“Yok” κυρώσεις στην Τουρκία από ΕΕ

Ζήτημα εμπάργκο όπλων έθεσε ο Μητσοτάκης

Η Τουρκία και η προκλητικότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης.
Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Δεκέμβριο αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για κυρώσεις εις βάρος της Αγκυρας, ενώ έθεσε και ζήτημα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το ζήτημα της Τουρκίας δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά επέμεινε μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου

Νίκο Αναστασιάδη και επίσης ζήτησαν να μπει στα συμπεράσματα της Συνόδου η έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ στις ενέργειες της Τουρκίας.
Εκανε δε γνωστό πως συμφώνησαν τελικά και οι άλλοι ηγέτες σε αυτές τις διατυπώσεις και ως εξ τούτου η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις πρόσφατες ενέργειες.

Ακόμη, ανέφερε πως σε αυτές τις διατυπώσεις υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες ενώ ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.
«Οταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο» δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφορικά με την συμπεριφορά της Αγκυρας έθεσε ένα ζήτημα ακόμα που αφορά συγκεκριμένα στην πιθανότητα επιβολής ενός εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
«Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Εθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή» δήλωσε.
Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.
«Η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως άκουσα να γίνεται από την αντιπολίτευση δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, γνωρίζετε γιατί δεν έχει γίνει ακόμα. Διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει στα 12 μίλια» σημείωσε.
Ανησυχία για τον κορονοϊό στην Ευρώπη
Τη μεγάλη ανησυχία της Ευρώπη για το ζήτημα του κορονοϊού τόνισε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός.
«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί. Να επισημάνω ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όλων μας για το δεύτερο κύμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό χάρτη που αποτυπώνει το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα σε σχέση με τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη.
«Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμη ότι έθεσε στη Σύνοδο, το ζήτημα της προετοιμασίας για την επόμενη ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα