Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης με απειλές από τη Τουρκία

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια θα προχωρήσει άμεσα με νόμο και όχι με προεδρικά διατάγματα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Aφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν για να ασκήσει τα δικαιώματά της, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.
«Η Ελλάδα

δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν για να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την εθνική της κυριαρχία. Από εκεί και πέρα, σε ζητήματα που υπάρχουν διαφορές, βεβαίως και θα συζητήσουμε, βεβαίως και θα διαπραγματευτούμε για να μπορέσουμε να επιλύσουμε με ειρηνικό τρόπο, με διάλογο και με συνεννόηση τις όποιες διαφορές υπάρχουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια θα προχωρήσει άμεσα, «αρχής γενομένης από το Ιόνιο» και θα γίνει τελικά με νόμο και όχι με προεδρικά διατάγματα, όπως αποφασίστηκε σε τετράωρη σύσκεψη του υπουργείου Εξωτερικών.

«Θεωρήθηκε ότι ο νόμος είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό. Δεν υπάρχει κάτι που να κρύβεται από πίσω», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απορρίπτοντας τις ερμηνείες περί «προσεκτικών αποστάσεων» του πρωθυπουργού από τις επιλογές Κοτζιά.
Ο κ. Τζανακόπουλος, πρόσθεσε πως για το θέμα γίνει συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις της ΝΔ για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δείχνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου».
«Σε καμία περίπτωση η άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος στη μία πλευρά δεν επηρεάζει το κυριαρχικό δικαίωμα στην άλλη. Η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική διότι με τον τρόπο που τοποθετείται, στην πραγματικότητα είναι εκείνη που δίνει επιχειρήματα σε όποιον επιδιώκει να διαπραγματευθεί με την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τούρκος υπ. Aμυνας: Η Τουρκία δε θα επιτρέψει ελληνική παρέμβαση στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Τουρκία δε θα ανεχτεί οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα από την ελληνική πλευρά στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ελληνική παρέμβαση στις τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμήνυσε την Τετάρτη ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
Η Τουρκία δε θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρέμβει στις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, ο Ακάρ δήλωσε ότι κανένα σχέδιο δεν είναι εφικτό στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο.
Παράλληλα, ο υπουργός Aμυνας Ακάρ διαμήνυσε ότι η Τουρκία δε θα ανεχτεί τετελεσμένα γεγονότα από την ελληνική πλευρά στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ελληνική παρέμβαση στις τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Sabah.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία ανοχή σε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο
Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε, ακόμη, ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εάν ληφθεί απόφαση ενάντια στα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως σημειώνεται σε tweet του πρακτορείου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Aγκυρα δε θα επιτρέψει ποτέ παρενόχληση σε οποιοδήποτε τουρκικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σχολιάζοντας το ελληνικό αίτημα για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο υπουργός Aμυνας είπε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης αυτού του ζητήματος ειρηνικά χωρίς διαμάχες.
Πηγή Sputnik news

Keywords
Τυχαία Θέματα