WSJ: Λίγα άλλαξαν στην Ελλάδα – Ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πιστωτές μπορούν να δώσουν λύση

«Το μνημόνιο στην Ελλάδα τελειώνει, αλλά τα βασικά προβλήματα παραμένουν», τονίζει η Wall Street Journal. «Ούτε οι πολιτικοί της Ελλάδας, ούτε οι πιστωτές της, έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι μπορούν να επιλύσουν τα βασικά προβλήματα», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Στο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα από

την Ιθάκη για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο αναφέρεται η εφημερίδα Wall Street Journal, αναφέροντας εντούτοις πως τα βασικά προβλήματα στην Ελλάδα παραμένουν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη γραφειοκρατία, το αναποτελεσματικό σύστημα Δικαιοσύνης και τη φοροδιαφυγή.
«Στην πραγματικότητα, λίγα έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρωστάει δισεκατομμύρια στους πιστωτές που θα συνεχίσουν να αξιολογούν τακτικά την πρόοδο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Ο κ. τσίπρας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δουλειά να κάνει και απέχει από το να είναι ευημερής», επισημαίνει η εφημερίδα.
Oπως παρατηρεί ακόμη, αν και η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια της οκταετούς μνημονιακής περιόδου, «ούτε οι πολιτικοί της Ελλάδας, ούτε οι πιστωτές της, έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι μπορούν να επιλύσουν τα βασικά προβλήματα που έχουν ταλαιπωρήσει την οικονομία της χώρας και έχουν οδηγήσει στην πιο σοβαρή κρίση χρέους της σύγχρονης ιστορίας».
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρεται στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας που συνεχίζει να πλήττει το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και στον «χαοτικό δημόσιο τομέα».
Οι πολιτικές παρεμβάσεις και ο αυστηρά συγκεντρωτικός τρόπος λήψης αποφάσεων εξακολουθούν να καθιστούν το ελληνικό κράτος αναποτελεσματικό, όπως παρατηρεί ο καθηγητής δημόσιας διοίκησης, κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης. «Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα έχει παραμείνει ανέπαφη, γιατί ο μηχανισμός που την παράγει δεν άλλαξε», σημειώνει.
«Ήταν μια επική αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών να αντιμετωπίσουν το κύριο πρόβλημα της χώρας και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος. Φοβάμαι πως οτιδήποτε έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής, θα μπορούσε να καταρρεύσει εξ αιτίας αυτού», τονίζει μάλιστα.
«Η γραφειοκρατία είναι πολύ πιο ισχυρή απ’όσο μπορούν να καταλάβουν οι άνθρωποι», σχολιάζει από μέρους του ο επικεφαλής της Minoan, κ. Κρίστοφερ Eγκλετον.
Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη κλάδος που έχει «ανοσία» απέναντι στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι το σύστημα Δικαιοσύνης που εξακολουθεί να είναι ένα εκ των πιο αργών και αναποτελεσματικών στην Ευρώπη, με επιρροές συχνά από πολιτικές παρεμβάσεις.
Παράλληλα, η διαδοχή των ελληνικών κυβερνήσεων έχει αποτύχει να μειώσει το χρόνιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. «Για 200 χρόνια, οι Eλληνες ήταν απρόθυμοι να πληρώσουν για ένα κράτος που θεωρούν διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό και ασταθές», σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Πηγή Sputnik

Keywords
Τυχαία Θέματα