Εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών

«Ο Δήμος Σπάρτης σκοπεύει να διοργανώσει το 2020 σπουδαίες εκδηλώσεις, με αφορμή την συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος, Πέτρος Δούκας, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «με αυτές τις εκδηλώσεις θα αναβαθμίσουμε το προφίλ και το αποτύπωμα της πόλης».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει ο δήμαρχος, «συγκροτήθηκε μία διεθνής τιμητική επιτροπή, αποτελούμενη από σπουδαίες προσωπικότητες που αγαπάνε τη Σπάρτη, συμμερίζονται την περηφάνεια μας και δέχθηκαν εθελοντικά να αγκαλιάσουν τις προσπάθειές

μας και να μας συνδράμουν με το παγκόσμιο κύρος τους, τις γνώσεις τους και τις διεθνείς σχέσεις και δικτύωσή τους στη διοργάνωση εκδηλώσεων πραγματικά αντάξιων της Σπάρτης, του Λεωνίδα και των 300».
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, σε αυτήν την επιτροπή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Aziz Syriani, πρόεδρος του Olayan Group, ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο μεγάλος ομογενής, Γιώργος Σακελλάρης, ο δούκας του Κεντ, Γεώργιος, ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shaukat Aziz, ο Paul Cartledge, ακαδημαϊκός και καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο Bettany Hughes, ιστορικός, συγγραφέας και δημιουργός ιστορικών ντοκιμαντέρ και η Χρυσάνθη Γάλλου, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.
Οπως αναφέρει ο δήμαρχος, «η Σπάρτη, οι «300», ο Λεωνίδας και η Μάχη των Θερμοπυλών είναι μοναδικά και τεράστια global brand names, για αυτό πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, τόσο ως χρέος προς τους προγόνους μας όσο και για τη προβολή της χώρας μας».
Οσον αφορά στο οργανωτικό κομμάτι, ο Δήμος Σπάρτης σχεδιάζει φεστιβάλ, εκδηλώσεις και διαγωνισμούς ποίησης, χορού, μουσικής, γυμναστικής, πολεμικών τεχνών, σπαρτιατικής κουζίνας και παιδικού θεάτρου.
Επίσης, σχεδιάζεται και μικρή Απέλλα, όπου στην πλατεία της Σπάρτης θα στηθεί ένα μεγάλο σαλόνι, στο οποίο θα συζητούνται με τους υψηλούς καλεσμένους διάφορα θέματα φιλοσοφίας, ιστορίας, κοσμολογίας, ιατρικής, θεάτρου, τεχνών, ποίησης, γεωπολιτικής, κ.ά.
Ακόμη, σχεδιάζονται γεωπολιτικές εκδηλώσεις, όπως φόρουμ Ανατολής – Δύσης, συνδιάσκεψη υπουργών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και μεγάλο αγροτικό συμπόσιο με έμφαση και στη γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα.
Στο πλαίσιο των αδελφοποιήσεων, σχεδιάζονται η δημιουργία του δικτύου των πέντε μεγάλων αρχαίων ελληνικών πόλεων, (Σπάρτη – Αργος – Κόρινθος – Αθήνα – Θήβα) και η δημιουργία της αδελφότητας με τις άμεσες αποικίες (Σπάρτη – Τάρας – Ηράκλεια – Θήρα).
Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία του Δωρικού Πολιτιστικού Δικτύου που είχε ως μητρόπολη τη Σπάρτη, δηλαδή Δωδώνη – Δωρίς – Σπάρτη – Αργος – Κόρινθος – Σικυών – Μέγαρα – Επίδαυρος – Αίγινα – Μεσσήνη – Δωρικές Κυκλάδες – Δωρική εξάπολις – Ρόδος – Αλικαρνασσός – Κνίδος – Κως – Λίνδος – Ιαλυσός – Κάμιρος – Δωρική Κρήτη (Γόρτυς, Λύκτος) και στη Δωρική Μεγάλη Ελλάδα (Συρακούσαι κ.ά.).
Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία του συνδέσμου των σπουδαιότερων πόλεων της Κλασσικής Περιόδου, δηλαδή, Σπάρτη – Αθήνα – Ρώμη – Αλεξάνδρεια – Βαβυλών – Συρακούσες – Καρχηδών – Κάιρο – Ιερουσαλήμ – Τύρος – Σιδών.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, θα διοργανωθούν διεθνή συμπόσια, τα οποία θα ασχοληθούν, μεταξύ άλλων, με το Σύνταγμα του Λυκούργου, τη Μάχη των Θερμοπυλών, τις γυναίκες της Σπάρτης, το νόημα του Δωρικού Πολιτισμού, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, τη λεγόμενη «Παγίδα του Θουκυδίδη», ενώ θα υπάρχουν και οι ενότητες Σπάρτη και Ιαπωνία, Σπάρτη και Αίγυπτος, Σπάρτη και Ισραήλ.
Ακόμη, αναμένεται να διοργανωθούν και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας, Σπάρταθλον, Σπαρτακιάδα, Υπερμαραθώνιος Σπάρτη – Θερμοπύλες, Ποδηλατοδρομία Σπάρτη – Θερμοπύλες, Σκυταλοδρομία Θερμοπύλες – Σπάρτη, αναβίωση των Καρνείων, των Υακυνθίων και των Λεωνιδείων, καθώς και ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ ομάδων που φέρουν το όνομα Σπάρτα ή Σπάρτακ κ.ά.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Δήμος σκοπεύει να προσκαλέσει στη Σπάρτη όσους έχουν γράψει γι’ αυτήν και έχουν συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της, αλλά και όσους έχουν προβάλλει τη Σπάρτη μέσω ταινιών ή του αθλητισμού.
Τέλος, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, εκτός από τη Σπάρτη, «θέλουμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στην Αθήνα και στο Λονδίνο», ενώ όσον αφορά στις προετοιμασίες, υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντική η ανταπόκριση και η συνεισφορά των εθελοντών».

Keywords
Τυχαία Θέματα