβικός κόσμος για αυτό που έχει γίνει, βράζει η Δυτική Όχθη όπου σύμφωνα με τοπικό πρακτορείο ειδήσεων έγιναν χθες διαδηλώσεις. Το χτύπημα στο νοσοκομείο νιώθουμε εμείς εδώ ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ήδη στη Γάζα μετρούν τρεισήμισι χιλιάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες. Πήγαμε και επισκεφθήκαμε τη γειτονιά Γιάφο όπου συμβιώνουν τα τελευταία χρόνια μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί. Μιλήσαμε με τους Άραβες επιχειρηματίες και μας είπαν ότι στα μαγαζιά τους – εστιατόρια κυρίως- που θα είχαν ουρά κόσμου ήταν άδεια. Δεν θέλησε κανένας να μας μιλήσει στην κάμερα κι αυτό είναι ενδεικτικό του φόβου και της δυσκολίας που υπάρχει σε αυτή τη γειτονιά.

Μας είπαν όμως ότι παρότι ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει επειδή ηχούν σειρήνες πιστεύουν ότι γίνεται και ένα εμπάργκο σε αυτούς τους επιχειρηματίες μετά την επίθεση της Χαμάς. Βλέπουμε τα πράγματα συνεχώς να δυσκολεύουν. Νομίζω ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή ίσως συνόψισε την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο, λέγοντας ότι “είμαστε στο χείλος μιας επικίνδυνης αβύσσου“. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και μένει να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη στην πόλη Μπερ Σεβά ξεκίνησε την ανταπόκρισή της αναφερόμενη στην οργή των συγγενών των ομήρων της Χαμάς για την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα επιτρέψει να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος στη Ράφα, χωρίς να έχουν νέα για τους ανθρώπους τους.

Όπως είπε «”Εμείς”, λέει, “δεν έχουμε πάρει τίποτα και εσείς στέλνετε βοήθεια σε αυτούς που τους κρατάνε ομήρους;”. Χθες έκαναν μια συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ. Έχουν σκοπό να κάνουν και άλλες κινήσεις αντίδρασης και το πρόβλημά τους είναι ακριβώς αυτό: ζητάνε να μάθουν κάποιο νέο. Μάλιστα στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου υπάρχει και ο όρος να μπει ο Ερυθρός Σταυρός να δει σε τι κατάσταση είναι οι όμηροι. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει επιτευχθεί με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί που ψάχνουν τα βίντεο, τις φωτογραφίες και αναζητούν κάποιο νέο από τους δικούς τους, να είναι εξοργισμένοι με αυτή την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μετά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν. Λογικά αύριο θα ξεκινήσει αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια ενώ να σημειώσω ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται Όλη τη νύχτα βομβαρδίστηκαν πάρα πολλά σημεία στη Γάζα, ανάμεσά τους και στη Ράφα, με 30 νεκρούς.

Και τώρα, πριν από λίγα λεπτά ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός ότι σκοτώθηκε ο Ραφάτ Αμπού Χιλάλ, ο οποίος είναι ανώτερο στέλεχος της φατρίας Επιτροπή Λαϊκής Αντίστασης. Πρόκειται για την τρίτη ομάδα μετά τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, που δρα στο έδαφος της Γάζας, τρομοκρατική ομάδα όπως αποκαλείται, όπως τους ονομάζουν και οι Ισραηλινοί. Σκοτώθηκε λοιπόν αυτό το ανώτερο στέλεχος σε επιδρομή των Ισραηλινών στη Ράφα, τη νύχτα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί, μεταξύ άλλων, χτυπήθηκαν στόχοι εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς, διοικητικά κέντρα, κέντρα τηλεπικοινωνίας, αλλά και σήραγγες και σημεία όπου ανοίγουν και από τη Χαμάς βγάζουν τα όπλα τους, ρίχνουν το ξανακλείνουν για να μην μπορεί να εντοπιστεί το σημείο αυτό».

Η κινητικότητα που υπάρχει είναι πολύ μεγάλη εδώ και δεν δείχνει ότι έχει αλλάξει ο σχεδιασμός του Ισραήλ όσον αφορά στη χερσαία επίθεση, υπογράμμισε η Ευτυχία Πενταράκη και πρόσθεσε ότι ο στόχος, όπως έχουν πει από την πρώτη στιγμή, είναι η εξάλειψη της Χαμάς και κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ertnews.gr

Το άρθρο Ισραήλ: «Γίνονται χειρουργεία χωρίς αναισθητικό εντός της Γάζας» εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
israil-ginontai-cheirourgeia-choris-anaisthitiko-entos-tis-gazas.htm
Τυχαία Θέματα