Η Λ. Μενδώνη παρέλαβε από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης 11 αρχαία αντικείμενα
Οπως πληροφορεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο επαναπατρισμός επιτεύχθηκε χάρη στη πολύχρονη και στενή συνεργασία του Γραφείου του Εισαγγελέα του Μανχάταν και του υπουργείου Πολιτισμού. Η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε στον χαιρετισμό της: «Το υπουργείο Πολιτισμού έχει
«Η Ελλάδα», σημείωσε η υπουργός, «σε καμία περίπτωση δεν διεκδικεί να αδειάσουν τα μουσεία που φιλοξενούν και εκθέτουν έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Διεκδικεί, όμως, την επιστροφή όλων των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών θησαυρών της και την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, μια μοναδική περίπτωση. Η βίαιη απομάκρυνση των Γλυπτών κατέστρεψε την ακεραιότητα του ιστάμενου μνημείου, συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού».
Ανάμεσα στα επαναπατρισθέντα 11 αρχαία αντικείμενα, περιλαμβάνεται μαρμάρινη ανδρική εικονιστική κεφαλή (πρώτο μισό 1ου αι. μ.Χ), μαρμάρινο αττικό αναθηματικό ανάγλυφο της κατηγορίας των «νεκροδείπνων» (δεύτερο μισό 4ου αι. π.Χ.), μαρμάρινη λεκανίδα με πώμα και μαρμάρινος δοίδυκας (γουδοχέρι, 5ος-4ος αι. π.Χ.), χάλκινο γυναικείο αγαλμάτιο (3ος αι. π.Χ.), μικροσκοπική χάλκινη γυναικεία προτομή (3ος αι. π.Χ.), χρυσό δαχτυλίδι με παράσταση Ποσειδώνα με τρίαινα στη σφενδόνη (1ος αι. π.Χ. – 1ος αι. μ.Χ.), πήλινο μυκηναϊκό γυναικείο ειδώλιο τύπου Ψ (1300-1200 π.Χ.), πήλινο μελανόμορφο αρύβαλλο με παράστασης μάχης (600-500 π.Χ.), πήλινο μελαμβαφή κάνθαρο (4ος αι. π.Χ.), και πήλινα λυχνάρια του 4ου αι. π.Χ.
Με το πέρας της τελετής επαναπατρισμού, η Λίνα Μενδώνη παρασημοφόρησε εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης τον Μatthew Bogdanos, με το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα», για την συμβολή του στην επανάκτηση και τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα πλήθος αρχαιοτήτων. Η Λίνα Μενδώνη, κατά την απόδοση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα» στον Matthew Bogdanos, τόνισε ότι: «Αυτή η παρασημοφόρηση δεν είναι μόνο η απόδειξη για τον αδυσώπητο αγώνα του ενάντια στην παράνομη διακίνηση και τη λεηλασία πολύτιμων αντικειμένων, αλλά και η αναγνώριση στην ελληνική του κληρονομιά. Ο Μatthew Bogdanos είναι ένας από εμάς -όχι μόνο λόγω της πατρογονικής του ρίζας στη Λήμνο και της σύνδεσής του με τη ζωντανή ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά, κυρίως, λόγω της ακλόνητης αφοσίωσής του στην προστασία της κλασικής κληρονομιάς και των οικουμενικών αξιών της. Είναι Ελληνας, όχι μόνο από καταγωγή, αλλά από το έργο που έχει κάνει -και συνεχίζει να κάνει- για να διαφυλάξει την κληρονομιά του αρχαίου κόσμου».
Ο επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Γραφείου του Εισαγγελέα του Μανχάταν, Matthew Bogdanos, βαθύτατα συγκινημένος, είπε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα ότι παίρνω αυτό το παράσημο από την Ελληνική Δημοκρατία, τη χώρα καταγωγής της οικογένειάς μου. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίζω να εργάζομαι στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να επιστραφεί στην Ελλάδα η τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά. Δεν θεωρώ αυτή τη διάκριση ως επιβράβευση για την παρελθούσα προσφορά μου, αλλά για τις μελλοντικές μου υπηρεσίες».
Στην τελετή παρέστησαν η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά, η πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευθυμία Γκαράνη, ο πρόεδρος του ΔΣ του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών Γεώργιος Τσαπρούνης, η διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ Βάσω Παπαγεωργίου και η τμηματάρχης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Έλενα Βλαχογιάννη.
Ε.Μ.
ΦΩΤΟ: Υπουργείο Πολιτισμού
Το άρθρο Η Λ. Μενδώνη παρέλαβε από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης 11 αρχαία αντικείμενα εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Meat News #135
- Το Ιράν κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη μετά την προειδοποίηση της Άγκυρας για τη Συρία
- «Συντριπτικό πλήγμα» το «πάγωμα» της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ – Ο εξοπλισμός που έχει λάβει η Ουκρανία
- Prodexpo North 2025: Ανοίγει αύριο το συνέδριο-θεσμός για το real estate στη Βόρεια Ελλάδα
- Ρ. Φίτο σε Γιώργο Αυτιά: «Προτεραιότητα η στήριξη της στέγασης στα νησιά»
- Κάτω από το 9% το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα – Πρώτη φορά από το 2008
- DBRS για τράπεζες: Ισχυρή κερδοφορία και βελτιωμένο πιστωτικό προφίλ – Πως διαβάζει τα αποτελέσματα
- Οι εξελίξεις στην παραγωγή νικελίου και η Ελλάδα
- Ακίνητα: Ποιες οφειλές «σβήνονται»
- Ferryscanner: Σε ποιους προορισμούς ταξίδεψαν οι τουρίστες το 2024
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Η Λ. Μενδώνη παρέλαβε από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης 11 αρχαία αντικείμενα
- Τα φαβορί για τα ‘Οσκαρ
- Το Λούβρο απέκτησε συλλογή με 272 χριστιανικές εικόνες
- Ένα ρεπορτάζ για τον μεγάλο σεισμό της Λέσβου το 1867, γραμμένο από το Στρατή Μυριβήλη
- Τρεις καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις του «ΜΑΜΙ» στη Στέγη
- Τα 60 χρόνια κλείνει το φημισμένο καρναβάλι της Ξάνθης
- Σταν Λόρελ: Ο πιο αστείος άνθρωπος και εγκέφαλος του αξέχαστου ντουέτου «Χοντρός και Λιγνός»
- «Κρήτη: Μουσική της Αντίστασης» – Εκδήλωση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη
- Πέθανε ο Αλέξης Κούγιας σε ηλικία 74 χρόνων μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε ΜΕΘ
- Ο Οτσαλάν καλεί το ΡΚΚ να καταθέσει τα όπλα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Νέο ΔΣ στον Αστέρα Βουλιαγμένης: Πρόεδρος ο Γιώργος Προκοπίου
- Το efood και το Κέντρο Διοτίμα στηρίζουν τις επιζώσες έμφυλης βίας
- UBS: 125 xρόνια επενδυτικών αποδόσεων - Τι μας διδάσκει το παρελθόν για το μέλλον
- Ανοδικά το ΧΑ, κόντρα στο ρεύμα των αγορών - Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη
- Ποια πλοία απειλούνται με υπέρογκα τέλη
- Εξωδικαστικός: Το «προσκλητήριο» για ρύθμιση χρεών και το «παράθυρο» ένταξης των οφειλών στις ΔΕΚΟ
- Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το Φεβρουάριο
- Παραγγελίες εκατομμυρίων ευρώ για 13 βορειοελλαδικές επιχειρήσεις ένδυσης σε δύο εκθέσεις του εξωτερικού
- Βουτιά της ανεργίας στο 8,7%
- Ενίσχυση του συντονισμού Ελλάδας – Ισραήλ για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας