Από τον καύσωνα στα χιόνια: Πώς εξηγούνται οι ακραίες μεταβολές του καιρού

Από τον καύσωνα και τους 40 βαθμούς Κελσίου στα… χιόνια και τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Ποια εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες για τις ακραίες μεταβολές του καιρού.
Για τις ακραίες μεταβολές του καιρού που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, μίλησαν ο μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος, και ο καθηγητής Φυσικής της

Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλλιάνος εξήγησε ότι η αστάθεια στον καιρό αποτελεί συχνό φαινόμενο, καθώς ο Μάιος αποτελεί μια μεταβατική περίοδο από την άνοιξη στο καλοκαίρι.

Ξημέρωμα 27/5/2020 στο σαλέ βάσης του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν στα 1900 περίπου μέτρα. Ισχυρή χιονοθύελλα παρά το προχωρημένο της εποχής ακόμη και κάτω από τα 2000 μέτρα. Δεν είναι αρκετά συνηθισμένο κάτι τέτοιο τόσο χαμηλά ωστόσο δεν είναι και πρωτόγνωρο.Πηγή: Ilias Atalasidis / Northmeteo

Posted by Forecast Weather Greece on 2020 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Πάντως, δεν έκρυψε τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις του καιρού στην αγροτική οικονομία, κάνοντας λόγο για πολλαπλές καταστροφές σε καλλιέργειες αγροτών.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζερεφός υποστήριξε ότι η πτώση της θερμοκρασίας από τους 40 βαθμούς Κελσίου στους μηδέν βαθμούς Κελσίου είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σπάνια.
«Παρατηρείται συνήθως σε ερημικές τοποθεσίες, όπως η Σαχάρα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο έγκριτος επιστήμονας παρέπεμψε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία δημιουργεί ξηρασία στην Ελλάδα, απειλώντας με ερημοποίηση το 40% της χώρας σε βάθος 30 έως 40 ετών.

Δρακόλιμνη Σμόλικα 2200μ σήμερα 27/05/20

Posted by Bill Prokos Photography on 2020 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετά ορεινά σημεία της Ελλάδας, τις προηγούμενες ώρες παρατηρήθηκε χιονόπτωση και χιονόστρωση, ενώ δεν έλειψαν και οι χαλαζοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές.
Κι όλα αυτά, ενώ πριν από μερικές ημέρες η Ελλάδα επλήγη από πρωτοφανές κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.
Πηγή sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα