Η Επίδαυρος του Carl Rottmann κτυπήθηκε από συλλέκτες τριών ευρωπαϊκών χωρών

Το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου στη φθινοπωρινή δημοπρασία της Cypria, συλλέκτες από τρείς Ευρωπαϊκές χώρες κτυπούσαν την Επίδαυρο του Carl Rottmann. Ο πίνακας ανήκει στα προπαρασκευαστικά έργα του Ελληνικού Κύκλου τον οποίο είχε χρηματοδοτήσει ο Λουδοβίκος ο 1ος της Βαυαρίας και σηματοδοτεί τη φιλοδοξία του Γερμανικού έθνους που τον 19ο αιώνα θεωρούσε τον εαυτό του απόγονο και συνεχιστή του αρχαιοελληνικού πνεύματος. Όταν έπεσε το σφυρί, οι συλλέκτες που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για να αποκτήσουν το έργο είχαν καταφέρει με τα κτυπήματα τους να τετραπλασιάσουν την αρχική του τιμή.
Μέσα σε λίγα λεπτά, η τιμή της Επιδαύρου από την αρχική εκτίμηση των 10.000 ευρώ είχε ξεπεράσει τις 41.000 ευρώ πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη τιμή πώλησης της δημοπρασίας.
O δημιουργός της, Carl Rottmann, συγκαταλέγεται στους Γερμανούς Masters του 19ου αιώνα έργα του οποίου βρίσκονται σε σπουδαία μουσεία της Γερμανίας και κατά καιρούς παρουσιάζονται σε διεθνείς διοργανώσεις και αφιερωματικές εκθέσεις σε εμβληματικά μουσεία όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Η Cypria απέκτησε το έργο για τη συλλογή του φθινοπωρινού Fine Arts Sale που δημοπρατήθηκε στο Roof Terrace του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία από ιδιωτική Βρετανική συλλογή.
«Πέρα από την καλλιτεχνική αξία του έργου, η Επίδαυρος του Rottmann αποτέλεσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποκτήματα της Cypria για συλλέκτες που γνωρίζουν και εκτιμούν τον Rottmann αλλά και για επενδυτές που αναζητούν μεγάλες ευκαιρίες,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρια της Cypria.
«Το γεγονός ότι τετραπλασίασε την τιμή της εντός λίγων μόνων λεπτών φέρνει στην επιφάνεια την επενδυτική διάσταση της δημοπρατικής αγοράς έργων τέχνης για την οποία η καλλιτεχνική αξία των έργων αποτελεί μεν ζητούμενο παραμένει δε μία από πολλές παραμέτρους που επιφέρουν στην συγκεκριμένη αγορά την εμπορική της φύση και σημασία».
Σημειώνοντας 59 πωλήσεις έργων τέχνης και αποκτημάτων το φθινοπωρινό Fine Arts Sale της Cypria σημείωσε επιτυχία σε μια εποχή που η πανδημία επέφερε τεράστιο κτύπημα στην αγορά τέχνης και γενικότερα στην οικονομία. Το πρωταρχικό μέλημα των διοργανωτών ήταν η προστασία του κοινού. «Αυτός ήταν ο λόγος που επιλέξαμε τον ανοικτό χώρο του Roof Terrace του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου.
Ακριβώτερες πωλήσεις

Δημήτρης Μυταράς, Γυναίκα στα κόκκινα

Την δεύτερη μεγαλύτερη τιμή πώλησης πέτυχε η Νεαρή γυναίκα στο λουτρό Κυπριακού σπιτιού που ξεπέρασε τις 24.000 ευρώ. Το έργο του Κύπριου Μιχαήλ Κάσιαλου (1885 – 1974) είχε αρχική τιμή 15.000 ευρώ και είναι ένα από τα σπάνια λάδια (σε ξύλο 55 x 43 εκ) στα οποία ο έξοχος ναϊφ εστιάζει στη μορφή – και στην οποία προσδίδει μια αλληγορική διάσταση – αντί σε μια σκηνή της καθημερινότητας στην κυπριακή επαρχία του περασμένου αιώνα. Ανάμεσα στις ακριβές πωλήσεις της δημοπρασίας η Γυναίκα στα κόκκινα του Δημήτρη Μυταρά πωλήθηκε κοντά στην εκτιμώμενη τιμή αγγίζοντας τις 8.500 ευρώ ενώ η Αρχαία Λίμνη, Ιεράπολη IV της Μαρίας Φιλιπούλου έφθασε τις 9.700 ευρώ.

Μιχαήλ Κάσιαλου, Νεαρή γυναίκα στο λουτρό Κυπριακού σπιτιού

Η ιδιαίτερη περίπτωση της παλέτας του Σαλβαντόρ Νταλί
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το Sans Titre, παλέτα στην οποία ο Σαλβαντόρ Νταλί άγγιξε τις παλάμες των χεριών του αποτυπώνοντας τες χρωματικά στην επιφάνεια. Η παλέτα-έργο στην οποία το αποτύπωμα της μια παλάμης είναι από κόκκινο χρώμα και της άλλης από κίτρινο, ενώ η σύνθεση συμπληρώνεται με πινελιές στο άνω μέρος της παλέτας, άγγιξε τις 8.500. Το έργο, όμοιο του οποίου υπάρχει στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Γουλανδρή στην Αθήνα αποκτήθηκε από ιδιωτική Κυπριακή συλλογή ενώ κτυπήθηκε από την Salvador Dali Gallery στο San Juan Capistrano της Καλιφόρνια.

Σαλβαντόρ Νταλί, Sans Titre, παλέτα

Πάντοτε υπήρχαν επενδυτές και ιδρύματα του εξωτερικού που κτυπούσαν και ενδεχομένως αποκτούσαν έργα που δημοπρατούνταν από τη Cypria εντούτοις στη φθινοπωρινή δημοπρασία της 15ης Σεπτεμβρίου μεγάλο ποσοστό των έργων κτυπήθηκαν από συλλέκτες και επενδυτές χωρών του εξωτερικού ανάμεσα στις οποίες η Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Εσθονία, Αυστρία, Βρυξέλλες, Ρωσία κ.α. Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι εκτός από έργα ξένων καλλιτεχνών όπως δύο πίνακες του Ουκρανού Alexandre Fasini, ξένοι συλλέκτες απόκτησαν και έργα Ελλαδιτών και Κυπρίων δημιουργών.
Το γεγονός του μεγάλου ενδιαφέροντος από ξένες χώρες η Cypria αποδίδει εν πολλοίς στο ευρωπαϊκό και διεθνές εύρος της συλλογής της. Μια δεύτερη παράμετρος θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι πλέον το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία σε επενδυτές να αποκτήσουν έργα από δημοπρασίες σε παγκόσμια κλίμακα, φαινόμενο που φαίνεται να μεγιστοποιήθηκε από την πανδημία.
Ανάμεσα στα αποκτήματα που δημοπρατήθηκαν από την Cypria η Αιθέρια Μαντόνα, γλυπτό από μπρούντζο του Γιώργου Κυριάκου πωλήθηκε πάνω από 4.000 ευρώ, μια γυναικεία φιγούρα από μολύβι σε χαρτί του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη έφθασε σχεδόν τα 1.500 ευρώ, μια ακουαρέλα του Πολύκλειτου Ρέγκου πωλήθηκε για σχεδόν 1.500 ευρώ ενώ ο Σταυρός, ακρυλικό του Απόστολου Γιαγιάνου πωλήθηκε για 1.800 ευρώ.
Το επόμενο Fine Arts Sale της Cypria αναμένεται να γίνει τέλη Νοεμβρίου – Αρχές Δεκεμβρίου.

*Φωτογραφία: Carl Rottmann, Η Επίδαυρος

Keywords
Τυχαία Θέματα