Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ νέα Πρόεδρος του CDU

Δεν έδωσα μάχη εναντίον της Μέρκελ, λέει ο Σόιμπλε
Die Welt: Η τελευταια νίκη της Μέρκελ

Με 517 ψήφους και ποσοστό 51,75% η ‘Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ αναδείχθηκε στον β’ γύρο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο Φρίντριχ Μερτς έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%.
Ψήφισαν 999 σύνεδροι, δεν υπήρχαν άκυρα και αποχές και για την εκλογή απαιτούνταν τουλάχιστον 500 ψήφοι.
«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της νέας προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

(CDU), ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των συνέδρων.
Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ ευχαρίστησε ακόμη τους άλλους δύο υποψηφίους, Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν για τον «έντιμο ανταγωνισμό», ο οποίος, όπως είπε, έδωσε στο κόμμα νέα ώθηση που πρέπει να διατηρηθεί.
Στην σύντομη ομιλία του, ο Φρίντριχ Μερτς ζήτησε από όσους τον ψήφισαν να στηρίξουν τη νέα πρόεδρο «με όλη τους τη δύναμη», ενώ δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το προεδρείο ή για μια θέση αντιπροέδρου του κόμματος και ζήτησε να ψηφιστεί ο Γενς Σπαν.
«Μπορώ να ζήσω καλά με το αποτέλεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σπαν που συγκέντρωσε το 15,7% των ψήφων στον α΄γύρο της εκλογικής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο το σημαντικό ήταν να εξηγήσει τις θέσεις του. «Είμαι λίγο πιο χαλαρός και λίγο περισσότερο ο εαυτός μου. Και έμαθα κάτι για το πνεύμα του κόμματος και την σημασία του για την ομοσπονδιακή δημοκρατία. Τις τελευταίες εβδομάδες άνοιξαν κάποια νέα παράθυρα. Το βρίσκω σημαντικό ότι σήμερα έγινε εδώ η αρχή για μια νέα κουλτούρα συζητήσεων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος και κατέληξε λέγοντας ότι από την αρχή θεωρούσε σωστή την υποψηφιότητά του.
Μετά τις ομιλίες των ηττημένων, η νέα πρόεδρος τους κάλεσε να εμφανιστούν όλοι μαζί πάνω στην σκηνή, διαβεβαιώνοντας τους συνέδρους ότι θα διασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος.
Το προφίλ της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ
H Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η νέα Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Ζάαρλαντ που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.
Από το 1999 έως το 2018 ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν, από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου.
Τον Φεβρουάριο του 2018, εξελέγη Γενική Γραμματέας του κόμματός της κατόπιν προτάσεως της καγκελαρίου Μερκελ με το συντριπτικό ποσοστό 98,87%.
Σήμερα εξελέγη Πρόεδρος του CDU με ψήφους 517 έναντι 482 του αντιπάλου της Φρίντριχ Μερτς.
Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και έχει 3 παιδιά. Από τότε που άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το σπίτι και τα παιδιά τα ανέλαβε ο σύζυγός της. Σπούδασε στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990).
Έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια (1981).
Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός και η μουσική. Ιδίως όμως διαβάζει πoλύ.
Δεν έδωσα μάχη εναντίον της Μέρκελ, λέει ο Σόιμπλε
«Δεν έκανα καμία μάχη εναντίον της ‘Αγγελα Μέρκελ», δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στην στήριξη που παρείχε στον υποψήφιο για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς. Δήλωσε δε «καλός δημοκράτης» και απέρριψε το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος λόγω της ισχνής πλειοψηφίας με την οποία εξελέγη η νέα Πρόεδρος.
«Οι σύνεδροι είχαν να επιλέξουν μεταξύ τριών πολύ καλών υποψηφίων. Και έλαβαν την απόφασή τους. Έτσι είναι η δημοκρατία. Εγώ εξέφρασα την άποψή μου – και αυτό επιτρέπεται. Πάντα εκφράζω ξεκάθαρα την άποψή μου. Η πλειοψηφία των συνέδρων αποφάσισε διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF απέρριψε την υπόθεση ότι επειδή η νικήτρια ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ κέρδισε με μικρή διαφορά στο κόμμα υπάρχει διάσπαση. «Είπα αμέσως στην κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ: οι αντίπαλοί σας – και οι υποστηρικτές τους – έκαναν τη νίκη σας πολύ δύσκολη και για αυτό η νίκη σας είναι ακόμη πιο πειστική», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και υπενθύμισε ότι και ο Κόνραντ Αντενάουερ κάποτε εξελέγη Καγκελάριος με μία ψήφο.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πολλές φορές ότι ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε εναντίον κάποιου υποψηφίου, αλλά απλώς εξέθεσε τα επιχειρήματά του υπέρ του κ. Μερτς και σημείωσε ότι επειδή η πλειοψηφία αποφάσισε διαφορετικά από ό,τι θα ήθελε εκείνος, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει διάσπαση. «Είμαι καλός δημοκράτης. Έγινε πολύ καλή αντιπαράθεση και βρίσκω καλό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι η δημοκρατία. Αν κάποιος δεν επιτρεπόταν να πει τη γνώμη του, αυτό θα ήταν το άσχημο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα μέλη και οι σύνεδροι του κόμματος είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις των υποψηφίων και να αποφασίσουν μεταξύ τριών πολύ καλών, επιμελώς προετοιμασμένων υποψηφίων. «Έτσι είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Πολύ καλύτερα από αυτό δεν υπάρχει (…) ήταν μια ανοιχτή αντιπαράθεση, τέτοια που άλλα κόμματα μόνο να ονειρευτούν μπορούν», επισήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο ίδιος θα ήθελε το CDU το επόμενο διάστημα να κινηθεί προς τα δεξιά ή να παραμείνει στο κέντρο, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το σημαντικό είναι να συνεχιστεί η ανοιχτή συζήτηση και να καταστούν σαφή τα διαφορετικά επιχειρήματα. «Τότε είναι ακριβώς αυτή η μάχη μεταξύ δημοκρατικών εναλλακτικών που θα φέρει την πολιτική αντιπαράθεση πάλι στο κέντρο της δημοκρατίας και τα άκρα δεν θα παίζουν τότε τέτοιο ρόλο. Αυτό έχει καθοριστική σημασία», κατέληξε.
Die Welt: Η τελευταια νίκη της Μέρκελ


«Η μάχη για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα έδειξε οτι συνεχίζεται η γραμμή Μέρκελ», γράφει η Die Welt σχολιάζοντας την εκλογή της Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ στην προεδρία του CDU. «Ηταν η τελευταια νίκη της Μέρκελ», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Για «συνέχιση της μητριαρχίας» κάνει λόγο η Die Zeit, εκτιμώντας ότι «για πρώτη φορά στη γερμανική μεταπολεμική περίοδο, ίσως ακόμη και για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα τόσο μεγάλο κομμάτι εξουσίας πέρασε από μια γυναίκα σε μια άλλη γυναίκα. Η προσπάθεια να τερματιστεί ή και να αναθεωρηθεί η δεκαοχτάχρονη φάση της γυναικείας κυριαρχίας στο πολιτικό στυλ και το ύφος τελικά απέτυχε», σημειώνει η Die Zeit.
Οι περισσότερες εφημερίδες βλέπουν πάντως μέρα τη χθεσινή αναμέτρηση για την ηγεσία του CDU ένα διασπασμένο κόμμα. «Από τη μία πλευρά βλέπουμε την ομάδα AKK (από τα αρχικά της Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ) που σηματοδοτεί μια στροφή στο πολιτικό κέντρο και από την άλλη τους «Μερτσενιστές», που φωνάζουν υπέρ μιας πιο συντηρητικής πολιτικής», σχολίασε η αυστριακή Der Standard.
Η Nurnberger Nachrichten θεωρεί ότι πλέον η πρώτη αποστολή της νέας προέδρου είναι να ξεπεράσει τα χαρακώματα: «Θα πρέπει να συνενώσει ένα κόμμα μέσα από πολλές ρωγμές», γράφει.
Κατά τη γνώμη της Berliner Zeitung, η ΑΚΚ θα πρέπει επίσης να ανταποκριθεί στον οικονομικό φιλελευθερισμό, τον οποίο εκπροσωπούσε ο Μερτς στην εσωκομματικη προεκλογική εκστρατεία του κόμματος. «Το αποτέλεσμα ήταν τόσο οριακό που θα είναι δύσκολο να μην πάρει η Καρενμπάουερ σοβαρά υπόψιν την άποψη Μερτς».
Συνέχιση του Μερκελισμού
Η βερολινέζικη εφημερίδα θεωρεί την εκλογική νίκη της ΑΚΚ ως ένδειξη συνέχισης της πολιτικής της Μέρκελ, όπως και η αυστριακή Die Presse που γράφει: «Το κόμμα ψήφισε για τη συνέχιση του Μερκελισμού».
Η Handelsblatt βλέπει τη δημοκρατία ως τον τρίτο νικητή του Συνεδρίου στο Αμβούργο – εκτός της Κραμπ Καρενμπαουερ και της Μέρκελ. «Εκείνοι που έζησαν τις δύο ψηφοφορίες και τη σχετική ένταση στη συνεδριακή αίθουσα του Αμβούργου θα μπορούσαν να δουν ότι το CDU μπορεί επίσης να συζητάει», τονίζει η Handelsblatt.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα