ΓΠτΒ: Βελτιωμένο κατά 711 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο τετράμηνο
16:47 8/6/2018
- Πηγή: Dimoprasion
Βελτιωμένο κατά 711 εκατ. ευρώ εμφανίζεται το ενοποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2018, συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο πέρυσι. Αυτό εκτιμά το κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, εξετάζοντας τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του έτους.
Σύμφωνα με το Γραφείο, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης το τετράμηνο φέτος ανήλθε σε 2,356 δισ. ευρώ, έναντι 1,645 δισ. ευρώ πέρυσι. Το Γραφείο
Μεταξύ άλλων το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επισημαίνει ότι:
Το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης με προσαρμογές το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2018 εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 711 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του προηγούμενου έτους. Ο κρατικός Προϋπολογισμός παρουσιάζει βελτιωμένο ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα κατά 654 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στην πλευρά των εσόδων, εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 727 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350 εκατ. ευρώ. Αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μη Φορολογικά και Εκτακτα Εσοδα». Για την ακρίβεια, πρόκειται για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαμόρφωσαν τα έσοδα αποκρατικοποίησεων τετραμήνου 2017 στα 956 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Παρότι σε ταμειακούς όρους, τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων έχουν σημαντική επίπτωση, σε δημοσιονομικούς όρους η επίπτωση είναι μικρότερη Τέλος, οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες κατά 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Στην πλευρά των δαπανών παρατηρείται μείωση κατά 1.120 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (727 εκατ. ευρώ) αφορά δαπάνες για τόκους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 361 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες του ΠΔΕ κατά 32 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τους υπόλοιπους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα Νομικά Πρόσωπα εμφανίζουν μειωμένα έσοδα κατά 680 εκατ. ευρώ και μειωμένες δαπάνες κατά 122 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας σε ένα ταμειακό αποτέλεσμα επιδεινωμένο κατά 578 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η μείωση των εσόδων των Νομικών Προσώπων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 778 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 334 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 115 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το πρωτογενές τους πλεόνασμα να αυξηθεί κατά 216 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλεται κυρίως στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον ΚΠ ύψους 295 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, καταγράφουν μειωμένα έσοδα κατά 115 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 420 εκατ. ευρώ, με συνέπεια την επιδείνωση του ταμειακού πρωτογενούς αποτελέσματός τους κατά 536 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η μείωση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον ΚΠ ύψους 457 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αυξημένες κατά 272 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017.
Τέλος, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη του πρώτου τετραμήνου του 2017 (44 εκατ. ευρώ έναντι 157 εκατ. ευρώ πέρυσι) με συνέπεια να έχουν ευνοϊκότερη επίπτωση στο αποτέλεσμα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
ευρω, ιανουάριος, ελστατ, esa, πδε, βουλη, προυπολογισμος, οφείλεται, απε-μπε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, οφειλετες δημοσιου, αποτελεσματα, ελστατ, πδε, αυξηση, απε, απριλιος, γενικο λογιστηριο, διαστημα, εκτιμηση, ετος, ιδια, ιανουάριος, κρατικο, μειωση, μονα, οφείλεται, esa, ιδιαιτερα, υπολογισμος
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Δύο Έλληνες στη φετινή συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ
- Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου στις υπερωρίες
- Πολυνομοσχέδιο: Κόβονται στο μισό τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου
- Ποιος ήταν ο Άντονι Μπουρντέν, το «μεγάλο ταλέντο της μαγειρικής»
- Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο εφοπλιστής Πετράκης για τον ξυλοδαρμό της Αλεξίας Έβερτ
- Βρετανικό νοσοκομείο αναζητά γιατρούς στη Θεσσαλονίκη
- Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό Τρανς από αστυνομία
- Ραγδαίες εξελίξεις για Folli: Λίγο πριν πάει η υπόθεση σε ανακριτή παραιτήθηκε ο 81χρονος πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου
- Ζήτησε και πήρε τις παραιτήσεις των υπαλλήλων της ΚΑΕ ο Γουλιέλμος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion

- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- ΓΠτΒ: Βελτιωμένο κατά 711 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο τετράμηνο
- Αυξάνονται οι πιθανότητες για ζωή στον Αρη
- ΠΣΕ: Διατηρούνται υψηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης για τις ελληνικές εξαγωγές
- Ανεξέλεγκτη η ρύπανση του πλανήτη
- Ο Πούτιν ζητά… έξυπνη χρήση των σταδίων μετά το Μουντιάλ
- Κίνα: Τα άχυρα είναι πλέον κερδοφόρα, καθώς οι αγρότες αντί να τα καίνε τα μετατρέπουν σε… χρυσάφι
- Σημαντικές βελτιώσεις στην περιβαλλοντική της επίδοση έχει πετύχει η Nestle Ελλάς
- ΕΤΕ: Η ελληνική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα ωθούμενη από τις εξαγωγές
- Κατά 23% μειώθηκαν οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017
- Στο 20,1% η ανεργία τον Μάρτιο φέτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Θα δοκιμάσει τις αγορές η Ιταλία την επόμενη εβδομάδα
- Alpha Bank: Γιατί μειώθηκαν οι επενδύσεις στο α' 3μηνο
- Μπαρνιέ: Η οικονομική ρύθμιση για τα ιρλανδικά σύνορα, δεν θα επεκταθεί στο σύνολο της Βρετανίας
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στα Εξάρχεια
- Aφορμή για ρευστοποιήσεις €20 εκατ. στα κρατικά ομόλογα λόγω ESM
- Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Πύλο Μεσσηνίας
- Εκτός ΝΔ ο δήμαρχος Άργους, με εντολή Μητσοτάκη
- Ζήτησε και πήρε τις παραιτήσεις των υπαλλήλων της ΚΑΕ ο Γουλιέλμος
- Συλλήψεις και προσαγωγές στα Εξάρχεια για ναρκωτικά
- Μεγάλη φωτιά στην Πύλο