Διαπραγματεύσεις για τις ΜΕΘ

Για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι η συζήτηση ξεκίνησε από τη στιγμή που δεν υπήρχε οικειοθελής διάθεση κλινών, που ήταν απαραίτητες εδώ και δέκα μέρες.
«Είχαν ανέβει στη Θεσσαλονίκη

ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Κωτσιόπουλος, και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου οι ιδιωτικές κλινικές να παραχωρήσουν κλίνες -απλές και όχι ΜΕΘ- οικειοθελώς. Εφόσον δεν το έπραξαν και επειδή βλέπουμε την πίεση στο σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίταξη δυο κλινικών -όχι και των εννέα- στη Θεσσαλονίκη, για 200 κρεβάτια, που δεν θα είναι ΜΕΘ αλλά απλές κλίνες για κορονοϊό. Δεν θα υπάρχει καμία μίξη των ασθενών, ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία ότι κάποιος ασθενής στο ιδιωτικό θεραπευτήριο μπορεί να κολλήσει κορονοϊό από κάποιον που θα έρθει να νοσηλευτεί εκεί από το ΕΣΥ.
Αρα θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως «όταν βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μια υγειονομική Περιφέρεια», και προσέθεσε ότι οι ασθενείς non-covid από τις κλινικές αυτές θα μεταφερθούν είτε σε κάποιο άλλο ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης είτε στο ΕΣΥ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επίσης, ότι το κόστος για την επίταξη θα καλύψει το Δημόσιο βάσει συμφωνημένων νοσηλίων και κοστολογίου, ενώ θα γίνονται και μεταφορές ασθενών, εάν αυτές χρειάζονται. «Αυτές οι δυο εβδομάδες είναι πολύ-πολύ κρίσιμες. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού για να περιορίσουμε την πίεση στο ΕΣΥ», υπογράμμισε.
Προετοιμασίες για τα εμβόλια
Για τα εμβόλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικές τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρχει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και κατ’ επέκταση θα μπορούν να προχωρήσουν και οι Εθνικοί Οργανισμοί Φαρμάκων σε αντίστοιχη αδειοδότηση. «Εάν αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, τότε τέλος του χρόνου- αρχές του επόμενου, χωρίς να μπορεί να πει κανείς ποια είναι η ακριβής ημερομηνία, θα υπάρχει η δυνατότητα ν’ αρχίσουν να γίνονται τα πρώτα εμβόλια και στην Ελλάδα», είπε. «Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες. Σκοπός είναι να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, που πρέπει να απέχουν κάποιες εβδομάδες μεταξύ τους, μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021. Με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και θα μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας το μήνα», προσέθεσε επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να επιτευχθεί με γοργούς ρυθμούς η μεγαλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και να αντιμετωπιστεί οριστικά η πανδημία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα