Η πανδημία και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο συνάντησης της ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας με Μητσοτάκη, Δένδια, ΠτΔ

Συνάντηση με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριοβα (Ekaterina Zaharieva) είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, οι διασυνοριακές διελεύσεις και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψη της κ. Ζαχάριοβα επαναβεβαιώνει τούς πολύ ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι

ίδιες πηγές προσθέτουν ότι απαντώντας σε σχόλιο της κ. Ζαχάριοβα -ότι Βουλγαρία και Ελλάδα αποτελούν παράδειγμα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το δύσκολο παρελθόν και να υπάρξει συνεργασία- ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να αντλούμε τα σωστά διδάγματα από την Ιστορία και να την αντιλαμβανόμαστε ως γέφυρα προς το μέλλον.
Συνάντηση Ν. Δένδια με ΥΠΕΞ Βουλγαρίας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε επίσης με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα.
Η επίσκεψη συμπίπτει με τα 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ΕλλάδαςΒουλγαρίας, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι συζητήσεις εστιάσθηκαν σε ζητήματα διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα, συζητήθηκε η πορεία της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Οι διμερείς σχέσεις, η πανδημία και η τουρκική προκλητικότητα στη συνάντηση της ΠτΔ με την ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας
Στις εξαιρετικές σχέσεις ΕλλάδαςΒουλγαρίας και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας και σταδιακού ανοίγματος του τουρισμού από τις δύο χώρες αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της, με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριοβα, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ακόμη, η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας που επιβάλλεται να υπάρχουν στην περιοχή μας διαταράσσονται από αλλεπάλληλες προκλητικές τουρκικές ενέργειες, όπως η έκδοση NAVTEX σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μάλιστα, σημείωσε ότι αναμένουμε έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης από τους εταίρους μας στην ΕΕ και, φυσικά, από τη φίλη Βουλγαρία.
Από την πλευρά της, η κ. Ζαχάριοβα τόνισε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία αποτελούν υπόδειγμα καλής γειτονίας και φιλικών σχέσεων στη σημερινή Ευρώπη. Επίσης, υπογράμμισε πόσο σημαντικός τουριστικός προορισμός είναι η Ελλάδα για τη Βουλγαρία και, ως εκ τούτου, ελπίζει να αμβλυνθούν σύντομα οι υγειονομικοί περιορισμοί, ενώ συμφώνησε με την κ. Σακελλαροπούλου πως μονομερείς πράξεις εκ μέρους της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην ηρεμία της περιοχής.
Τέλος, επανέλαβε την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλγαρίας χώρας προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στη Βουλγαρία.
Δ. Κατσιμεντέ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα