Η Σένγκεν υπό κρίση
Η Φινλανδία υποστηρίζει την ιταλική έκκληση για τον αποκλεισμό της Ισπανίας από την ζώνη Σένγκεν χωρίς διαβατήρια της Ευρώπης, ενώ και η Γαλλία προχώρησε στην ενίσχυση των ελέγχων κατά μήκος των συνόρων της με την Ισπανία τροφοδοτώντας νέες πολιτικές πιέσεις στη ζώνη, καθώς ο ισπανικός θύλακας της Θέουτα στο Μαρόκο κατακλύζεται από δεκάδες χιλιάδες αφίξεις μεταναστών.
«Η Ισπανία έχει αποτύχει
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νούνιες ανακοίνωσε την Παρασκευή (31/7) ότι διέταξε την αύξηση των ελέγχων στα σύνορα με την Ισπανία, λόγω φόβων ότι οι χιλιάδες μετανάστες που φέρεται να εισήλθαν διά της βίας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα σε όλη τη ζώνη Σένγκεν.
Ο Νούνιες ανακοίνωσε σε μια ανάρτηση στο X ότι οι τοπικές αστυνομικές και στρατιωτικές μονάδες θα κινητοποιηθούν για τους ελέγχους και δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι βρισκόταν σε επαφή με τις ισπανικές αρχές.
«Έχουμε μια κινητή μονάδα που είναι σε ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο», είπε στο RTL.
Το γραφείο του Νούνιες δεν παρείχε άμεσα πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα πραγματοποιηθούν οι αυξημένοι έλεγχοι.
Η Γαλλία αποτελεί μέρος της ζώνης Σένγκεν, αλλά έχει επανειλημμένα ανανεώσει την εξουσιοδότησή της να προβαίνει σε προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, χρησιμοποιώντας διατάξεις του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν που επιτρέπουν τέτοια μέτρα σε απάντηση σε σοβαρές απειλές για την ασφάλεια.
Ωστόσο, οι εικόνες των ανθρώπων που συρρέουν στη Θέουτα, μια αυτόνομη πόλη περίπου 85.000 κατοίκων και ένα από τα δύο μόνα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολύ πέρα από το Παρίσι – ειδικά μεταξύ δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να ζητήσουν αυξημένους περιορισμούς στη μετανάστευση.
49.000 μετανάστες πέρασαν στον ισπανικό θύλακα – Στρατό στέλνει η ΜαδρίτηΤο υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περί τους 49.000 μετανάστες εισήλθαν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στις ακτές της Αφρικής, μία πόλη των 85.000 κατοίκων, τις τελευταίες 24 ώρες διά θαλάσσης ή ξηράς από το Μαρόκο.
Αστυνομική πηγή στην Θέουτα δήλωσε ότι «χιλιάδες» μετανάστες διέσχισαν την περασμένη νύκτα τα σύνορα ανάμεσα στην Θέουτα και το Μαρόκο λέγοντας ότι είναι αδύνατον να καταμετρηθούν.
«Υπήρξε συνεχής ροή ανθρώπων καθ’ όλη την διάρκεια της νύκτας» και αν οι αφίξεις ήταν λιγότερες κατά την ημέρα, μετανάστες «συνέχισαν να καταφθάνουν την νύκτα και συνεχίζουν να καταφθάνουν» το πρωί, εξήγησε η αστυνομική πηγή.
Συνολικά, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο ισπανικό έδαφος, επιβεβαίωσε.
Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στον θύλακα.
Πηγή: AFP, Politico,ertnews.gr
Το άρθρο Η Σένγκεν υπό κρίση εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall - Ράλι 15% η Amazon.com
- Έκτακτη ενημέρωση Πυροσβεστικής: Σκληρή μάχη με 14 εναέρια πάνω από το Ποικίλο Όρος – Προτεραιότητα το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί
- Συμβουλές από την Bridgestone για οδήγηση στις υψηλές θερμοκρασίες
- Στο 2,22% η απόδοση στη δημοπρασία των 3μηνων εντόκων γραμματίων
- Βουλή: Υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ
- Τραμπ: Οι εικόνες της ισπανικής Θέουτα προειδοποίηση για τις ΗΠΑ αν επιστρέψουν οι Δημοκρατικοί
- Temu: Αντιμέτωπη με νέο πρόστιμο στην ΕΕ για μη συνεργασία σε έρευνα κρατικών επιδοτήσεων
- Burnout πριν από 1.500 χρόνια: Τι γνώριζε ο Μεσαίωνας για την εξουθένωση
- Κατώτατος μισθός: Στη μέση της Ε.Ε αλλά κοντά στο διάμεσο μισθό
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν τα οδικά τροχαία δυστυχήματα τον φετινό Μάιο – Αναλυτικά στοιχεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Η Σένγκεν υπό κρίση
- Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Βοιωτία και Αργολίδα
- «Καμπανάκι» για γερμανικό χρέος: 30ετές ομόλογο στο 3,46%
- Απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα στο προξενείο της Γαλλίας, στην πρεσβεία της Αιγύπτου, στο ΕΒΕΑ και στο ΒΕΑ
- Ιστορική συμφωνία: Παραδίδει τα όπλα η Χαμάς
- Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης δια θαλάσσης στον Άγιο Βασίλειο Βοιωτίας-Μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή
- Ισπανία: 49.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα τις τελευταίες 24 ώρες
- Απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο – Προβλήματα και στον Πειραιά
- Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Άνδρο
- Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στο νότιο Ρέθυμνο
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Η Σένγκεν υπό κρίση
- Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης δια θαλάσσης στον Άγιο Βασίλειο Βοιωτίας-Μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή
- Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Βοιωτία και Αργολίδα
- «Καμπανάκι» για γερμανικό χρέος: 30ετές ομόλογο στο 3,46%
- Κυρ. Μητσοτάκης: Αυξάνεται το αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα
- Απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο – Προβλήματα και στον Πειραιά
- Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στο νότιο Ρέθυμνο
- Απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα στο προξενείο της Γαλλίας, στην πρεσβεία της Αιγύπτου, στο ΕΒΕΑ και στο ΒΕΑ
- Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Άνδρο
- Ιστορική συμφωνία: Παραδίδει τα όπλα η Χαμάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ισπανία: 49.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα τις τελευταίες 24 ώρες
- Πέρασαν οι τράπεζες το γεωπολιτικό τεστ: Τι σημειώνει η ΕΚΤ
- Πλάκες χρυσού, παπαγάλοι και... απολιθωμένο δέντρο στις κατασχέσεις των τελωνείων
- Στο 6,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γερμανία
- Βουλή: Υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ
- Αμετάβλητα τα επιτόκια σε νέες καταθέσεις και δάνεια τον Ιούνιο του 2026
- ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τα πρόστιμα σε παραβάσεις που αφορούν τις ταμειακές
- Στο 2,7% φρέναρε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο
- ΔΥΠΑ: 10.038 ωφελούμενοι απασχόλησης και 24.409 κατάρτισης στην Περιφέρεια Κρήτης



