Γρίφος η εφαρμογή των μέτρων στα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν – Τι προβληματίζει τους αστυνομικούς

Αμήχανα για το πώς θα ανταποκριθούν στους ελέγχους εμφανίζονται τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις για το ποια μέτρα θα επιβληθούν τις παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Η αμηχανία τους αυτή έχει προκληθεί κατά βάση από δημοσιεύματα και «διαρροές» που αναφέρουν ότι υπάρχει η σκέψη στο Κυβερνητικό επιτελείο να απαγορευτούν οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε σπίτια, άνω των εννέα ατόμων ή των «δύο οικογενειών» όπως ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή

του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το Sputnik απευθύνθηκε σε αξιωματικούς που συμμετέχουν στους σχεδιασμούς ελέγχων και αποτροπής συγκεντρώσεως ατόμων, όλο αυτό το διάστημα του lockdown, με το ερώτημα πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε μια τέτοια περίπτωση, και πώς θα επεμβαίνουν οι αστυνομικοί στην περίπτωση που θα υπάρχουν καταγγελίες στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.
Και οι δύο συνομιλητές μας ήταν απόλυτοι. «Από τη στιγμή που η παραβίαση, των όποιων απαγορεύσεων αποφασιστούν για αυτές τις ημέρες των εορταστικών οικογενειακών συγκεντρώσεων, γίνονται μέσα σε οικίες, για να μπορέσει να επέμβει αστυνομική δύναμη προκειμένου να κάνει συστάσεις ή να βεβαιώσει παραβάσεις και πρόστιμα, χρειάζεται η παρουσία Εισαγγελέα. Η Νομική αυτή επιταγή είναι απαράβατη ακόμη και σε περίπτωσης σκληρής εγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα της έρευνας σε ένα σπίτι για διακίνηση ναρκωτικών».
Τα ίδια στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρουν πως σε τέτοιο ενδεχόμενο μάλλον θα είναι αδύνατο να γίνονται έλεγχοι, αφού αυτό θα απαιτήσει τη νυχτερινή παρουσία δεκάδων Εισαγγελέων, μόνο για το θέμα του κορoνοϊού, κάτι που πρακτικά δεν μπορεί να συμβεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Σταύρος Μπαλάσκας. Μιλώντας στο Sputnik για το ίδιο θέμα θέτει και μια άλλη παράμετρο: αυτή της άσχημης ψυχολογίας των ίδιων των αστυνομικών που είναι αναγκασμένοι να βεβαιώνουν εξοντωτικά πρόστιμα 300 και πολλές φορές 600 ευρώ σε πολίτες, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα όμως τονίζει και αυτός το πρόβλημα των ελέγχων σε σπίτια χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα.
«Κατόπιν μεγάλου χρονικού διαστήματος άκοπης υπηρεσίας χωρίς άδειες και με τίμημα νεκρούς συναδέλφους η ψυχολογία μας απέναντι στον πολίτη για παραβατική συμπεριφορά με επικίνδυνες για την υγεία διαστάσεις έχει πλέον φτάσει στο ναδίρ. Αναλογιζόμαστε πάλι τους απείθαρχους που στις γιορτές θα αψηφήσουν τον ιό και θα κάνουν μαζώξεις στα σπίτια τους.
Δεν ξέρω πώς θα υπάρξει έλεγχος ίσως με εισαγγελείς ίσως με νέα μέτρα, αυτό όμως που ελπίζω είναι να καταλάβουν όλοι ότι ο ιός είναι ήδη μέσα στα σπίτια του Έλληνα και σπέρνει θάνατο. Θέλω να ελπίζω πως θα προταθεί η ατομική ευθύνη από όλους και οι πολίτες δεν θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση εντείνοντας έτσι την είδη κακή ψυχολογία μας».
Θάνος Σωτήρης

Keywords
Τυχαία Θέματα