Εκατό χρόνια Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον πλήρη εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας με κύριο πυλώνα την τόνωση των επενδύσεων, παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας, στο καθιερωμένο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το οποίο έλαβε χώρα με ιδιαίτερη λαμπρότητα λόγω και του γεγονότος ότι το Επιμελητήριο κλείνει φέτος 100 χρόνια
από την ίδρυση του.

Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειος Γούναρης, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο κλείσιμο φέτος 100 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας ότι «στις 10 αυτές δεκαετίες ο φορέας επέδειξε σημαντικότατο έργο, το οποίο ξεκίνησε το 1924 όταν, ακόμα, η Ελλάδα επιχειρούσε τα πρώτα οργανωμένα βήματά της στο χώρο το επιχειρείν και της οικονομίας, κυρίως εκτός των συνόρων της. Σήμερα, οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες στην οικονομία είναι στρατηγικές, διαχρονικές, κρίνοντας από τον τομέα των επενδύσεων».

Οπως εξήγησε, το 2022 τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι 7,1 δισ. ευρώ το 2021, με τη ροή των νέων άμεσων επενδύσεων να φθάνει στα 948 εκατ. ευρώ, κατακτώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2010. «Ελλάδα και Γερμανία έχουν μπροστά τους πολλές και σημαντικές ευκαιρίες να εμβαθύνουν και να διευρύνουν περαιτέρω τους επενδυτικούς τους ορίζοντες.

Εκατό χρόνια Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο Εχουν, βέβαια, και προκλήσεις να αντιμετωπίσουν», τόνισε ο κ. Β. Γούναρης, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι «η αξιοποίηση κάθε επενδυτικής ευκαιρίας αποτελεί ένα από τα πλέον σίγουρα μονοπάτια, που οδηγεί σε αξιόπιστες ανταποδοτικές λύσεις. Η Γερμανία αποδεδειγμένα στήριξε, επί δεκαετίες, την ελληνική οικονομία. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει ανάλογα, εντείνοντας την επενδυτική της δράση, εν μέσω κοσμογονικών εξελίξεων, όπως αυτές που καταγράφονται στο χώρο της ενέργειας, καθώς και στις τεχνολογίες, αλλά και εν μέσω γεωπολιτικών ή άλλων κρίσεων, με βασικότερη την κλιματική αλλαγή» σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Andreas Kindl, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Για εμάς ως Πρεσβεία, το Επιμελητήριο παραμένει ένας από τους βασικούς συνοδοιπόρους μας. Η Πρεσβεία στέκεται στο πλευρό του Επιμελητηρίου, όπως ακριβώς γνωρίζουμε ότι κι εμείς μπορούμε πάντα να βασιστούμε σε αυτό. Μαζί φέτος θα σας καλωσορίσουμε θερμά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης!»

Ο Διευθυντής International Sustainability Initiative του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο (DIHK), κ. Martin Knapp, τοποθετούμενος στην εκδήλωση, υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία των γερμανικών εμπορικών επιμελητηρίων. «Ακόμη και στη δύσκολη περίοδο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο επέμεινε στο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Martin Knapp. Ο ίδιος επέμεινε στο ρόλο του διεθνούς δικτύου διμερών γερμανικών Επιμελητηρίων τονίζοντας με έμφαση ότι «η Wall Street Journal κάποτε αποκάλεσε τα γερμανικά διεθνή εμπορικά επιμελητήρια το “μυστικό όπλο της γερμανικής οικονομίας”. Φυσικά αυτό μας άρεσε, αν και στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά ένας παραλογισμός, γιατί τα Επιμελητήρια δεν αποτελούν μυστικό όπλο. Τα όπλα έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται σε κάποιους, ενώ οι διμερείς φορείς, έχουν θεσμοθετηθεί για να δημιουργούν, συνεχώς, νέες καταστάσεις win-win».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του παρουσίασε ένα πολυτελές, δίγλωσσο, λεύκωμα, με τίτλο «ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ Ελληνογερμανικών Οικονομικών Σχέσεων», το οποίο εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του φορέα, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην εκατονταετή ιστορία του Επιμελητηρίου και στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας όπως αυτές εξελίχθηκαν από το 1924 έως σήμερα.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι «η παρούσα διοίκηση και οι επόμενες θα επιμείνουν σε ένα περισσότερο σύγχρονο προφίλ λειτουργιών και υπηρεσιών, γνωρίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης, των ισχυρών συμμαχιών, των κοινών στόχων και οραμάτων, για έναν κόσμο διαρκώς εξελισσόμενο, με καθαρούς οικονομικούς ορίζοντες και μακρόπνοα αναπτυξιακά σχέδια. Για μια ευρωπαϊκή, για μια παγκόσμια κοινωνία, βασισμένη στην ισότητα, την ισονομία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

1924 – 2024 Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Bερολίνο 1923 Τα εμπορικά Επιμελητήρια, ως θεσμοί για την προώθηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ χωρών, αποκτούν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα -και ·ως μετά τη λήξη του Α. Παγκοσμίου Πολέμου- βαρύνουσα σημασία.
Στην προσπάθεια της η Ελλάδα να ανασυγκροτηθεί οικονομικά, διότι μετά τους πολέμους τα δημοσιονομικά
της βρίσκονται σε αδιέξοδο, σκοπεύει να ιδρύσει ένα Ελληνικό Επιμελητήριο στη Γερμανία για να προωθήσει το εξαγωγικό της εμπόριο.
Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και του τότε Γερμανικού Ράιχ είναι εκατέρωθεν μεγάλο.
Τούτο δε, όχι μόνο προς την ανάπτυξη των υφιστάμενων ελληνογερμανικών εμπορικών σχέσεων λόγω της «αμοιβαίας οικονομικής εξάρτησης των δύο εθνών», όπως αναφέρεται σε έντυπο του 1924, αλλά και λόγω του ότι το ελληνικό εμπόριο στρέφεται πλέον προς δυσμάς,
ως επακόλουθο των εξελίξεων και των πολιτικών γεγονότων της εποχής εκείνης.
Ο Ευθύμιος Κανελλόπουλος, Ελληνας Πρέσβης στο Βερολίνο, εμπνέεται την ιδέα και μετά από πρωτοβουλία δική του και από «ακαμάτους ενεργείας και ενυπαρχούσας δυσχέρειας»,
όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις ελάχιστες πηγές που έχουν διασωθεί, δρομολογείται το 1923 η ίδρυση του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1924 Το Επιμελητήριο αναγνωρίζεται από τις γερμανικές Αρχές και επισήμως λειτουργεί από τις 28 Ιουνίου του 1924. Σύντομα, αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα. Η αναγνώρισή του και η έγκριση του καταστατικού του δημοσιεύονται στις 10 Σεπτεμβρίου στο υπ’ αριθμόν 220 τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΝ ΕΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ» και με λοότυπο το «ΔΙΠΛΟ ΚΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ», το αρχαίο σύμβολο της αφθονίας προϊόντων και ευμάρειας, ξεκινά τη δραστηριότητά του με έδρα το Βερολίνο στην οδό Tauentziehen Strasse 20, Berlin W 50, σε έναν από τους πιο δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους της πόλης, πλησίον του ιστορικού πολυκαταστήματος ΚADEWE.
«Με αισίους οιωνούς, με ζωηροτάτη και ευοίωνο» πρόθεση συνεργασίας εκατέρωθεν,όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, και με διοίκηση αποτελούμενη από εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής,το Επιμελητήριο με τα καλύτερα εχέγγυα υπόσχεται να ανταποκριθεί στον σκοπό του.
Καίτοι ελληνικό, δεν στηρίζεται μόνο στον ελληνικό εμπορικό κόσμο, αλλά και στους που συναλλάσσονται με την Ελλάδα. Το καταστατικό του προβλέπει ως τακτικά μόνο Ελληνικούς Οίκους στη Γερμανία.
Οι Γερμανικοί Οίκοι που συνεργάζονται με την μπορούν να γίνουν «έκτακτα μέλη», ενώ οι εκτός Γερμανίας που ενδιαφέρονται για Ελληνογερμανικό εμπόριο έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ως «αντεπιστέλλοντα» :Ιέραν αυτού προβλέπονται και επίτιμα μέλη. Οι πόροι του προέρχονται από τα τέλη φών, τις συνδρομές των μελών και την προβλεπόμενη αρωγή από την Ελλάδα.
ο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούν οι:
Ευθύμιος Κανελλόπουλος, Έλληνας Πρέσβης, επίτιμος πρόεδρος Julius Hellmann, Ελληνας Πρόξενος, επίτιμο Μέλος, και οι εκλεγέντες:
Κωνσταντίνος Αμπατζόγλου, πρόεδρος, Δρ Νικόλαος Λογοθετόπουλος, αντιπρόεδρος,Σταυρίδης, γενικός γραμματέας, Αλέξανδρος Μα’ϊλλης, Ταμίας, δρ Αριστοτέλης Σιογλου και Τριαντάφυλλος Ζαίρης, Σύμβουλοι.
Πολύ σύντομα το Επιμελητήριο συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχά• ο πρόεδρος του οποίου Dr. Kurt Sorge γίνεται επίτιμο μέλος.
Το ενδιαφέρον από τον επιχειρηματικό κόσμο, εν τω μεταξύ, είναι τεράστιο. Δύο μήνες την ίδρυσή του, τα τακτικά μέλη του Επιμελητηρίου ανέρχονται στα 125 προερχόμενα διάφορες πόλεις της Γερμανίας, όπως το Αμβούργο, το Βερολίνο, την Κολωνία, τη Βόννη, ουισβούργη, τη Δυσσελδόλφη, τη Λειψία, τη Μεγεντία» και το Ομπερχάουζεν.
Λόγω του ·ώς αυξανόμενου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος το Επιμελητήριο εξαπλώνεται καιΙωάννα Κουpελά • 100 Χρόνια 1924 – 2024 Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Το Βερολίνο το 1924. 1 Berlin 1924.
το μήνυμα είναι ότι ενδείκνυται η περαιτέρω οικοδόμηση των εμπορικών σχέσεων μια που οι .:ryορές έχουν ανάγκη η μια την άλλη. Όσο σημαντικά είναι τα ελληνικά προϊόντα για την τότε ‘ ρμανική αγορά των 65 εκατ., άλλο τόσο σημαντικά είναι και τα γερμανικά βιομηχανικά προ:ό α για την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Βασικό μέλημα του Δελτίο~ αποτελεί η ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου, καθώς και η δημοσίευση των μελών του με τις -ιευθύνσεις τους και τον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται. Το περιεχόμενό του κατά τα άλλα ::: ιάζει στην οικονομική κατάσταση και τις αγορές των δύο χωρών, καθώς και την εξέλιξη -ων εμπορικών σχέσεων μεταξύ τους.
Πέραν αυτού, το Δελτίο παρέχει πληροφορίες για τις διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, τις εξελίξεις σε χώρες με ανταγωνιστικά προϊόντα, καθώς και στατιστικά στοιχεία σχετικά με -ο εξαγωγικό εμπόριο των δύο χωρών. Επίσης, δημοσιεύει ανακοινώσεις και επίκαιρες ειήσεις δασμολογικής φύσεως, τα νεότερα από τα χρηματιστήρια του Βερολίνου και των Αθη- 1ών, ενώ διατίθεται χώρος για διαφημίσεις και αγγελίες.
Ανάλογα με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου, στο Δελτίο προστίθενται διαρκώς νέα θέματα.Δημοιεύονται αποσπάσματα των Δελτίων της Εθνικής Τράπεζας Γερμανίας, συνάψεις εμπορικών έσεων, προσφορές, ενδιαφέρον για επαφές και εξεύρεση αντιπροσώπων στην Ελλάδα.Κυρίαρχο θέμα της εποχής αποτελεί η υπογραφή προσωρινής εμπορικής σύμβασης . εταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στις 3 Ιουλίου του 1924, η οποία επιτρέπει ουσιαστικά στις δύο χώρες να εισέλθουν μετά από μια δεκαετία και πάλι σε ομαλές εμπορικές σχέσεις.

Το άρθρο Εκατό χρόνια Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
ekato-chronia-ellinogermaniko-epimelitirio.htm
Τυχαία Θέματα