Η Γερμανία μπορεί να χάσει δισ. ευρώ αν ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς στα αυτοκίνητα

Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ύστερα από τις προειδοποιήσεις του προέδρου Τραμπ πως θα επιβάλλει κυρώσεις στις εισαγωγές εάν οι ΗΠΑ και ΕΕ δεν επαναδιαπραγματευθούν μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία.
Την περασμένη Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε ότι θα επιβάλλει σημαντικούς δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ εάν δεν γίνει επαναδιαπραγμάτευση μιας ευρύτερης εμπορικής συμφωνίας με το μπλοκ.

Οι δασμοί θα μπορούσαν να κοστίσουν στους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων «δισ. ευρώ» ετησίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Group (VW), Χέρμαν Ντίες, στην Financial Times την περασμένη Πέμπτη.
Συμφώνησε ότι στο «χειρότερο σενάριο» οι δασμοί θα μπορούσαν να κοστίσουν στη VW 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Η δήλωση έρχεται εν μέσω αναφορών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να ενεργήσει βάσει μιας μυστικής έκθεσης του υπουργείου Εμπορίου για το πώς οι εισαγωγές εξαρτημάτων αυτοκινήτων θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια.
Αναφερόμενη ανεπίσημα ως έκθεση «232», το έγγραφο, το οποίο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, θα μπορούσε να συστήσει δασμούς ύψους 25% σε εξαρτήματα αυτοκινήτων και οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα, η ανεξάρτητη αναλυτική εταιρεία Evercore ISI ισχυρίστηκε ότι «με βάση τους δασμούς εισαγωγής 25%, οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας [VW, Mercedes-maker Daimler και BMW] θα είχαν αμέσως απώλειες 6,25 δισ. ευρώ κάθε χρόνο».
Η εταιρεία πρόβλεψε ότι ο όμιλος Volkswagen θα χάσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η Daimler και η BMW θα υποστούν ζημιές ύψους 2 δισ. ευρώ και 1,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, στο Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι «αν δεν κάνουμε τη συμφωνία με την ΕΕ θα κάνουμε τους δασμούς», προσθέτοντας ότι ήταν γενικώς δύσκολο να διαπραγματευτεί με την ΕΕ.
Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ επιδεινώθηκαν μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στο χάλυβα και 10% για τις εισαγωγές αλουμινίου από το μπλοκ και ένα πλήθος άλλων χωρών, το Μάρτιο του 2018.
Παρόλο που ο Τραμπ δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα αποφύγει να επιβάλλει νέους δασμούς στα αγαθά της ΕΕ, έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα επιβάλλει στο μπλοκ δασμούς στις εξαγωγές αυτοκινήτων της τάξης του 25%.
Πηγή Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα