Εκθεση φωτογραφίας «Καζαμπλάνκα» της Μελίτας Βαγγελάτου

Η Μελίτα Βαγγελάτου αγαπά πολύ την Καζαμπλάνκα. Στην ομότιτλη έκθεση της στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, από τις 14 Νοεμβρίου, οι φωτογραφίες της μας ξεναγούν στην καθημερινότητα και τα έθιμα των κατοίκων της Καζαμπλάνκα.
«Πρέπει να την γνωρίσεις για να την αγαπήσεις» λέει η φωτογράφος που έχει ζήσει στην θρυλική πόλη αρκετά χρόνια. «Εκτός από την ήσυχη μεντίνα και σε αντίθεση με τις παραγκουπόλεις (bidonvilles) καλό είναι να περπατήσεις την πολύβουη πόλη με το βλέμμα ψηλά προς τις ευρωπαϊκές πολυκατοικίες των αρχών του 20ου αιώνα» συμβουλεύει η Μελίτα

Βαγγελάτου, της οποίας τα έργα συχνά παρουσιάζονται σε εκθέσεις του συλλόγου Casamemoire, με σκοπό τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Καζαμπλάνκας.
Μάλιστα, στις φωτογραφίες της βασίστηκε η πρόταση για την εγγραφή της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα της Καζαμπλάνκα στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Στην έκθεση βλέπουμε παραδοσιακές γειτονιές της Καζαμπλάνκα, Κάζα, για τους κατοίκους της, που διατηρούν τα έθιμα τους απ’ όταν οι πρόγονοι τους μετανάστευσαν από τα χωριά τους, στις αρχές του 20ου αιώνα. Ετσι, η συνήθεια του λουτρού στο χαμάμ, το φούρνισμα του ψωμιού σε ξυλόφουρνους, ασχολίες όπως το άπλωμα των ρούχων και οι φιλικές συναντήσεις στους δρόμους, καθώς και η συχνότατη παρουσία πλανόδιων μικροπωλητών αποκαλύπτονται μέσα από τις φωτογραφίες που δονούνται από τη δύναμη ενός λαϊκού πολιτισμού υπαρκτού και κραταιού.
Στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης οι φωτογραφίες δημιουργούν ένα αρχιτεκτονικό πορτραίτο της πόλης μέσα από την παρουσίαση των διαφορετικών στοιχείων της Καζαμπλάνκας, προβάλλοντας το παλαιό και δαιδαλώδες τμήμα της πόλης, το λιμάνι με το ναυπηγείο, σημαντικά κτήρια από την εποχή του γαλλικού προτεκτοράτου και τέλος, αρχιτεκτονήματα με σύγχρονη αισθητική μέσα από τα οποία διαφαίνεται το νεωτερικό πρόσωπο της πόλης.
Η έκθεση «Καζαμπάνκα» θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου 2020 και στην διάρκεια της θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα