ΗΠΑ: Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο με τις κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, το αμυντικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο δαπανών, ύψους 740 δισ. δολαρίων, προβλέπονται κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αλλά και την επέκταση εκείνων τόσο για τον ρωσικό

αγωγό Nord Stream 2, όσο και για τον «Turkish Stream», τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, και για την απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ρωσίας.
Και μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει προαναγγείλει την άσκηση «βέτο», θεωρώντας το αδύναμο, ωστόσο το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά, διασφαλίζει πιθανότατα την παράκαμψή του.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το αμυντικό νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και στη Γερουσία για να τεθεί σε ισχύ.
Το έργο «Nord Stream 2» περιλαμβάνει την κατασκευή δύο γραμμών αγωγού φυσικού αερίου με συνολική χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, από τη ρωσική ακτή, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, στη Γερμανία.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ την Παρασκευή, οι φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον του Nord Stream 2 δεν είναι παρά αθέμιτος ανταγωνισμός που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην Ευρώπη.
Η αγορά των S-400 αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό σημείο τριβής των ΗΠΑ με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναγκάσει τους γείτονες να εγκαταλείψουν την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα S-400 δεν συμβαδίζουν με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ενώ θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επιχειρήσεις των αμερικανικών F-35 της Τουρκίας.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα υποχώρησης όσον αφορά στην αγορά των S-400, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα ήταν ανοιχτή και στην αγορά των συστημάτων Patriot των ΗΠΑ.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα