Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο από Μέρκελ και Μισέλ

Την αλληλεγγύη της στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε τον Σεπτέμβριο» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο

εξέφρασαν τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την τηλεδιάσκεψη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.
Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.
Η κα Μέρκελ παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.
Μισέλ: “Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο”
Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.


«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα στη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι» τόνισε ο κ. Μισέλ.
Αναστασιάδης: “Η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά”
Να μην έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά στις περιπτώσεις παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε παρέμβασή του κατά τις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το Συμβούλιο έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με αντικείμενο την κατάσταση στη Λευκορωσία.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με το philenews.com υπογράμμισε ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, και όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών-μελών.
Τόνισε ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.
Επίσης, χαιρέτισε την προσέγγιση και την άμεση αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην κατάσταση στη Λευκορωσία.
«Αναμένω, ωστόσο, την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Επανέλαβε ακόμη τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από μέρους της Τουρκίας, στο έδαφός της και ενάντια του ιδίου του λαού της, με φίμωση του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, με φυλακίσεις δημοσίων λειτουργών και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έκανε αναφορά στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αλλά και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.
Τέλος, υπογράμμισε πως η ΕΕ έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και έκανε σαφές πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα