Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Το Ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος»

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα εκδώσουν μια νέα αναμνηστική σειράς γραμματοσήμων «Το Ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος», την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017. Η σειρά αναδεικνύει μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της εποχής μας, το ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος, που η αρχαιολογική έρευνα αναζητούσε για περισσότερο από έναν αιώνα.
Το ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος αποκαλύφθηκε κατόπιν συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας, που διενεργήθηκε

στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.
Το ιερό, σύμφωνα με αρχαίες γραπτές πηγές, υπήρξε από τα σημαντικότερα της Εύβοιας και ανήκε στην πόλη κράτος της Ερέτριας. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή από το 10ο βιβλίο του έργου του γεωγράφου Στράβωνα και από επιγραφικές μαρτυρίες της Ερετρίας.
Το 2007, αφού προηγήθηκε γεωφυσική έρευνα, ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές στους δυτικούς πρόποδες του λόφου «Παλαιοχώρα» ή «Παλαιοεκκλησιές», ανατολικά της σημερινής Αμαρύνθου. Στο χώρο της ανασκαφής έχουν έρθει στο φως, τουλάχιστον 8 κτίρια που καλύπτουν την περίοδο από την αρχαϊκή έως και την ύστερη ελληνιστική εποχή. Το 2017, ανακαλύφθηκαν και επιγραφικές μαρτυρίες που ταυτίζουν τα κτίρια με το συγκρότημα του ιερού της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν ενσφράγιστες κεραμίδες που φέρουν το όνομα «Αρτέμιδος» και δύο μαρμάρινες βάσεις με την αναθηματική επιγραφή «ΑΡΤΕΜΙΔΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙ ΛΗΤΟΙ».

Keywords
Τυχαία Θέματα