Γρίφος για τους επιστήμονες ο μυστηριώδης «πλανητικός καρδιακός παλμός» της Γης

Την προέλευση ενός ασθενούς παλμού που έχει η Γη κάθε 26 δευτερόλεπτα και έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του ’60 προσπαθούν να βρουν οι επιστήμονες.
Το μυστήριο μιας ασθενούς δόνησης που ταρακουνάει τον πλανήτη μας κάθε 26 περίπου δευτερόλεπτα προσπαθούν να λύσουν διάφοροι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.
Όπως σημειώνει το επιστημονικό περιοδικό Discover, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο παλμός προκαλείται από τα κύματα των ωκεανών που χτυπούν την ακτή, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως σχετίζεται με

ηφαίστεια.
Η ανακάλυψη
Η ανεπαίσθητη αυτή δόνηση τεκμηριώθηκε πρώτα κατά τη δεκαετία του 1960, από τον ερευνητή Τζακ Όλιβερ. Ο «μικροσεισμός» ή ο «πλανητικός καρδιακός παλμός», όπως έγινε γνωστός, διερευνήθηκε στη συνέχεια το 1980 από τον γεωλόγο Γκάρι Χόλκομπ της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας. Όπως όμως σημειώνει το περιοδικό Discover, η δουλειά τους «θα ξεχαστεί με την πάροδο του χρόνου».
Οι νεότερες έρευνες
Ο Μάικ Ριτζγουόλερ, σεισμολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντου, δήλωσε πως «Ο Τζακ δεν είχε τους πόρους το 1962 που είχαμε το 2005 – δεν είχε ψηφιακά σεισμόμετρα, ασχολήθηκε με χαρτογραφικά αρχεία».
Αν και ο Όλιβερ κατάφερε να εντοπίσει την προέλευση του παλμού κάπου «στο νότιο ή τον ισημερινό Ατλαντικό Ωκεανό», δεκαετίες αργότερα, ο Γκάρετ Ούλερ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριο του σεισμολόγου Νταγκ Γουίνς στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, κατάφερε να τον περιορίσει περαιτέρω, σε «ένα μέρος του Κόλπου της Γουινέας που ονομάζεται Bight of Bonny».
Ο Ούλερ παρουσίασε τα ευρήματά του στη διάσκεψη της Σεισμολογικής Εταιρείας της Αμερικής το 2013 και ισχυρίστηκε ότι ο παλμός προκαλείται από τα κύματα των ωκεανών που χτυπούν την ακτή.
Η θεωρία των Κινέζων
Ωστόσο, μια ομάδα με επικεφαλής τον Γινγκζί Ζια από το Ινστιτούτο Γεωδαισίας και Γεωφυσικής της Κίνας, πρότεινε αντιθέτως πως οι παλμοί πιθανότατα σχετίζονται με ηφαίστεια, καθώς ένα ηφαίστειο στο νησί του Σάο Τομέ στο Bight of Bonny, φαίνεται να είναι αρκετά κοντά στο «σημείο προέλευσης» του παλμού.
«Περιμένουμε ακόμη τη βασική εξήγηση της αιτίας αυτού του φαινομένου», δήλωσε ο Ριτζγουόλερ. «Νομίζω πως το θέμα [όλων αυτών] είναι ότι υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα, θεμελιώδη φαινόμενα στη Γη που είναι γνωστό ότι υπάρχουν εκεί έξω και παραμένουν μυστικά».
Πηγή Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα