Ενδεχομένως απόψε η δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή καγκελάριου
Για «ιστορική ήττα», «κρίση» και «βόμβα» κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας την αποτυχία του Φρίντριχ Μερτς να εκλεγεί σήμερα καγκελάριος από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ψηφοφορία, αν και από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) καταβάλλεται προσπάθεια να διεξαχθεί ήδη απόψε, ενώ οργιάζουν οι φήμες σχετικά με τους βουλευτές που δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή.
«Αυτό
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το παιχνίδι του καταλογισμού των ευθυνών για την σημερινή εξέλιξη. Το SPD απέρριψε οποιεσδήποτε εικασίες ότι οι «αντάρτες» βουλευτές προέρχονταν από τις τάξεις του. «Θεωρούμε ότι από εμάς δεν υπήρξε διαρροή. Επίσης δεν απουσίαζε κανείς», ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του αρχηγού του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ, σύμφωνα με την BILD. «Δεν φέρουμε ευθύνη για την αποτυχία του Μερτς. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν ήταν στην πλευρά του SPD», δήλωσε και η βουλευτής του SPD Μάγια Βάλσταϊν στο Phoenix, ενώ ο συνάδελφός της Ραλφ Στέγκνερ τόνισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πως κάποιος σοσιαλδημοκράτης ψήφισε κατά του Φρίντριχ Μερτς. «Δεν παρατήρησα τίποτα άλλο και δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω ότι ψηφίσαμε ομόφωνα. Όσοι θα ψήφιζαν κατά του Φρίντριχ Μερτς θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές. ‘Αλλωστε, η μόνη εναλλακτική λύση είναι η μηδενική, δηλαδή το εξακριβωμένα δεξιό εξτρεμιστικό AfD. Είμαι πραγματικά έκπληκτος που αυτό πρέπει ακόμα να εξηγηθεί σε ορισμένους ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Στέγκνερ.
Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο γενικός γραμματέας Κάρστεν Λίνεμαν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο β’ γύρος ψηφοφορίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα, παρότι για την διεξαγωγή του πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες και η AfD έχει ήδη δηλώσει ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο. Το ακροδεξιό κόμμα έχει ωστόσο συμφωνήσει για επανάληψη της διαδικασίας αύριο.
Νωρίτερα σήμερα ο κ. Μερτς απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 316 βουλευτών επί συνόλου 630 στην Buhdestag. Υπέρ του ψήφισαν 310 (ο συνασπισμός CDU/CSU-SPD διαθέτει 328 βουλευτές), κατά 307, ενώ υπήρξαν 3 αποχές και μία άκυρη ψήφος. Από την διαδικασία απουσίαζαν εννέα βουλευτές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο β΄ γύρος πρέπει να διεξαχθεί εντός 14 ημερών.
Ενδεχομένως ήδη απόψε η δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή καγκελάριου
Πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας στην Bundestag για την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς ως καγκελάριου να διεξαχθεί ήδη σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ.
Για την επανάληψη της διαδικασίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μέχρι τώρα η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είχε απορρίψει την πρόταση για νέα ψηφοφορία απόψε, προκρίνοντας την επιλογή της αυριανής συνεδρίασης της ολομέλειας. Πριν από λίγη ώρα ωστόσο μεταδόθηκε ότι θα μπορούσε τελικά να συμφωνήσει σε μια νέα ψηφοφορία ήδη απόψε.
«Εξετάζουμε το εάν μπορούμε να ψηφίσουμε απόψε για δεύτερη φορά. Ελπίζω ότι απόψε θα μπορέσουμε ήδη να αποκαλέσουμε τον Φρίντριχ Μερτς “καγκελάριο”», δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν.
Το άρθρο Ενδεχομένως απόψε η δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή καγκελάριου εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τελέστηκε η κηδεία του Πέτρου Μολυβιάτη
- Τεχνητή νοημοσύνη: Η OpenAI εξαγοράζει με 3 δισ. δολάρια το εργαλείο κωδικοποίησης Windsurf
- ΔΕΗ: Ξεκινά η δεύτερη φάση κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 490MW στη Μεγαλόπολη
- 10th Mediterranean Yacht Show in Nafplio
- Γερμανία: Για "ιστορική ήττα" και "κρίση" κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ
- Moda Bagno: Νέοι CEOs ο Αλέξανδρος και ο Φίλιππος Βαρβέρης
- Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Accenture με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Τράπεζες: Μειώθηκαν τα επιτόκια στα νέα δάνεια
- Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες αλλαγές εξετάζονται σύμφωνα με την ΑΑΔΕ
- Σε πολιτικό χάος η Γερμανία μετά την ήττα Μερτς στη Bundestag
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Ενδεχομένως απόψε η δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή καγκελάριου
- Ποιες οι προϋποθέσεις συγχρηματοδότησης έργων «GReco Islands» στα νησιά
- Ολυμπία Οδός: Στρατηγική για μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα
- Στη διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025 ο Ν. Δένδιας
- Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Τι αλλάζει στις ημερομηνίες και την ακινησία
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ενδεχομένως απόψε η δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή καγκελάριου
- Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Τι αλλάζει στις ημερομηνίες και την ακινησία
- Ολυμπία Οδός: Στρατηγική για μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα
- Ποιες οι προϋποθέσεις συγχρηματοδότησης έργων «GReco Islands» στα νησιά
- Στη διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025 ο Ν. Δένδιας
- Γνωριστείτε με γερμανικές εταιρείες ενεργειας και συνάψτε συνεργασίες
- Τηλεδιάσκεψη του ΥΠΕΝ με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ
- Αναστολή λειτουργίας αεροδρομίων στην Μόσχα
- Η τελετή του “Μεγάλου Αποχαιρετισμού” για τον απερχόμενο καγκελάριο Όλαφ Σολτς
- Champions League: Μάχη Ιντερ-Μπαρτσελόνα για μία θέση στον τελικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τροπολογίες ΠΑΣΟΚ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο ν/σ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
- Επιτήρηση και αγγαρεία….
- Ο Κέιν κέρδισε τον πρώτο τίτλο του και παρέδωσε -επιτέλους- τον «μουτζούρη»
- ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση διαχειρίζεται επικοινωνιακά τη βία ανηλίκων – Απαιτείται εθνικός διάλογος και σχέδιο
- Άνοιξε τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Άμυνας DEFEA 2025
- Στο κυρίως ταμπλό της Ρώμης η Σάκκαρη
- Piraeus Bank reports strong profitability in Q1
- K. Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση του Δημοσίου είναι εργαλείο λογοδοσίας και ανάλυσης για ένα καλύτερο κράτος
- Βουτιά 62% για τις πωλήσεις της Tesla στην Ευρώπη
- Τελέστηκε η κηδεία του Πέτρου Μολυβιάτη