Αντιπαράθεση για τις διώξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Πεδίο αντιπαράθεσης η άσκηση διώξεων για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το Νέο Βουτζά την 23η Ιουλίου.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, από το βήμα της Βουλής, απάντησε στη ΝΔ ότι η Ρένα Δούρου έχει αναλάβει πολιτικά τις ευθύνες που της αναλογούν, αλλά δεν έχουν πράξει το ίδιο όλοι εκείνοι που με τις πολιτικές τους οδήγησαν σε αυτό το πολεοδομικά άναρχο τοπίο και στην καταστροφή.
«O εισαγγελέας έκρινε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής, ισχυρές ενδείξεις ενοχής για το ζήτημα της ευθύνης στο

Μάτι», είχε σχολιάσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, πριν προσθέσει ότι οι ευθύνες στο Μάτι αφορούν «100 ανθρωποκτονίες εξ αμελείας και εκατοντάδες εμπρησμούς εξ αμελείας».
Η εισαγγελία πρωτοδικών, άσκησε σε βάρος συνολικά 20 αιρετών και κρατικών αξιωματούχων, ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως, σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως, από υπόχρεους ή μη και για εμπρησμό από αμέλεια άσκησε για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Ασκήθηκαν διώξεις κατά της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, του τότε υπαρχηγού και σημερινού αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου, κατά αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού και υπαλλήλων των γραφείων πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δύο Δήμων. Για 4 εμπλεκόμενους δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης κάποιας αξιόποινης πράξης.
Πέραν των 20 κατηγορουμένων που ελέγχονται από την τακτική δικαιοσύνη, ακόμα 8 εμπλεκόμενοι, που είναι αξιωματικοί του Λιμενικού και του Στρατού θα κριθούν, λόγω της ιδιότητάς τους, από τον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου και του Στρατοδικείου.
Δούρου: «Ακόμα και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν»


Με αφορμή την εισαγγελική δίωξη η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υποστηρίζει ότι η ατομική της στάση είναι διαφορετική από το να απειλεί «τη Δικαιοσύνη ή να κλαυθμηρίζω περί «διώξεων» -όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών- και να συκοφαντώ τους πολιτικούς αντιπάλους».
«Η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παραίτηση Δούρου ζητά η Φώφη Γεννηματά
Την παραίτηση της Ρένας Δούρου ζήτησε η Φώφη Γεννηματά, η οποία επισκέφθηκε το Μάτι. Τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν καταδικάζει κανέναν αλλά η κ. Δούρου έχει πολύ σημαντικά καθήκοντα, στα οποία απέδειξε ότι δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί και είναι στοιχειώδης ευθιξία απέναντι στη μνήμη των εκατό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, να αναλάβει τις ευθύνες της.
Η απάντηση της Ρ. Δούρου
«Δεν ξεχνάμε όλοι ότι η κυρία Γεννηματά έχει υπάρξει Υπερνομάρχης όταν οι Νομαρχίες και η Υπερνομαρχία είχαν τις αρμοδιότητες της Πολεοδομίας. Δηλαδή όταν στήνονταν οι παγίδες θανάτου. Και, αν μου επιτρέψετε, ως γυναίκα προς γυναίκα, ως μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο κόρη αστυνομικού και νοικοκυράς, ας σιωπήσει μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο λόγω του βαριού ονόματος του πατέρα της», απάντησε η κ. Δούρου.
Το ΚΙΝΑΛ σχολίασε λίγο αργότερα: «Ελπίζουμε οι δικηγόροι που θα αναλάβουν την κατηγορούμενη για τον θάνατο 100 ανθρώπων κα Δούρου να την ενημερώσουν ότι η Ανατολική και Δυτική Αττική δεν ανήκαν στην πρώην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Ισως έτσι σταματήσει να εκτίθεται και να γελοιοποιείται. Αφού δεν έχει την ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναμείνει την κρίση της Δικαιοσύνης παραιτούμενη, ας σιωπήσει».
ΝΔ: Εκτίθεται ανεπανόρθωτα η κυβέρνηση Τσίπρα
Από την πλευρά της η ΝΔ, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες την έρευνα για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι και εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αν οι αρμόδιοι είχαν εγκαίρως διατάξει την εκκένωση της πόλης, δεκάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί».
Σύμφωνα με τη ΝΔ, η δικαιοσύνη ασκώντας ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων επιβεβαιώνει πλήρως αυτό το πόρισμα.
«Κυρίως όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες.
Πηγή Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα