Ελλάδα-Ιαπωνία: Ιεροί τόποι και σύμβολα πολιτισμών

Το έτος 2024 είναι το έτος «Πολιτισμού και τουρισμού, Ιαπωνίας – Ελλάδας» και με την ευκαιρία αυτή θα διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες. Μία από αυτές τις δραστηριότητες είναι και η εικαστική έκθεση με τρεις γυναίκες καλλιτέχνιδες, την Ντίνα Αναστασιάδου, γλύπτρια και δασκάλα της ιαπωνικής ζωγραφικής και τις μαθήτριές της, Πολυξένη Σαμανίδου, και την Κλέα Ράππου.

Οι τρεις δημιουργοί, Ντίνα Αναστασιάδου, Πολυξένη Σαμανίδου, Κλέα Ράππου μας μεταφέρουν την αίγλη και τη λάμψη της ιαπωνικής τέχνης στη χώρα και μας εισάγουν σε ένα κόσμο μαγικό, υψηλής αισθητικής.

Ελλάδα-Ιαπωνία:
Ιεροί τόποι και σύμβολα πολιτισμών

Η Ντίνα Αναστασιάδου είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών των Αθηνών, υπότροφος της Ιαπωνικής Κυβέρνησης και ως δεινός γνώστης του Ιαπωνικού πολιτισμού μυεί τις μαθήτριες της, από το 2019, στις τεχνικές sumie, την ζωγραφική με μελάνι και υδροχρώματα, suibokuga, την ασπρόμαυρη ζωγραφική με μελάνι και σε άλλες πτυχές της ιαπωνικής τέχνης. Διδάχτηκε αυτές τις τεχνικές αρκετά χρόνια δίπλα στους Ιάπωνες δασκάλους, Mitsuo and Miki Takaoki, και τώρα τη διδάσκει με ζήλο στους Ελληνες συμπατριώτες της. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον 13ο αιώνα Βουδιστές μοναχοί εισήγαγαν την τεχνική με μελάνι (sumie και suibokuga) από την Κίνα στην Ιαπωνία.

Η Αναστασιάδου εκθέτει έργα που φιλοτέχνησε με μικτές τεχνικές της ζωγραφικής, sumie και nihonga και αναπαριστά Βουδιστικά μοναστήρια, παγόδες, πύλες Shinto και άλλους ιερούς τόπους της Ιαπωνίας μαζί με ιερούς τόπους της Ελλάδας, όπως το Ιερό των Δελφών και τα μοναστήρια των Μετεώρων.

Επίσης, παρουσιάζει και μια σειρά έργων αφιερωμένων στον φυτικό κόσμο: τα «Χρυσάνθεμα», σύμβολο του φθινοπώρου, της μακροζωίας και σύμβολο της Αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας, τις «Ιριδες του καλοκαιριού» εμπνευσμένες από τα έργα του Ogata Korin, του 17ου αιώνα, τις «Κολοκύθες kabocha», σύμβολο του φθινοπώρου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τις κολοκύθες, που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για τη μεταφορά του σακέ στη χώρα της Άπω Ανατολής αποτελούν ένα διαχρονικό θέμα έμπνευσης στους καλλιτέχνες. Συναντώνται από τον 18ο αιώνα στις ξυλογραφίες (Ukiyo-e) του Hiroshige, τον 19ο αιώνα στα χαρακτικά του Hokusai και μέχρι σήμερα στις συνθέσεις της Yayoi Kusama.

Ελλάδα-Ιαπωνία: Ιεροί τόποι και σύμβολα πολιτισμών

Παράλληλα με τη ζωγραφική η εικαστικός θα εκθέσει και κεραμικά γλυπτά: την «Αλεπού, μητέρα και μικρό» (Kitsune), που παραπέμπει στους μύθους και θρύλους του Σίντο (Shinto), της εθνικής θρησκείας της Ιαπωνίας, την «Οικογένειά γερανών» και τους «Γερανοί που πετούν», και τα «Ερωτευμένα περιστέρια» ως σύμβολα αγάπης και ειρήνης και τους «Ερωδιούς», που ψαρεύουν ή πετούν πάνω από τον ποταμό (Shimogamo) του Κιότο. Επίσης τους «Κυπρίνους» (carp / koi), τα ψάρια που ζουν στα ποτάμια και τα ρυάκια της Ιαπωνίας, σύμβολα μακροζωίας και επιμονής γιατί κολυμπούν αντίθετα από το ρεύμα του ποταμού ή του καταρράκτη όταν πρόκειται να γεννήσουν τα αυγά τους.

Άλλα κεραμικά γλυπτά της περιλαμβάνουν στοιχεία του φυτικού κόσμου, λωτούς (persimmons), σύμβολο φθινοπώρου στην Ιαπωνία, μήλα και αχλάδια, αλλά και ελληνικές ντομάτες, «Ντομάτα και τζίτζικας», που μας μεταφέρουν τη γεύση από τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού στην ύπαιθρο.

Η Πολυξένη Σαμανίδου, βιοχημικός, διδάσκεται, από το 2019, την ιαπωνική ζωγραφική (sumie) από την Αναστασιάδου και με οίστρο και ζήλο έχει φτάσει την τεχνική της σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Εκθέτει έργα με τα αγαπημένα της θέματα, τις γνωστές και φημισμένες σε όλο τον κόσμο «Ανθισμένες κερασιές» της Ιαπωνίας, τις «γλυκίνες» (wisteria), το σύμβολο της άνοιξης, του Βουδισμού, της ταπεινότητας και του στοχασμού για τους Ιάπωνες, τα «σπουργίτια» και τους «Ανθισμένους ιβίσκους», τα σύμβολα του καλοκαιριού και για τις δύο χώρες… Ανάμεσα στα θέματά της απεικονίζονται και μερικά έργα με μια περισσότερο προσωπική γραφή τα «πεύκα» και τα «μούσμουλα», που συμβολίζουν την αρχή του θέρους στη χώρα μας.
Η Κλέα Ράππου, αρχιτέκτων, διδάσκεται επίσης, από το 2019, από την Αναστασιάδου τις τεχνικές του sumie και του suibokuga. Τα ποικίλα θέματά της είναι συχνά εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική. Αφορούν ιερά κτίσματα σε περιβάλλοντα φυσικού κάλλους, είτε της Ιαπωνίας το «Χρυσό Περίπτερο» (Ναός Kinkakuji) και το Βουδιστικό συγκρότημα (Ninnaji) του Κιότο είτε της Ελλάδας, την «Αρχαία Ολυμπία». Εκθέτει επίσης και έργα με θέμα την ύπαιθρο, το «Τοπίο με κόκκινα φύλλα φθινοπώρου», που παραπέμπει στα φύλλα του σφενδάμου που στολίζουν την Ιαπωνία την περίοδο του φθινοπώρου και μεταξύ άλλων τα «Σπουργίτια στα κλαδιά», αγαπημένο θέμα σε Ιαπωνία και Ελλάδα.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 στις 7 Γκαλερί Art Space Μεταμορφώσεως 1 Αλιμος
Διάρκεια Εκθεσης: 12-27 Απριλίου

Το άρθρο Ελλάδα-Ιαπωνία: Ιεροί τόποι και σύμβολα πολιτισμών εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
ellada-iaponia-ieroi-topoi-kai-symvola-politismon.htm
Τυχαία Θέματα