Ερντογάν: «Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι στη Μεσόγειο αλλά οικοδεσπότες»

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία φαίνεται να ρίχνει τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει να συντηρεί την προκλητική ρητορική.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας παρέθεσε ομιλία στο Διεθνές Ναυτικό Συμπόσιο και Συμπόσιο Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη θέση της χώρας του στην περιοχή.
«Η Τουρκία είναι μεσογειακή χώρα. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι αλλά οικοδεσπότες. Ως κληρονόμοι της οθωμανικής ειρήνης στη Μεσόγειο, είμαστε

υπέρ της ειρήνης και όχι της έντασης» τόνισε.
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης κάνοντας λόγο για αποικιοκρατική νοοτροπία.
«Η αποικιοκρατική νοοτροπία, που βλέπει μια σταγόνα πετρελαίου, ένα γραμμάριο χρυσού, ως κάτι πολύ πιο πολύτιμο από το ανθρώπινο αίμα που κυλάει, μετέτρεψε τη Μεσόγειο από μια θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού σε μια θάλασσα αίματος και δακρύων» τόνισε.
Οπως ανέφερε, αυτή η νοοτροπία δοξάζει τους Δυτικούς λαούς και υποτιμά όλες τις άλλες κοινωνίες.
Σημείωσε δε, πως αυτή η συμπεριφορά είναι χειρότερος εχθρός του πολιτισμού λέγοντας πως αυτοί που αυξάνουν την ένταση τις τελευταίες ημέρες είναι και «εκπρόσωποι» της ίδιας νοοτροπίας.
«Η Τουρκία δεν είναι υπέρ της έντασης στη Μεσόγειο, είναι υπέρ της η ειρήνης και της συνεργασίας, είναι υπέρ του δικαίου και της δικαιοσύνης. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα όχι απομονώνοντας ο ένας τον άλλο, αλλά συγκεντρώνοντας τους παράγοντες της περιοχής στο ίδιο τραπέζι» ανέφερε επίσης.
Μάλιστα, καταφέρθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, μιλώντας για άδικες αξιώσεις σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα.
«Θεωρούμε ωφέλιμο να δημιουργήσουμε μια δομή ενεργειακής συνεργασίας που θα φέρει σε επαφή όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ας μετατρέψουμε ξανά τη Μεσόγειο σε μια θάλασσα ειρήνης» κατέληξε.
Να τερματιστεί η κατοχή τμήματος του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία
Υπενθυμίζεται πως με δηλώσεις του αναφέρθηκε και στη στρατιωτική κλιμάκωση των τελευταίων 24ώρων στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Οπως τόνισε, το Γιερεβάν θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν στα οποία έχει εισβάλει κάνοντας λόγο για «κατοχή».
Νέα NAVTEX από την Τουρκία
Η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για άσκηση με πραγματική πυρά μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Η NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, τίθεται σε ισχύ στις 29 Σεπτεμβρίου.
Η είδηση έρχεται μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου, ο οποίος τόνισε πως η Αγκυρα ενισχύει το ναυτικό για να προστατεύσει τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα