Επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στο τέμενος του Βοτανικού

Στο τζαμί στο Βατικανό επισκέφτηκε την Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, καθώς οι εργασίες ολοκληρώνονται και αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες.
Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας, καθώς και δημοσιογράφοι από ελληνικά και ξένα Μέσα Ενημέρωσης. Εξω από τον χώρο του ισλαμικού τεμένους βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις, αν και οι διαμαρτυρόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί δεν ξεπερνούσαν τα 5 με 10 άτομα.
«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική μέρα στην πορεία της χώρας μας όπου μετά από πάρα πολλές αντιδράσεις και εμπόδια, καταφέραμε

να οικοδομήσουμε το τζαμί και τον περιβάλλοντα χώρο για τους μουσουλμάνους πολίτες μας, όσους έχουν βρεθεί στη χώρα – είτε ως μετανάστες είτε ως πρόσφυγες-καθώς κι όσους την επισκέπτονται», δήλωσε ο Κώστας Γαβρόγλου.
Ερωτηθείς για το πότε θα γίνει η πρώτη προσευχή στο τζαμί, ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει και νωρίτερα, ίσως και στις 16 Αυγούστου.
«Θα θέλαμε 16 Αυγούστου να γίνει η πρώτη προσευχή», δήλωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν μπορούμε να το εξασφαλίσουμε με απόλυτη βεβαιότητα καθώς «γραφειοκρατία έχει τους δικούς της ρυθμούς». Δήλωσε, εξάλλου, ότι «ελπίζουμε (να λειτουργήσει) τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως και νωρίτερα» μιας και δεν υπολείπονται ακόμη πολλά πράγματα.
Σε ερώτημα για τα ιδιωτικά τεμένη κι αν θα κλείσουν, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε ότι αυτό είναι διαφορετικό θέμα και «σήμερα, είμαστε εδώ για να δούμε το θέμα του δημόσιου τεμένους». «Οι ιδιωτικοί χώροι λατρείας πρέπει να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένους κανόνες», περιορίστηκε να επισημάνει ο υπουργός.
Για το προσωπικό, ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε ότι έχει ήδη δημοσιευτεί το προεδρικό διάταγμα για τον Ιμάμη του τεμένους. Οσο για τη φύλαξη, δήλωσε ότι θα είναι επί 24ωρης βάσης προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του χώρου και των πιστών.
Ερωτηθείς για την απουσία άλλων πολιτικών, ο υπουργός δήλωσε ότι «είχα καλέσει τον κ. Καμίνη και τον κ. Μπακογιάννη», αλλά δεν θέλησε να «ερμηνεύσει», όπως είπε, την απουσία τους. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μπακογιάννης του είπε πως είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις.
«Καλέσαμε και τα κόμματα που το ψήφισαν στη Βουλή, η απουσία ας ερμηνευτεί με όποιον τρόπο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέμενος μπορούν να προσευχηθούν ταυτόχρονα 369 πιστοί, όπως δήλωσε ο Ασήρ Χαϊντέρ, μέλος του ΔΣ του Ισλαμικού Τεμένους, μιλώντας στο Sputnik.
Οταν ο κ. Γαβρόγλου ρωτήθηκε για την κάλυψη του συνολικού αριθμού των πιστών στην Αθήνα, ζήτησε «να χαρούμε ότι έγινε το πρώτο βήμα, να το κατοχυρώσουμε και μετά να δούμε τι μπορεί να γίνει για αυτόν τον κόσμο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το τζαμί πρέπει να ενσωματωθεί στη ζωή της πόλης».
Ο ίδιος εκτίμησε τον αριθμό των Μουσουλμάνων σε 150.000 με 200.000, συμπεριλαμβάνοντας στον αριθμό «Ελληνες πολίτες, μετανάστες, πρόσφυγες και τους ανθρώπους που επισκέπτονται την Ελλάδα είτε για τουριστικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους».
«Είναι ένα όνειρο που σήμερα γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε ο Ασήρ Χαϊντέρ, για την ολοκλήρωση των εργασιών στο τέμενος, τονίζοντας ότι είναι ένα έργο «που η ελληνική μουσουλμανική κοινωνία το περίμενε για αρκετά χρόνια».
«Είμαστε ικανοποιημένοι που επιτέλους οι Μουσουλμάνοι θα αποκτήσουν έναν αξιοπρεπή χώρο λατρείας που είναι θέμα χρόνου να μπει σε λειτουργία», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χαϊντέρ εξήγησε ότι για να λειτουργήσει το τέμενος απαιτούνται κάποιοι υπάλληλοι που θα προσληφθούν με τον σχετικό διαγωνισμό, που όμως δεν μπορεί να «τρέξει» τώρα λόγω εκλογών.
«Μόλις περάσει η εκλογική περίοδος, θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις και θα μπει σε λειτουργία», υποστήριξε ο κ. Χαϊντέρ.
Πέρα, όμως, από το ανθρώπινο δυναμικό, λίγες είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν στον τεχνικό εξοπλισμό, με τον αρμόδιο να μιλά απλώς για «μικροπράγματα» που λείπουν.
Στον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Χαϊντέρ δηλώνει πως «δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα».
«Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ ανεκτική προς τις θρησκείες. Είναι λάθος να σκεφτείς για αντιδράσεις ή ότι υπάρχει φόβος για κάτι», επισημαίνει.
Πηγή Sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα