Χρηματοδότηση από ΕΤΕπ για εξοπλισμούς ζητούν 19 ευρωπαϊκές χώρες
Σε επιστολή που φέρει χθεσινή ημερομηνία και συντάχθηκε με πρωτοβουλία
Η ΕΤΕπ, η οποία έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, δεν έχει προς το παρόν τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της εντολής της, να χρηματοδοτεί εξοπλιστικές δραστηριότητες με την αυστηρή έννοια, όπως πυρομαχικά ή πυραύλους, ώστε να διατηρεί την εξαιρετική αξιολόγησή της που της επιτρέπει να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια.
Όμως διαθέτει ένα ποσό 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2027 για δάνεια υπέρ της ανάπτυξης αγαθών διπλής χρήσης, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή οχήματα, ορισμένες εκδοχές των οποίων μπορούν να αναπτύσσονται στο πεδίο της μάχης. Οι τρόποι χορήγησης αυτών των δανείων χαλάρωσαν πέρυσι.
Ομως «επείγει να γίνουν νέες πρόοδοι», ζητούν οι 19 χώρες.
«Ο κατάλογος των δραστηριοτήτων και των τομέων που αποκλείονται» αυτή τη στιγμή από τα δάνεια της ΕΤΕπ θα πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να χρηματοδοτείται απ’ ευθείας η άμυνα, εκτιμούν αυτά τα κράτη, «καθώς και να αυξηθεί ο όγκος των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων».
Οι 19 χώρες ζητούν επίσης από την ΕΤΕπ να μελετήσει «τη δυνατότητα να εκδώσει χρέος που να συνδέεται με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ασφαλείας και άμυνας», ένα θέμα που εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οκτώ κράτη δεν έχουν υπογράψει την επιστολή σ’ αυτό το στάδιο: η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πορτογαλία, καθώς και η Πολωνία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Η ΕΤΕπ υποδέχθηκε ευνοϊκά την επιστολή. «Διπλασιάσαμε τις χρηματοδοτήσεις μας για τα προγράμματα ασφαλείας και άμυνας κατά το 2024 και προβλέπουμε να τις διπλασιάσουμε και πάλι για να φθάσουμε σε επίπεδο ρεκόρ» δύο δισεκατομμυρίων ευρώ το 2025 σε σύνολο προβλεπόμενων χρηματοδοτήσεων 95 δισεκατομμυρίων, δήλωσε εκπρόσωπος του θεσμού.
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι μέτοχοι της ΕΤΕπ. Η επιστολή δίνει κυρίως την ευκαιρία να φανεί ότι η Ευρώπη αναζητεί «νέες πηγές χρηματοδότησης» για την άμυνά της, εξηγεί ένας διπλωμάτης.
Χρησιμεύει για να προετοιμασθεί η συνάντηση, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, των ηγετών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Οι Ευρωπαίοι δέχονται πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επαναλαμβάνει πως οι Αμερικανοί δεν θέλουν πλέον να δαπανούν για να χρηματοδοτούν την άμυνα της Ευρώπης μέσω του ΝΑΤΟ.
Η στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας είναι ένα θέμα που ανησυχεί πολύ τους Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ.
ΓΑ
Το άρθρο Χρηματοδότηση από ΕΤΕπ για εξοπλισμούς ζητούν 19 ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Διαβούλευση για τις κανονιστικές αποφάσεις του ν. 4982/2022 για την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων
- Frank & Fame και Pollen θα αναλάβουν brands της Kosmocar
- Επιστροφή του Γρηγόρη Αντωνιάδη στην Ελαΐς Unilever, ως Σύμβουλος Επικοινωνίας
- Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 3 έως 7 Φεβρουαρίου
- Alumil: Εκτιμήσεις για κύκλο εργασιών άνω των 450 εκατ. ευρώ το 2024
- Ενοποιημένα έσοδα 25,3 δισ. δολ. για τη UPS στο δ’ τρίμηνο του 2024
- Αποκλεισμένη από τους αγρότες είναι η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας
- Θα «σπάσει» το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών; Τα θετικά, τα αρνητικά και η πρόταση «έκπληξη»
- Φάρσα με απειλητικά e-mails σε σχολεία της χώρας – Εστάλησαν από τη Ρωσία
- Πιστοποίηση EASA στα κρατικά αεροδρόμια Ιωαννίνων, Μήλου και Σύρου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Χρηματοδότηση από ΕΤΕπ για εξοπλισμούς ζητούν 19 ευρωπαϊκές χώρες
- Σ. Φάμελλος: Είναι η ώρα για πρόταση μομφής
- “Επιτάχυνση και εγρήγορση” ζήτησε ο Kυρ. Μητσοτάκης από τους Υπουργούς του
- Ύποπτος για ψευδή κατάθεση ο πρώην επικεφαλής της Hellenic Train
- «Έρχονται» τα νέα τραπεζογραμμάτια του ευρώ
- Δεν βγήκε “λευκός καπνός” από τη 2η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Δραματική πτώση στα αγροτικά προϊόντα
- Δήμαρχος Αχαρνών: Η εντοπιότητα κρίσιμος παράγοντας για τους μαθητές Ωνάσειων Σχολείων
- Deutsche Welle: Επικρίσεις του γερμανικού Τύπου για την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη
- To ΔΝΤ προτείνει κατάργηση απαλλαγών από ΦΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χρήστες του WhatsApp έγιναν στόχος χακαρίσματος από την ισραηλινή εταιρεία λογισμικού κατασκοπείας Paragon
- Φάρσα με απειλητικά e-mails σε σχολεία της χώρας – Εστάλησαν από τη Ρωσία
- Δανία: Η Γροιλανδία δεν έχει καμία επιθυμία να τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ
- Θα «σπάσει» το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών; Τα θετικά, τα αρνητικά και η πρόταση «έκπληξη»
- Ταραντίλης: Πώς η τεχνητή νουμοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων
- Σταθερός στο 2,8% παρέμεινε ο πληθωρισμός της Γερμανίας τον Ιανουάριο
- Χρηματιστήριο: Με κέρδη 5,4% έκλεισε ο Ιανουάριος
- ΗΠΑ: Στόχος χακαρίσματος από την ισραηλινή εταιρεία λογισμικού κατασκοπείας Paragon δεκάδες χρήστες του WhatsApp
- Frank & Fame και Pollen θα αναλάβουν brands της Kosmocar
- Υπόθεση Πάτρας: «Φταίω που δεν έτρεξα, που δεν φώναξα» απολογήθηκε η κατηγορούμενη μητέρα