Αρχείο Πολέμου: «Night will Fall»

Ντοκιμαντέρ βασισμένο στα αρχεία του υπουργείου Πληροφοριών της Αγγλίας

Την ταινία «Night will fall» (ελλ. τίτλος «Θα πέσει η νύχτα») παρουσιάζει το Αρχείο Πολέμου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ ενός άλλου ντοκιμαντέρ, μια ταινία μέσα σε μια άλλη ταινία. Οταν οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα αποτρόπαια ευρήματα αποτυπώθηκαν στον φακό από κινηματογραφιστές που υπηρετούσαν τη θητεία τους, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά στον κόσμο τη φρίκη όσων είχαν συμβεί εκεί.
Ο σκηνοθέτης Sidney Bernstein, που υπηρετούσε στο Υπουργείο

Πληροφοριών, συνεργαζόμενος με τον Alfred Hitchcock, χρησιμοποίησε υλικό που είχαν γυρίσει Βρετανοί, Σοβιετικοί και Αμερικανοί, προκειμένου να κάνει μια ταινία που θα αποδείκνυε τη φρίκη των ανείπωτων ναζιστικών θηριωδιών. Ωστόσο, και παρά την αρχική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ, το φιλμ «έμεινε στο ράφι» ή για την ακρίβεια παραχωρήθηκε στο Imperial War Museum. Εντοπίστηκε εκ νέου στις αρχές του 1980, χάρη στον επιμελητή Kay Gladstone, ο οποίος πραγματοποίησε μια πρώτη του προβολή, το 1984, στο εκπαιδευτικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο με τίτλο «Μνήμη των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης» σε μια εκδοχή που ωστόσο δεν ήταν ολοκληρωμένη.
Το 2010 άρχισε εκ νέου η εργασία πάνω στο υλικό με τρεις στόχους: ο πρώτος ήταν να αποκατασταθεί και να ολοκληρωθεί, ώστε να είναι εφικτή η προβολή του σε κινηματογράφους. Ο δεύτερος αφορούσε την τήρηση των αρχικών σκηνοθετικών οδηγιών όσο το δυνατόν πιο πιστά και όπου αυτές δεν ήταν σαφείς να δοθούν λύσεις κοντά στο πνεύμα και τις δυνατότητες του κινηματογράφου κατά την περίοδο 1945-1950, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η φύση των αρχικών σκηνών ή οι προθέσεις των δημιουργών τους. Σε αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ του Andre Singer εξιστορείται ολόκληρη η ιστορία της κινηματογράφησης των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης και η πορεία του αρχικού υλικού.
Βραβεία
* Εύφημος μνεία της Ειδικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Σέλφριτζ 2014.
* Ειδική μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ 2014.
Κρατήστε θέσεις επικοινωνώντας τηλεφωνικά με την διδα. Μάκα Ντοκχνάτζε, στο τηλέφωνο του Αρχείου, 210-
8676390, ή στο κινητό 69-98088220, η email afreris@wararchivegr.org, το αργότερο μέχρι την 19-8-2018 καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος.
Η ταινία θα προβληθεί στην αγγλική γλώσσα. Υπάρχει η δυνατότητα αγγλικών υπότιτλων.
Την ταινία θα προλογίσει ο συνεργάτης του Αρχείου Πολέμου Νίκος Μητρογιαννόπουλος.
Αρχείο Πολέμου, Μηθύμνης 36, Πλ. Αμερικής, Σάββατο 21 Ιουλίου και ώρα 19:30.

Keywords
Τυχαία Θέματα