Γερμανία: Μεταναστευτικό και οικονομία στο debate Σολτς – Μερτς
Ο κ. Σολτς έβαλε από την αρχή στο στόχαστρο την αξιοπιστία του αντιπάλου του, ο οποίος επανέλαβε επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με την ακροδεξιά.
Η οικονομία, η Ουκρανία και η αντιμετώπιση της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ συζητήθηκαν επίσης εκτενώς από τους δύο μονομάχους.
«Δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής,
Ο κ. Μερτς, από την άλλη πλευρά, συνήθως πιο οξύς, θέλησε συνειδητά να εμφανιστεί πιο «θεσμικός», με στόχο να πείσει εκείνους που δεν τον εμπιστεύονται για την καγκελαρία.
«Κανείς από τους δυο τους δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής» στο εκλογικό σώμα, σημείωσε το περιοδικό.
Στο μεταναστευτικό αφιερώθηκε χονδρικά το ένα τρίτο, ή αλλιώς περίπου 30 λεπτά, του προεκλογικού ντιμπέιτ 90 λεπτών.
Ο Όλαφ Σολτς θύμισε ότι ο αντίπαλός του μόλις τον Νοέμβριο υποσχόταν ότι δεν θα συνεργαστεί με την AfD, αλλά τον Ιανουάριο δήλωσε ότι του ήταν αδιάφορο εάν το σχέδιο νόμου και το ψήφισμα που κατέθεσε θα στηρίζονταν από τους βουλευτές της ακροδεξιάς.
«Και για αυτό δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το τι θα κάνει όταν, στο μέλλον, θα δυσκολέψει η κατάσταση. Η μεταπολεμική Γερμανία τα είχε καταφέρει πολύ καλά τις τελευταίες δεκαετίες, με τα δημοκρατικά κόμματα να συμφωνούν ότι δεν θα συνεργαστούν ποτέ με την ακροδεξιά», τόνισε ο καγκελάριος.
«Θέλω να καταστήσω για μία ακόμη φορά σαφές ότι δεν θα το κάνουμε. Δεν υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ του CDU και της AfD. Μας χωρίζει άβυσσος στα θέματα Ευρώπης, NATO, ευρώ, Ρωσίας, ΗΠΑ. Είναι ευσεβείς πόθοι από την πλευρά τους», αντέτεινε ο Φρίντριχ Μερτς.
Ερωτηθείς για ποιον λόγο ανέλαβε την νομοθετική πρωτοβουλία λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές και δεν περίμενε να γίνει ενδεχομένως καγκελάριος, ο κ. Μερτς απάντησε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί πιθανόν μετά το Πάσχα, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες επιθέσεις, στο Μαγδεβούργο και στο Ασάφενμπουργκ, από αλλοδαπούς οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν απελαθεί προ πολλού, κατέστησαν κατεπείγουσα την ανάγκη για αλλαγή του πλαισίου.
Για την πολιτική του νέου αμερικανού προέδρου και τα μέτρα τα οποία πιθανόν θα κληθεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να αντιδράσει «εντός μιας ώρας», εάν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν δασμούς σε βάρος της κι έχει ήδη καταρτίσει κατάλογο μέτρων.
Ο καγκελάριος χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τις προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την μετατροπή της Λωρίδας της Γάζας σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», ενώ ο αντίπαλός του αναφέρθηκε σε «μέρος μιας ολόκληρης σειράς αρκετά εκνευριστικών προτάσεων εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης» και ζήτησε «να περιμένουμε να δούμε τι πραγματικά λέγεται σοβαρά και πώς θα εφαρμοστεί, καθώς τώρα υπάρχει ακόμη πολλή ρητορεία».
Οι δύο αντίπαλοι συμφώνησαν εν πολλοίς στην ανάγκη για τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, ενώ απέρριψαν κάθε λύση ερήμην του Κιέβου. Ο κ. Μερτς κατηγόρησε ωστόσο και πάλι τον καγκελάριο ότι εμφανίζεται υπερβολικά διστακτικός στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας και επανέλαβε την θέση του υπέρ της αποστολής πυραύλων Taurus σε συνεργασία με ευρωπαίους εταίρους, ιδέα την οποία εξακολουθεί να απορρίπτει ο κ. Σολτς.
Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν επίσης ότι στο μέλλον πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας: ο κ. Σολτς σημείωσε ότι «θα ήταν γελοίο να προσποιηθούμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς άρση του φρένου χρέους», ενώ ο κ. Μερτς, ο οποίος μέχρι τώρα απέρριπτε την προοπτική, άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό, προτάσσοντας όμως την οικονομική ανάπτυξη, η οποία, όπως προεξόφλησε, θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Ωστόσο για την οικονομία, οι αντίπαλοι έδειξαν πως δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο. Ο καγκελάριος υποστήριξε ότι τα προβλήματα οφείλονται στην ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, αλλά δεν δέχθηκε ότι η κατάσταση είναι τόσο άσχημη όσο περιγράφεται και απέρριψε τις επικρίσεις περί «αποβιομηχάνισης» της χώρας.
Σε σχόλιό της η Handelsblatt επέκρινε τους δύο αρχηγούς για αυτή που χαρακτήρισε «συγκλονιστική έλλειψη ιδεών σχετικά με το πώς θα διασφαλίσουμε την ευημερία μας» και σημείωσε ότι «οι παλιές αντιλήψεις των Μερτς και Σολτς για το πώς θα βγει η οικονομία από την κρίση δεν αρκούν». Βρήκε «απογοητευτική» την συζήτηση για την οικονομία στηλιτεύοντας την απουσία απαντήσεων που περίμεναν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι βιοτεχνίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι βιομήχανοι.
«Το γιατί οι Μερτς και Σολτς δεν μίλησαν για την εκπαίδευση, την καινοτομία, την τεχνητή νοημοσύνη και την έρευνα με δική τους πρωτοβουλία, παραμένει μυστήριο. Τα θέματα αυτά μπορεί να μην είναι δημοφιλή, αλλά πρέπει να τα κάνουν δημοφιλή. Ένας καγκελάριος ή ένας μελλοντικός καγκελάριος πρέπει να αναπτύξει όραμα για τη χώρα και να λάβει υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι δύο παγκόσμιοι οικονομικοί γορίλες, οι ΗΠΑ και η Κίνα, μοιράζουν αυτή τη στιγμή την ευημερία του μέλλοντος. Η Ευρώπη είναι στο περιθώριο. Η αυτοκινητοβιομηχανία μας αναζητά τρόπους εξόδου από την κρίση ενώ άλλοι σύντομα θα βγάλουν πολλά χρήματα με τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική ή τους κβαντικούς υπολογιστές», εκτίμησε η οικονομική εφημερίδα.
«Ο αγώνας μοιάζει να έχει ήδη κριθεί», υποστήριξε η Bild εκτιμώντας πως ο Όλαφ Σολτς θα χρειαζόταν συντριπτική νίκη, πραγματικό θρίαμβο, προκειμένου να έχει πιθανότητες να υπερασπιστεί τη θέση του, καθώς είναι πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.
«Αλλά δεν προέκυψε τίποτα. Αντί για ένα ξεσηκωτικό γκαλά με θέμα το άσυλο, την οικονομία, την Ουκρανία και τα κοινωνικά συστήματα, ο Σολτς παρουσίασε μια απολαυστική παράσταση. Έδωσε μάχη, επιτέθηκε επαινώντας τον εαυτό του ξανά και ξανά. Δεν ήταν όμως αρκετό για να απειλήσει σοβαρά τον Μερτς», έκρινε, συμπληρώνοντας ότι ο Όλαφ Σολτς δεν έχασε στην κόντρα με τον Φρίντριχ Μερτς, αλλά κατά τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του. «Δεκατρείς ημέρες πριν από τον τελικό (σ.σ.: τις πρόωρες εκλογές), το παιχνίδι φαίνεται να έχει τελειώσει οριστικά: ο Σολτς δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να γίνει ξανά καγκελάριος».
H Süddeutsche Zeitung δημοσίευσε δημοσκόπηση του ομίλου ερευνών Wahlen, σύμφωνα με την οποία το 37% θεωρεί ότι ο Όλαφ Σολτς τα πήγε καλύτερα στην τηλεοπτική μονομαχία, έναντι του 34% που έκρινε πως νικητής αναδείχθηκε ο Φρίντριχ Μερτς. Για το 29%, οι δύο αντίπαλοι βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο. Το 42% βρήκε τον καγκελάριο πιο αξιόπιστο, το 46% πιο συμπαθή. Το 27% αντίθετα θεώρησε τον αντίπαλό του πιο συμπαθή.
Την επόμενη Κυριακή, οι Όλαφ Σολτς και Φρίντριχ Μερτς θα συμμετάσχουν σε ευρύτερη τηλεοπτική αντιπαράθεση, με συμμετοχή των υποψηφίων των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ.
Το άρθρο Γερμανία: Μεταναστευτικό και οικονομία στο debate Σολτς – Μερτς εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Τραμπ φτιάχνει «άξονα» στην Ευρώπη
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Συνάντηση του γ.γ. ΕΟΤ με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού
- Ανοιξαν οι αιτήσεις για ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων
- Νόμισμα 10 Ευρώ: Σε ποιο αυτοκίνητο είναι αφιερωμένο
- Δημόσιο: Ποιοι θα έχουν αυξήσεις έως μία επιπλέον 13η σύνταξη-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα
- Η άνοδος του δολαρίου δοκιμάζει τις πολυεθνικές των ΗΠΑ – Πόσο αντέχουν οι Big Tech;
- Νίκη Σμυρνή (Travelgems): Γιατί πρέπει οι επιχειρήσεις να επενδύουν στο wellbeing των εργαζομένων τους;
- Π. Μαρινάκης για Τέμπη: H Δικαιοσύνη θα απαντήσει για τη γνησιότητα των βίντεο – Βαθύτατα εκτεθειμένος ο Ν. Ανδρουλάκης
- CSR Hellas: Κοπή πίτας και Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα τη συνεργασία επιχειρήσεων και Κοινωνίας των Πολιτών
- ΕΦΚΑ - Συντάξεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Μαρτίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Γερμανία: Μεταναστευτικό και οικονομία στο debate Σολτς – Μερτς
- Οι πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Super Bowl: Οι Φιλαδέλφεια Ιγκλς διέλυσαν τους Κάνσας Σίτι Τσιφς και στέφθηκαν πρωταθλητές
- Στον ρυθμό του Αγίου Βαλεντίνου η αγορά, stay in love λένε οι ξενοδόχοι
- Το Ιράν τιμά την 46η επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση
- Εμ. Μακρόν: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στους δασμούς Τραμπ
- Μόσχα: Δεν έχουν ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
- Ο Τραμπ επιβάλλει πάλι δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα
- Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Πρώτος πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα το Πολεμικό Ναυτικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Μαρτίου από τον ΕΦΚΑ
- Metlen: Το Protergia Powergiving συνεχίζεται δυναμικά με τη 2η κλήρωση του 2025 και 111 νέους τυχερούς νικητές!
- Π. Μαρινάκης για Τέμπη: H Δικαιοσύνη θα απαντήσει για τη γνησιότητα των βίντεο – Βαθύτατα εκτεθειμένος ο Ν. Ανδρουλάκης
- Η Σαουδική Αραβία "πετά το γάντι" στον Νετανιάχου (και στον Τραμπ)
- Νίκη Σμυρνή (Travelgems): Γιατί πρέπει οι επιχειρήσεις να επενδύουν στο wellbeing των εργαζομένων τους;
- ΕΛΣΤΑΤ: Κατά πόσο αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2024
- Την Κυριακή με τη Realnews: Σκάναρε & κέρδισε με το PaduApp
- Στο 21% η κάλυψη των οργανικών θέσεων κτηνιάτρων στην Κρήτη
- Ψεκασμοί σε τρία βλαστικά στάδια στην αμυγδαλιά για πρόληψη και της μονίλιας
- The labor market at a turning point: The trends shaping the future of employment in 2025