Επικαιροποιημένο μνημόνιο: Δέσμη μέτρων μέχρι τον Ιούλιο

Μέχρι τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μία σειρά δράσεων, στο πλαίσιο της βελτίωσης του περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό, όπως σημειώνεται στο επικαιροποημένο μνημόνιο.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα καταθέσει Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (βασικό προαπαιτούμενο έως τον Ιούνιο) για την περίοδο 2019-2022,

το οποίο θα θέτει εκ νέου τους στόχους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος έως και το 2022.
Κάποιες από τις δράσεις που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του προγράμματος έχουν τώρα νέες προθεσμίες, καθώς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Ενδεικτικά, οι νέοι διευθυντές στο Δημόσιο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί έως τον Οκτώβριο, το οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης στο Ελληνικό έως το τέλος του έτους, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες να έχουν τελειώσει έως τον Ιούνιο 2021, και να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει κανένα δημοσιονομικό ζήτημα από την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ έως και το 2020. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρεται και στο αναπτυξιακό σχέδιο, πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως, ενώ θα αποσυνδεθεί η Εγνατία από τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια, προκειμένου να επιλέξει ο ανάδοχος της Οδού με ποιο σύστημα θα μπει στο έργο.
Προαπαιτούμενο είναι και η ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ακινήτων, καθώς και η δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές. Οπως αναφέρεται, «οι αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης εάν χρειαστεί, με τρόπο που δεν θα μεταβάλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο». Παράλληλα, οι αρχές θα αξιολογήσουν την εφαρμογή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην αγορά ακινήτων και θα υιοθετήσουν, αν χρειαστεί, νομοθεσία εντός Μαΐου.
Τέλος, γίνεται αναφορά στη νομοθετημένη μείωση των συντάξεων από το 2019 (προκειμένου να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022) και στην, επίσης νομοθετημένη, μείωση του αφορολόγητου το 2020 για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ το 2019-2022.
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά και εξωδικαστικός μηχανισμός
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση τις αλλαγές που αφορούν στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στον Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μάλιστα, προαπαιτούμενο αποτελεί ότι θα πρέπει εντός του Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με νέους υπαλλήλους υποστήριξης, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη που σήμερα λιμνάζουν στα Ειρηνοδικεία.
Στο πλαίσιο των αλλαγών για το νόμο Κατσέλη ως προαπαιτούμενο αναφέρεται η αυστηροποίηση του νόμου, η θεσμοθέτηση του μηχανισμού ο οποίος θα ελέγχει σε αρχικό στάδιο τις αιτήσεις που δεν πληρούν τους όρους, με στόχο, όπως αναφέρεται, τη μείωση του χρόνου μεταξύ της κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Συγκεκριμένα, σημειώνονται τα εξής: «οι αρχές θα τροποποιήσουν τον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετες ενέργειες για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, όπως καθορίζονται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας, κυρίως με τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού φιλτραρίσματος μη – παραδεκτές αναφορές και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη σημαντική μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της κατάθεσης της αναφοράς και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης, καθώς και της εξάλειψης των καθυστερημένων περιπτώσεων».
Παράλληλα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο σημειώνει ότι τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Γραμματεία του Ιδιωτικού Χρέους θα παρέχουν σε τριμηνιαία βάση πληροφορίες στα θεσμικά όργανα σχετικά με την απορρόφηση των κρατικών επιδοτήσεων που αφορούν το νόμο Κατσέλη, όπως είναι η επιδότηση δόσης του δανειοληπτών κτλ.
Τράπεζες
Αναφορικά με τις τράπεζες στο επικαιροποιημενο μνημόνιο μεταφέρεται για τα τέλη του 2022 η μεταβίβαση των συμμετοχών που έχει το κράτος στις τράπεζες, στον HFSF. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η ανεξαρτησία του HFSF θα τηρηθεί πλήρως, η διακυβέρνησή του θα ενισχυθεί και θα λειτουργεί με εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Η ανεξαρτησία της διαχείρισης, της λήψης αποφάσεων και των εμπορικών συναλλαγών των τραπεζών θα τηρηθεί πλήρως και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυστηρά σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς.
Αναφορικά με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών συμφωνήθηκε ότι οποιαδήποτε πιθανή αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των ανώτατων διευθυντικών στελεχών των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί χωρίς οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Οι διορισμοί θα γίνονται σύμφωνα με την καλύτερη διεθνή πρακτική και θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο HFSF. Μάλιστα, μετά την επανεξέταση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, ο HFSF μέσω του εκπροσώπου του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, και ως ενεργός μέτοχος, θα επιπλέει τις επιδόσεις των διοικήσεων και θα αξιολογεί τακτικά, χρησιμοποιώντας, εφόσον απαιτείται, εξωτερικό εμπειρογνώμονα.
Μέτρα για την αγορά
«Η ελάφρυνση των αδικαιολόγητων και δυσανάλογων περιορισμών στην πρόσβαση στην αγορά και στην άσκηση επαγγελμάτων και οικονομικών δραστηριοτήτων πρέπει να τηρεί τις αρχές της αναλογικότητας, της δικαιολόγησης τυχόν περιορισμών και της απαγόρευσης των διακρίσεων» όπως υπογραμμίζεται σχετικά.
Ανάμεσα σε αυτά που προβλέπεται να γίνουν είναι η σύναψη σύμβασης με τον Οργανισμό Τυποποίησης, προκειμένου να ξεκινήσει έως τον Ιούνιο του 2018 η εναρμόνιση των 372 τεχνικών προδιαγραφών που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Θα υπάρξει αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, θα εκδοθεί εγκύκλιος για τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων, θα προωθηθούν αλλαγές στην τιμολόγηση των βιβλίων, θα ψηφιστούν οι αλλαγές στο εταιρικό δίκαιο και θα προωθηθεί σχέδιο για συγχωνεύσεις και εξαγορές, με σκοπό την ψήφιση νόμου έως τον Οκτώβριο του 2018.
Οσον αφορά την προώθηση των εξαγωγών, οι αρχές, με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, θα προχωρήσουν στην έγκαιρη εφαρμογή τού συμφωνηθέντος σχεδίου δράσης για την προώθηση των εξαγωγών, του οποίου η υλοποίηση παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση.
Οσον αφορά τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, οι αρχές, κατόπιν συμφωνίας με τα θεσμικά όργανα, θα προβούν σε δημόσια διαβούλευση με το σχέδιο νόμου σχετικά με τις απαιτήσεις και τη διαδικασία ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών, με σκοπό την έγκρισή του έως τα μέσα Ιουλίου του 2018.
Τον «οδικό χάρτη» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τα αντίμετρα, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι «το μέγεθος των εφαρμοζόμενων μέτρων θα είναι σε συμφωνία με την προβλεπόμενη από τους θεσμούς υπεραπόδοση έναντι των συμφωνημένων μεσοπρόθεσμων στόχων – υπό την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα