Γκ. Χαρδούβελλης: «Άμεση ήταν αυτή τη φορά η αντίδραση της Ευρώπης στην πανδημία»

Οι επιδράσεις της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία κυριάρχησαν, όπως αναμενόταν, στην θεματολογία του 13ου Συνεδρίου Πιστωτικού Κινδύνου της ICAP, με τα φώτα να πέφτουν επίσης στην αξιοποίηση των τεχνολογιών Artificial Intelligence και Machine Learning και των Big Data, στις διαδικασίες ελέγχου και διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και στις προοπτικές της οικονομίας σε συνάρτηση με θέματα διαχείρισης του Πιστωτικού Ρίσκου.
Πραγματοποιήθηκαν

ομιλίες από στελέχη των εταιρειών Fitch Ratings, Dun&Bradstreet, ICAP, IBM, Bisnode Poland, Olympia Electronics, ΣΙΔΜΑ την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ενώ περισσότερα από 350 Ανώτερα Στελέχη και Επαγγελματίες της ελληνικής αγοράς παρακολούθησαν online το συνέδριο.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ανώτατο Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, εγκαινιάζοντας τις παρουσιάσεις του συνεδρίου, ανέλυσε το τοπίο της Ελληνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας και του Χρηματοοικονομικού τομέα, τονίζοντας την άμεση, αυτή τη φορά, αντίδραση της Ευρώπης στο δημοσιονομικό και οικονομικό κομμάτι της νέας αυτής κρίσης. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες, παρουσιάζοντας την αναγκαιότητα για εξάλειψη των NPE’s και βελτίωση των λειτουργιών του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο Richard Hunter, Global Group Head Corporate Ratings της Fitch Ratings, εστίασε στην επίδραση της πανδημίας στις επιχειρήσεις και στην παγκόσμια οικονομία, παρουσιάζοντας προβλέψεις ανάκαμψης της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και καταγράφοντας πως επηρεάστηκαν οι σημαντικότεροι κλάδοι από την πανδημία.
Η ομιλία του Markus Kuger, Chief Economist της Dun & Bradstreet, συνέχισε στο ίδιο αντικείμενο, και αφού μίλησε για την επιρροή του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία, επικεντρώθηκε στην ανάλυση κινδύνου σε επίπεδο χώρας, παρουσιάζοντας εκτιμήσεις για το πως επηρεάστηκε η αξιολόγηση του ρίσκου των χωρών από τον Covid-19, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι περισσότερες χώρες έχουν υποβαθμιστεί. Τόνισε ότι κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση των κινδύνων τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Το 2ο μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε με την Μυρτώ Κυριακίδου, Εκτελεστική Διευθύντρια Credit Risk Services της ICAP, και την επεξήγηση της όσον αφορά στα Credit Reports, τα δεδομένα που περιλαμβάνουν, τη σημασία τους και όσα πρέπει να γνωρίζει για αυτά ένας Senior Credit Analyst. Κατά την παρουσίαση της έδωσε κατευθύνσεις για την χρήση των Credit Reports και την αποκωδικοποίηση των σκορ αξιολόγησης ενώ μίλησε και για τα προβλεπτικά μοντέλα σε περιόδους κρίσης.
Στο βήμα, την διαδέχθηκε ο Πασχάλης Αντωνίου, Credit Risk Data Scientist της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που παρουσίασε τις εξελίξεις στην τεχνολογία και στο machine learning, αναπτύσσοντας τα κύρια πλεονεκτήματα, τις προκλήσεις αλλά και τις πρακτικές που μπορούν να εφαρμοσθούν στην ανάλυση πιστωτικού κινδύνου.
Στη συνέχεια ο Andrzej Osinski, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Bisnode Πολωνίας, αναφέρθηκε στην συμμόρφωση, τονίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των εσωτερικών διαδικασιών για Compliance και Supply Chain μέσω αξιοποίησης των δεδομένων και της τεχνολογίας. Κλείνοντας, μίλησε για το πως η Dun&Bradstreet υποστηρίζει τις αγορές παρέχοντας υπηρεσίες που βελτιώνουν και επιταχύνουν την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αυτών.
Στο 3ο μέρος, η θεματολογία του συνεδρίου ξεκίνησε με την παρουσίαση του Παντελή Ξανθούλη, ΙΒΜ Data and AI Solution Expert της ΙΒΜ, Ελλάδας και Κύπρου, που εστίασε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και συγκεκριμένα στις λύσεις Artificial Intelligence (AI), machine learning αλλά και στις εσωτερικές διαδικασίες των οργανισμών. Επίσης, αναφέρθηκε στις τεχνολογίες (planning forecasting & continuity planning), που συμβάλλουν σημαντικά στη στρατηγική μείωσης των κινδύνων λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Λακασάς, Πρόεδρος, Olympia Electronics A.E. επικεντρώνοντας στον κίνδυνο εξαγωγικών πιστώσεων και αναφέροντας τα κύρια σημεία που επηρεάζουν τις συναλλαγές των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Συνεχίζοντας, στο πλαίσιο των προηγούμενων ομιλητών, τόνισε την σημασία της ενσωμάτωσης τεχνολογιών AI και αξιοποίηση των Big Data στην διαδικασία πιστωτικού ελέγχου.
Η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP παρουσίασε τα κυριότερα συμπεράσματα έρευνας της ICAP, για τις επιδράσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία. Αξιοσημείωτο ποσοστό των εταιρειών (37,3%) δεν διαφοροποίησαν την πιστωτική τους πολιτική, όμως ένας σημαντικός αριθμός αυτών, έχει προβεί σε μείωση του ορίου και του χρόνου πίστωσης που παρέχει, ενώ οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον και η έλλειψη ρευστότητας είναι οι σημαντικότερες πηγές ανησυχίας για τις εταιρείες λόγω του Covid-19, αφού όπως φαίνεται το 75% των επιχειρήσεων είχαν διακόψει τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του lockdown. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκαν ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου η εξασφάλιση ρευστότητας και η μείωση δαπανών κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των επιχειρήσεων.
Οι παρουσιάσεις, ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του Μιχάλη Σαμωνά, Group CFO, ΣΙΔΜΑ Α.Ε, αναφορικά με τις βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας και παρουσίασης θεμάτων Ρίσκου προς την Διοίκηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι εταιρείες δεν εστιάζουν στα μακροχρόνια κόστη των ανασφάλιστων ζημιών που μπορεί να έχουν μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη τους, ενώ τόνισε την κρισιμότητα της σύνδεσης των κινδύνων με τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης. Μοιράστηκε επίσης, τους χρυσούς κανόνες επικοινωνίας που βοηθούν στον σωστό τρόπο παρουσίασης των κινδύνων στη Διοίκηση μιας εταιρείας.
Χορηγός Επικοινωνίας Εφημερίς ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ, www.dimoprasion.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα