Αγαπητές Βρυξέλλες, ακούστε την αγορά

Συνέδριο ECONOMIST: «Governance and Regional Arteries for Growth»

«Αγαπητές Βρυξέλλες, ακούστε την αγορά. Να εισφέρουμε καινοτομία και στις πολιτικές», διεμήνυσε ο Hubert Cottogni, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, κατά την ομιλία του στο συνέδριο για τον ρόλο της Περιφέρειας στο εγχείρημα της βιώσιμης ανάπτυξης, που οργάνωσε στο Λουράκι ο Economist, σε συνεργασία

με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια, ο κ. Cottogni ανέφερε ότι «Από τη μία πλευρά υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης. Από την άλλη πλευρά εμφανίζεται αφθονία υψηλά καταρτισμένων επαγγελματιών. Με τον τρόπο αυτόν, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο υλοποιείται η πρωτοβουλία EquiFund στην Ελλάδα.
Εννέα venture capital και ιδιωτικά equity funds, ύψους 400 εκατ. ευρώ, έχουν κινητοποιηθεί στο πλαίσιο της συνέργειας του European Investment Fund και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με όχημα start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πηγές χρηματοδότησης κατανέμονται ως εξής: 4 στο πεδίο της καινοτομίας, 2 στο αρχικό στάδιο επιχειρηματικότητας και 3 στο παράθυρο ανάπτυξης.
Ο κ. Cottogni αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι με τις κατάλληλες συνέργειες το συνολικό ποσοστό θα μπορούσε να ανέλθει στο συνολικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Περιφερειών και Πόλεων του ΟΟΣΑ, Lamia Kamal-Chaoui, παρουσίασε στρατηγικές για την αύξηση της απασχόλησης στις περιφέρειες και αναφέρθηκε «στην ανάγκη αποφυγής αντικινήτρων για τις επιχειρήσεις σε εμπορεύσιμους τομείς», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «τη σημασία προώθησης εμπορικών δραστηριοτήτων με όχημα πρακτικές όπως τα clusters».
Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης των περιφερειών στον ανταγωνισμό, με βάση τα πλεονεκτήματα σε τοπικό επίπεδο.
Ο επικεφαλής σύμβουλος της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρόναλντ Χαλ (Ronald Hall), είπε ότι «η Κομισιόν εργάζεται με τις Περιφέρειες σε στοχευμένες περιφερειακές και τοπικές επενδυτικές ανάγκες, κενά δεξιοτήτων και ρυθμιστικά εμπόδια», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ανάπτυξη στρατηγικών «έξυπνης» εξειδίκευσης.
Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον Ronald Hall, «είναι να εντοπίσουν οι Περιφέρειες τον τρόπο με τον οποίο θα κινητοποιήσουν αλυσίδες αξίας και θα ενισχύσουν ιδιωτικές επενδύσεις». Επίσης, στάθηκε στην ενθάρρυνση της καινοτομίας υψηλής τεχνολογίας, αλλά και της ευρείας καινοτομίας σε παραδοσιακούς τομείς.
Οσον αφορά στην Ελλάδα, είπε ότι «οι εντοπισμένοι τομείς προς υποστήριξη από την ευρωπαϊκή πολιτική είναι μεταξύ άλλων ο αγρο-διατροφικός τομέας, η υγεία και τα φαρμακευτικά, η ενέργεια, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, οι μεταφορές, οι κατασκευές, ο τουρισμός, καθώς και ο πολιτισμός».
Στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών, Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Bojan Markovic. Οπως τόνισε «η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της καινοτομίας είναι αυτή που μπορεί να ωθήσει την ανάπτυξη στις Περιφέρειες της Ελλάδας και γενικώς της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, είπε ότι «οι τράπεζες βασίζονται κυρίως στο ιστορικό πίστωσης, αλλά αυτό δεν ευνοεί τις καινοτόμους επιχειρήσεις, ενώ τα άυλα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι εύκολο να μετατραπούν σε εγγυητικά μέσα».
«Γι’ αυτό θα πρέπει» συνέχισε «να καταβληθεί προσπάθεια για προώθηση και άλλων χρηματοδοτικών μέσων, όπως είναι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ενώ θα πρέπει να αναπτυχθεί επίσης η χρηματοδότηση έργου».
Ακόμη είπε ότι «ο ρόλος των ευρωπαϊκών ταμείων θα συνεχίσει να είναι σημαντικός για μεγάλο χρονικό διάστημα», ενώ έδωσε έμφαση σε σχετικά με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων του EBRD σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.
«Η μεταρρύθμιση είναι η λέξη – κλειδί για να αναπτυχθούν οι οικονομίες και να επιβιώσει η Ευρωζώνη» τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Ακόμη, μίλησε για «ευρωπαϊκή «ενισχυμένη» εποπτεία μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να παραμείνει δημοσιονομικά συνετή».
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Rothschild Group, Paolo Scaroni, από την πλευρά του είπε: «Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει στη διαφοροποίηση όχι μόνο των πηγών εφοδιασμού αλλά επίσης των διαδρομών διαμετακόμισης, και η Ελλάδα έχει να κερδίσει από αυτήν την προσπάθεια».
Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι το αέριο της Κασπίας θα διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, διασχίζοντας την Τουρκία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για να καταλήξει στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής αγοράς.
«Θα είναι μια ευκαιρία τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις χώρες διέλευσης», τόνισε ο κ. Scaroni, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί τους τελευταίους 24 μήνες, αποτελώντας ένα αυξανόμενα σημαντικό αντίβαρο στην Τουρκία».

Keywords
Τυχαία Θέματα