Αναστολή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca λόγω «ανεξήγητης ασθένειας» εθελοντή

Στη διακοπή του τρίτου γύρου δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναπτύσσει η εταιρεία AstraZeneca, προχώρησαν οι υπεύθυνοι, εξαιτίας μιας «ενδεχόμενης ανεξήγητης ασθένειας» που εκδηλώθηκε σε έναν εθελοντή από τη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει το Stat News.
Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της AstraZeneca

στο εν λόγω μέσο ενημέρωσης, η «τυπική διαδικασία εξετάσεων προκάλεσε μια παύση στον εμβολιασμό, ώστε να αξιολογηθούν τα δεδομένα ασφάλειας».
Η φύση της ανεπιθύμητης ενέργειας δεν έχει γίνει άμεσα γνωστή, με αναφορές να την περιγράφουν μόνο ως «δυνητικά ανεξήγητη ασθένεια», η οποία πρέπει να επανεξεταστεί.
Το εμβόλιο αναπτύσσεται ως κοινή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της εταιρείας της, Vaccitech.
Οπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca στο Stat News: «Εργαζόμαστε για να επισπεύσουμε την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος, για να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα των δοκιμών. Είμαστε δεσμευμένοι για την ασφάλεια των συμμετεχόντων μας και για τα υψηλότερα πρότυπα καθήκοντος στις δοκιμές μας».
«Συνηθισμένες οι διακοπές στις δοκιμές» λέει η εταιρεία
Στη δήλωση αναφέρεται πως είναι σύνηθες για μεγάλες δοκιμές, να υπάρχουν παύσεις σε περίπτωση ανεξήγητης ασθένειας.
Σύμφωνα με το CBN, ο Οργανισμός Υγείας της Βραζιλίας, Anvisa, επιβεβαίωσε την αναστολή των δοκιμών και ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Βραζιλία, είχαν ενημερωθεί.
Σύμφωνα με το Stat News, η αναστολή στις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca, θα επηρεάσει τις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιούνται και από άλλους κατασκευαστές εμβολίων.
Οι εταιρείες που αναπτύσσουν επίσης εμβόλια κατά του κορονοϊού, περιλαμβάνουν τις Pfizer Inc, Johnson & Johnson, Moderna Inc, Novavax Inc, Sanofi και πολλές άλλες.
Ωστόσο, η AstraZeneca ξεκίνησε έναν τρίτο γύρο δοκιμών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, έχοντας ξεκινήσει νωρίτερα δοκιμές σε άλλες χώρες.
Μόνο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι διαθέσιμο
Η Ρωσία κατέγραψε το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά του κορονοϊού, που ονομάστηκε Sputnik V, στις 11 Αυγούστου, ανακοινώνοντας αργότερα την έναρξη εθελοντικών δοκιμών τις προσεχείς εβδομάδες.
Η πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια και το Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας (RDIF), κυκλοφόρησε σε δημόσια κυκλοφορία νωρίτερα τη Δευτέρα.
Τουλάχιστον 20 χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για αγορά ή διανομή του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Ινδίας.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα