Φλέγονται τα Στενά του Ορμούζ
Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ κλιμακώνεται περαιτέρω, καθώς δύο δεξαμενόπλοια φέρονται να δέχθηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Τρίτης, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν για δέκατη συνεχόμενη νύχτα αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στο Ιράν. Τη μία επίθεση επιβεβαίωσε το βρετανικό κέντρο παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας (UKMTO), ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν δύο πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που κινούνταν στη λεγόμενη «νότια διαδρομή» των Στενών του Ορμούζ,
Οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει σχεδόν σε παράλυση μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς του παγκόσμιου εμπορίου ενέργειας, με τις διελεύσεις πλοίων να καταγράφουν νέα κατακόρυφη πτώση.
Επιβεβαιωμένη η μια επίθεση σε δεξαμενόπλοιοΣύμφωνα με το βρετανικό κέντρο παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας (UKMTO), δεξαμενόπλοιο που έπλεε κοντά στις ακτές του Ομάν χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο.
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, καθώς και για δύο ακόμη επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην ίδια θαλάσσια περιοχή.
Σήμερα σε νέα ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης και σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, αναφέρουν ότι δύο δεξαμενόπλοια δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των ιρανικών αρχών και επιχείρησαν να διέλθουν από τη συγκεκριμένη θαλάσσια οδό.
«Δυο πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που δεν συμμορφώθηκαν» προς τις ιρανικές εντολές και «προσπάθησαν να περάσουν από την επικίνδυνη νότια οδό του στενού του Ορμούζ, και ακινητοποιήθηκαν», ανέφεραν.
Παράλληλα, η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Dynacom Tankers ανακοίνωσε ότι δύο δεξαμενόπλοια υπό τη διαχείρισή της επλήγησαν τη Δευτέρα από άγνωστης προέλευσης βλήματα ανοικτά των ακτών του Ομάν, ενώ τρίτο πλοίο δέχθηκε επίθεση με drone στον τερματικό σταθμό CPC του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι διελεύσεις πλοίων ελαχιστοποιούνταιΤα στοιχεία της εταιρείας Kpler δείχνουν ότι η εμπορική κίνηση μέσω των Στενών του Ορμούζ συνεχίζει να μειώνεται δραματικά.
Τη Δευτέρα μόλις τέσσερα πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων διέσχισαν τα Στενά, έναντι επτά την προηγούμενη ημέρα. Από αυτά, δύο δεξαμενόπλοια εξήλθαν από τον Περσικό Κόλπο – το ένα μεταφέροντας πετροχημικά και το άλλο κενό φορτίου – ενώ δύο ακόμη εισήλθαν, ένα μεταφέροντας άσφαλτο και ένα αργό πετρέλαιο.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε διέλευση ούτε ενός υπερδεξαμενόπλοιου μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCC) ή πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ένδειξη της επιφυλακτικότητας που επικρατεί στη διεθνή ναυτιλία.
Οι αμερικανικές επιδρομές συνεχίζονταιΤην ίδια ώρα, η Κεντρική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στρατιωτικών διοικητηρίων, ναυτικών εγκαταστάσεων, θέσεων εκτόξευσης πυραύλων και drones, καθώς και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στο Ιράν.
Η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι οι δυνάμεις της παραμένουν έτοιμες να προστατεύσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, ωστόσο οι δέκα συνεχόμενες ημέρες βομβαρδισμών δεν έχουν αναγκάσει την Τεχεράνη να χαλαρώσει τον έλεγχο της στρατηγικής θαλάσσιας διόδου.
Επέκταση της κρίσης σε όλη τη Μέση ΑνατολήΗ ένταση δεν περιορίζεται στα Στενά του Ορμούζ. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ναυτικό αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας, απειλώντας να στοχοποιήσουν πλοία που διέρχονται από το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, μια ακόμη κρίσιμη θαλάσσια αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας.
Παράλληλα, το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε την αντιαεροπορική του άμυνα απέναντι σε ιρανική επίθεση, η Ιορδανία κατέρριψε τρεις πυραύλους, ενώ το Μπαχρέιν κατήγγειλε επιθέσεις με drones που στόχευσαν τα συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.
Αυξάνονται οι απώλειες και οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξηΤο Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την επανέναρξη των επιχειρήσεων στις 7 Ιουλίου, με τη συντριπτική πλειονότητα να έχει υποστεί ελαφρές διασείσεις και να έχει επιστρέψει στην υπηρεσία.
Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές προειδοποιούν ότι το Ιράν ή οργανώσεις που το υποστηρίζουν ενδέχεται να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων ή συμφερόντων σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Η νέα κλιμάκωση έχει οδηγήσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου σε νέα άνοδο, με το Brent να διαπραγματεύεται πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες, με τη διαμεσολάβηση του Πακιστάν, δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να ανακόψουν την πορεία προς μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Πηγή ertnews.gr
Το άρθρο Φλέγονται τα Στενά του Ορμούζ εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κτηματολόγιο: Παράταση για τις διορθωτικές αιτήσεις
- Aktor: Ισχυρή ζήτηση για την αύξηση κεφαλαίου – Στα 11,25 – 12,00 ευρώ η τιμή διάθεσης
- Η EOS Capital Partners και το Latsco Family Office αποκτούν το 30% της Nova ICT
- Δεύτερο χτύπημα σε δεξαμενόπλοιο του Γ. Προκοπίου στα Στενά του Ορμούζ
- Π. Μαρινάκης: Πακέτο ίσως και άνω του 1 δισ. ευρώ στη ΔΕΘ
- Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης
- Τραμπ: Επιπλέον δασμοί 50% σε σειρά καναδικών προϊόντων
- Δεύτερη ευκαιρία στο «Ανακαινίζω 2026»: Τι αλλάζει για συνιδιοκτήτες και κλειστά ακίνητα
- 11 βραβεύσεις για τη Lidl στα Loyalty Awards
- Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία για το Μy1521 από την Choose
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Νέα σειρά βίντεο ‘Greece in Context’ στο YouTube Channel του Μουσείου Μπενάκη
- Φλέγονται τα Στενά του Ορμούζ
- Επιλέξτε COSMOTE 5G WiFi και στις διακοπές σας
- Το Youth Council στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
- Για 7η φορά η ICAP CRIF SUPERBRAND 2026-27
- Νέο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια: Απαγόρευση για ανηλίκους κάτω των 17 ετών και υποχρεωτική ασφάλιση
- Άγνωστος επιτέθηκε με μαχαίρι σε ζευγάρι ελληοαμερικάνων έξω από την Ακρόπολη
- ΕΤΑΔ ΑΕ: Μίσθωση ΜΙΝΙ VAN, SUV 4X4 και pick-up 4X4 για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
- Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Φλέγονται τα Στενά του Ορμούζ
- Το Youth Council στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
- Επιλέξτε COSMOTE 5G WiFi και στις διακοπές σας
- Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης
- Άγνωστος επιτέθηκε με μαχαίρι σε ζευγάρι ελληοαμερικάνων έξω από την Ακρόπολη
- Νέο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια: Απαγόρευση για ανηλίκους κάτω των 17 ετών και υποχρεωτική ασφάλιση
- Για 7η φορά η ICAP CRIF SUPERBRAND 2026-27
- Νέα σειρά βίντεο ‘Greece in Context’ στο YouTube Channel του Μουσείου Μπενάκη
- ΕΤΑΔ ΑΕ: Μίσθωση ΜΙΝΙ VAN, SUV 4X4 και pick-up 4X4 για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
- Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για την υλοποίηση δράσεων και παραδοτέων της Πράξης iCARE
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το καλάθι (και το ράφι) της ΔΕΘ, τα δάνεια που καίνε και η στροφή του Τειρεσία
- ΤΕΡΝΑ: Νέα σύμβαση €380 εκατ. για σιδηροδρομικό έργο στη Ρουμανία
- Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα κάνει ακόμα πιο ενεργή την παρουσία της στον κόσμο
- Σύγκρουση του επιβατηγού "Έλυρος" με φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Σούδας
- Στα εννέα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Πελοπόννησο
- Η Γαλλία καλεί την Ισλανδία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ
- Μεταναστευτικό: Μείωση στις θαλάσσιες παράνομες αφίξεις κατά 27% στην Ελλάδα
- HSBC: Underweight στις ελληνικές μετοχές λόγω αναβάθμισης, ενεργειακού σοκ και εκλογών
- Γ. Μπρατάκος: Ανάγκη για ρεαλιστικό χρόνο και μεταβατική περίοδο για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής
- Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη σύσταση του «Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΑΕ» Τι αναφέρει



