Ιερά Σύνοδος: «Ναι» στον διάλογο, «όχι» στην αλλαγή του καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών

Να εμείνει στην απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, δηλαδή, να συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, ωστόσο, δεν δέχεται καμία αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων.
Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή της στις επιχειρούμενες συνταγματικές αλλαγές για την ανεξιθρησκία και την προστασία της οικογένειας.
Το σχετικό ανακοινωθέν που εξεδόθη έχει ως εξής:
«Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, στην δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνέχεια της χθεσινής εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και της επ’ αυτής συζητήσεως, ομοφώνως απεφάσισε σήμερα:

Συγχαίρει την Ειδική Συνοδική Επιτροπή «Διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος» για το ότι έφερε εις πέρας την αποστολή που της ανατέθηκε από την Ιεραρχία και για την από 19.3.2019 Εισήγηση.Εμμένει στην απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, ήτοι να συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία, αλλά «να εμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».Προσδιορίζει έτι περαιτέρω τα θέματα, στα οποία θα συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία, ήτοι τις οργανικές θέσεις των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, την αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939, τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις Συμβάσεις της 18.9.1952.Αποδέχεται το υπ’ αριθμ. πρωτ. 464/206/8.2.2019 κείμενο θέσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που εστάλη κατόπιν εισηγήσεως της Ειδικής Επιτροπής Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας στους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων πριν την πρώτη ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής στις 12.2.2019, σχετικά με τις προταθείσες προς αναθεώρηση διατάξεις των άρθρων 3, 13 παρ. 5, 21 παρ. 1, 33 παρ. 2 και 59 παρ. 1-2 του Συντάγματος.Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην ανωτέρω επιχειρούμενη συνταγματική μεταβολή και ευελπιστεί ότι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεν θα καταργήσει ή αλλοιώσει τα άρθρα του Συντάγματος, που αναφέρονται στην πολιτισμική και κοινωνική ιδιοπροσωπεία του Εθνους μας και την προστασία της οικογένειας, που είναι το κύτταρο του κοινωνικού ιστού.
Τα βιογραφικά σημειώματα των νέων μητροπολιτών, που εξελέγησαν κατά τη σημερινή Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας
Βιογραφικό νέου μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος (κατά κόσμον Διονύσιος Αβραμιώτης) εγεννήθη στην Κέρκυρα.
Ελαβε εγκύκλιες σπουδές στην Αθήνα. Εφοίτησε στο Α’ Οικονομικό Γυμνάσιο Αθηνών. Εν συνεχεία εσπούδασε στο Νομικό, Θεολογικό και Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά και αρκετά καλά Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.
Μοναχός εκάρη στην Ιερά Μονή Ασωμάτων – Πετράκη, όπου εγκαταβίωσε επί 30 συνολικά έτη, τα 25 εκ των οποίων διετέλεσε Ηγουμενοσύμβουλος. Επί 4 έτη εγκατεβίωσε στις Ιερές Μονές Ξηροποτάμου και Μεγίστης Λαύρας στο Αγιον Ορος, όπου διηκόνησε ως εφημέριος και Γραμματεύς.
Διάκονος εχειροτονήθη το 1979, τη ευλογία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, υπό του τότε Διαυλείας και νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και Πρεσβύτερος εχειροτονήθη το 1981 υπό του αειμνήστου Γέροντός του, Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου.
Εχειροτονήθη Επίσκοπος Σαλώνων την 10ην Μαρτίου 2012 υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου και εξελέγη Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης την 20ην Μαρτίου 2019.
Υπηρέτησε ως ιεροκήρυξ στην Ιερά Μητρόπολη Πρεβέζης και ως εφημέριος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐας Κυριακού» και στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου. Διεκρίθη ιδιαιτέρως ως ιεροκήρυξ και εξομολόγος.
Από το 1988 υπηρετεί στην Οικονομική Υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου, της οποίας είναι Γενικός Διευθυντής από την 1ην Απριλίου 2011. Κατά την διάρκεια της θητείας του συνετέλεσε στην ανόρθωση των οικονομικών της Εκκλησίας, στην κατασκευή αρκετών κτηρίων και στην ριζική ανακαίνιση του Συνοδικού Μεγάρου.
Εχει συγγράψει άρθρα και επιστημονικές μελέτες.
Βιογραφικό νέου μητροπολίτη Περιστερίου
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης (κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης) εγεννήθη εις Αίπειαν Δήμου Καλαμάτας.
Απεφοίτησεν αριστούχος εκ της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μετεξεπαιδεύθη επί τετραετίαν εις την Βυζαντινήν Φιλολογίαν εις το Πανεπιστήμιον του Μονάχου.
Εκάρη Μοναχός εις την Ιεράν Μονήν Σαγματά την 15ην Αυγούστου 1982 και την 23ην του ιδίου μηνός εχειροτονήθη Διάκονος, υπό του τότε Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας, και νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ. Ιερωνύμου. Την 1ην Μαΐου 1985, πάλιν υπό του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου, εχειροτονήθη Πρεσβύτερος, χειροθετηθείς εις Αρχιμανδρίτην.
Το 1982 διωρίσθη Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Υπό την ιδιότητα ταύτην και επί 16 συναπτά έτη (1982-1998) εκαλλιέργησε συστηματικώς το γραπτόν και προφορικόν κήρυγμα και διηκόνησε εις διαφόρους τομείς του πνευματικού έργου, συμβάλλων ιδιαιτέρως εις την επιμόρφωσιν των νέων Κληρικών. Διετέλεσε επίσης εκδότης της μηνιαίας εφημερίδος της ως είρηται Ιεράς Μητροπόλεως υπό τον τίτλον «Εκκλησιαστική Μαρτυρία».
Τον Ιανουάριον του 1999 μετετέθη εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών και διωρίσθη Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, εις την ανακαίνισιν του οποίου κοπιωδώς συνετέλεσε, ανεγείρας εκ βάθρων Πνευματικόν Κέντρον και βοηθητικούς χώρους διά την λειτουργίαν των ποικίλων ποιμαντικών δραστηριοτήτων και αναπτύξας πλουσίαν δραστηριότητα διά την ανάπτυξιν του ενοριακού έργου.
Υπηρέτησε παραλλήλως επί εικοσαετίαν, από του 1999 έως το 2019, εις την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος, και από του 2008 ως Β’ Γραμματεύς και εν συνεχεία Α’ Γραμματεύς Πρακτικογράφος Αυτής.
Την 10ην Οκτωβρίου 2014 διωρίσθη Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης. Η εις επίσκοπον χειροτονία του ετελέσθη την 13ην Οκτωβρίου 2014 εις τον Ιερόν Ναόν Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, ομού μετά πολλών Αρχιερέων.
Επί των ημερών της τεσσάρων και ήμισυ ετών διακονίας του από της θέσεως του Αρχιγραμματέως, επραγματοποιήθη χωροταξική αναδιάταξις και αποκέντρωσις των Υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διά την ευρυθμοτέραν λειτουργίαν αυτών και την εξυπηρέτησιν του Χριστεπωνύμου Πληρώματος.
Η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Συνόδου, τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια, το Γραφείον Επικυρώσεων και το Γραφείον Τύπου, μετεφέρθησαν εις μείζονας ανακαινισθέντας χώρους του ισογείου του Συνοδικού Μεγάρου. Επερατώθη η διαδικασία μεταστεγάσεως του Ραδιοφωνικού Σταθμού και της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ε.Μ.Υ.Ε.Ε.) εις κτίριον ιδιοκτησίας Αυτής επί της οδού Αθηνάς (αριθμ. 30) εν Αθήναις. Ωσαύτως, ωλοκληρώθη η υλοποίησις της ψηφιοποιήσεως του Ιστορικού Αρχείου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ι.Α.Ε.Ε.). Τέλος, εμερίμνησε διά την βιβλιοδεσίαν των Πρακτικών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας από τους έτους 2008 έως και σήμερον, εις εξήκοντα πέντε (65) τόμους, οίτινες αποτελούν την σύγχρονον ιστορίαν της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ομιλεί την Γερμανικήν γλώσσαν.
Την 20ην Μαρτίου 2019 εξελέγη υπό της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Περιστερίου.
Βιογραφικό νέου μητροπολίτη Σισσανίου και Σιατίστης
Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Το 1993 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε με τα πτυχιακές σπουδές στον ιστορικό τομέα της Θεολογίας. Τυγχάνει πτυχιούχος της αγγλικής γλώσσης, ενώ γνωρίζει και την γερμανική.
Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης το 1995. Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθονίκου με την άδεια και ευλογία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ. Υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών.
Το 1996, αφήνοντας ημιτελείς τις μεταπτυχιακές του σπουδές, ακολούθησε τον πνευματικό πατέρα του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, στην Καστοριά. Το 1997 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έκτοτε υπηρετεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Καστοριάς.
Το 1998 διορίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Διακονεί συγχρόνως τον τομέα του κηρύγματος, της Εξομολογήσεως, καθώς και της φιλανθρωπίας.
Το 2012 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα