Η ευρωπαϊκή άμυνα στη σύνοδο κορυφής
Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ παγώνει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και απειλεί την διατλαντική συμμαχία και την μεταπολεμική τάξη.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής, στην οποία και θα συμμετάσχει, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση να μην χαλαρώσει η πίεση επί της Ρωσίας για να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η ρωσική απειλή, αλλά και η απειλή που προέρχεται από την αλλοπρόσαλλη στάση της Ουάσινγκτον, πυροδοτεί απροσδόκητες, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξελίξεις : σε μία δραματική στροφή, η Γερμανία σχεδιάζει πλέον μαζικές επενδύσεις για την ενίσχυση της άμυνάς της, ενώ το Βερολίνο, μέχρι σήμερα εμμονικός μύστης της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, υπερθεματίζει πλέον για την μεταρρύθμιση του «κορσέ» της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην παρούσα αλλοπρόσαλλη γεωπολιτική συγκυρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο για τον οπλισμό της Ευρώπης με την ενεργοποίηση πόρων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στις προτάσεις και η δυνατότητα για τα κράτη μέλη της Ενωσης να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς αυτό να προσμετρηθεί στο έλλειμμά τους.
«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ξεκάθαρο και άμεσο κίνδυνο που κανείς ανάμεσά μας δεν έχει γνωρίσει στην ενήλικη ζωή του», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή που απηύθυνε στους 27 ευρωπαίους ηγέτες.
Ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, στον οποίο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, στην οποία η Γερμανία εκπροσωπείται από τον απερχόμενο καγκελάριο Ολαφ Σολτς.
Πέραν του μηνύματος υποστήριξης προς την Ουκρανία, η συνάντηση των 27 δεν αναμένεται να δώσει την ευκαιρία για νέες ανακοινώσεις χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο. Περί τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία το 2025 και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν βλέπουν την ανάγκη αύξησης αυτού του ποσού τώρα.
Κατά την διάρκεια του χθεσινού του διαγγέλματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να «ανοίξει την στρατηγική συζήτηση» για την προστασία της Ευρώπης από την γαλλική πυρηνική ομπρέλλα.
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η Μόσχα «έχει ήδη μετατρέψει την σύρραξη στην Ουκρανία σε παγκόσμια σύρραξη» και στο πλαίσιο αυτό «το να μείνει κανείς θεατής είναι παραλογισμός».
Οπως πάντα, η πορεία που θα χαράξει η Ευρώπη δεν υποστηρίζεται ομοφώνως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και , όπως πάντα, ο πιστός του Τραμπ (και του Πούτιν) ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα αντιταχθεί σε γραπτό κείμενο συμπερασμάτων για την Ουκρανία, απειλεί να ηγηθεί των διασπαστικών τάσεων κατά την σύνοδο.
«Για την Ουκρανία, ο στόχος είναι να βρεθεί συμφωνία ανάμεσα στους 27 ή σχεδόν», συνοψίζει ευρωπαίος διπλωμάτης. «Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε. Το σημαντικό είναι να υποστηριχθεί η Ουκρανία».
ΕΚ
Φώτο: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Το άρθρο Η ευρωπαϊκή άμυνα στη σύνοδο κορυφής εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Πάγωσε τις πληρωμές στην NEXANS ο ΑΔΜΗΕ
- Kaspersky: Οι επιθέσεις κλοπής τραπεζικών δεδομένων σε smartphones τριπλασιάστηκαν το 2024
- Ξεκίνησε για το 2025 το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Κρήτης
- Οχι στα F-35 για την Τουρκία από την Ντίνα Τίτους
- Πράσινη στροφή στην αυτοκινητοβιομηχανία: Η ΕΕ χρηματοδοτεί την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση
- Προκηρύξεις για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών οπλιτών
- Νέοι κλυδωνισμοί στη Wall από τους δασμούς Τραμπ
- ΗΠΑ: "Εκτίναξη" 245% στις απολύσεις τον Φεβρουάριο - Σε υψηλό 5ετίας
- Ανασχηματισμός: Τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τα πρόσωπα – «κλειδιά»
- IPO ύψους 1 δισ. για την Klarna – Στόχος αποτίμηση 15 δισ. δολ. στη Wall Street
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Οχι στα F-35 για την Τουρκία από την Ντίνα Τίτους
- Παραδείγματα και απαντήσεις για τις εκπτώσεις, προσφορές και άλλες ανακοινώσεις μείωσης τιμής
- Ελληνική και κυπριακή παρουσία στη Διεθνή Έκθεση για τα ταξίδια και την αναψυχή, f.re.e 2025 του Μονάχου
- Eurobank: Ανακοίνωσε το νέο Group Chief Risk Officer
- ΣτΕ: Ακύρωσε απόφαση “περί μη χαρακτηρισμού κτιρίου ως διατηρητέο”
- Ν. Κορέα: Μαχητικό έριξε κατά λάθος 8 βόμβες σε χωριό, τραυματίστηκαν άμαχοι
- ΓΕΝΟΒΕΒΑ ΒΕΡΙΤΥ ΑΡΜΕΡΟ-Εικαστικός Καλλιτέχνης
- Μ.Ζαχάροβα: Ο Μακρόν είναι ένας «παραμυθάς»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Πάγωσε τις πληρωμές στην NEXANS ο ΑΔΜΗΕ
- ΥΠΕΘΑ: Προκηρύξεις για πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών οπλιτών
- Πιθανή η παύση μειώσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ βλέπει κινδύνους
- Η Volvo σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω Τραμπ
- Λαγκάρντ: Αβεβαιότητα και κίνδυνοι παντού - Ολα ανοιχτά για τη συνέχεια της νομισματικής πολιτικής
- Η Ελλάδα στην ΙΤΒ: Ανθεκτικότητα και υποδομές για το μέλλον
- Λαγκάρντ: Οι αμυντικές δαπάνες θα τονώσουν την ανάπτυξη
- Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι αποκαλύπτει νέα παγκόσμια έρευνα



