Η Ουκρανία θα ζητήσει από την Τουρκία να αποκλείσει τη Ρωσία από τον Βόσπορο!

Την πρόθεση των ουκρανικών αρχών να ζητήσουν από την Τουρκία να κλείσουν τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά πλοία, εξέφρασε ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας Ιγκόρ Βοροντσένκο, μιλώντας σε συνέδριο στο Κίεβο.
«Ως διοικητής των ναυτικών δυνάμεων, ζητάω και εκφράζω την πεποίθησή μου ότι η διεθνής κοινότητα θα λάβει απόφαση και θα αναγνωρίσει ότι έγινε μια επιθετική πράξη εναντίον της Ουκρανίας. Θα προσπαθήσουμε να ζητήσουμε το κλείσιμο του περάσματος από το στενό του Βοσπόρου από την Τουρκία», δήλωσε, κατηγορώντας τη Ρωσία

για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με τον Βοροντσένκο, αυτό θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί μέσω του άρθρου 19 της συνθήκης του Μοντρέ του 1936, που δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο του στενού του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και καθορίζει το πέρασμα των πολεμικών πλοίων.
«Eπρεπε να δείξουμε το πρόσωπό μας στο στενό του Κερτς και τη θάλασσα του Αζόφ και να δείξουμε τι είναι ικανά να κάνουν αυτά τα πλοία», συμπληρώνει.
Την περασμένη Κυριακή η Ρωσία κατέσχεσε τρία ουκρανικά πλοία για είσοδο στα χωρικά της ύδατα κοντά στο στενό Κερτς, στα ανατολικά της Κριμαίας.
Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, τα ουκρανικά πλοία αγνόησαν τις προειδοποιήσεις να σταματήσουν και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο τόνισε ότι οι Ρώσοι συνοριοφύλακες λειτούργησαν σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο.
Πηγή Sputniknews.gr / Ruslan Krivobok

Keywords
Τυχαία Θέματα