To CineDoc υποδέχεται τον Νοέμβριο με δυο σπουδαίες ταινίες

Τον Νοέμβριο το CineDoc επιστρέφει με δυο σπουδαίες ταινίες, το υποψήφιο για Όσκαρ «Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο» του Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς και το «Ένας Καλύτερος ‘Ανδρας» των Ατίγια Καν και Λόρενς Τζάκμαν.
Η ταινία «Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο» παρουσιάζει την ιστορία του Όουεν, ο οποίος όταν ήταν μικρός, δεν μπορούσε να μιλήσει. Ώσπου οι γονείς του

βρήκαν έναν μοναδικό τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί του: μέσα από τα κλασικά κινούμενα σχέδια του Ντίσνεϊ. Όσο ο Όουεν προσπαθούσε να ξαναβρεί τη φωνή του ήταν ο Πήτερ Παν, ο Σίμπα, ο Mόγλης, ο Τζαφάρ και η ‘Αριελ που του δάνειζαν τη δική τους.
Βασισμένο στο βιβλίο του πατέρα του Όουεν, βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου, Ρον Σάσκιντ, το «Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο» ξεχώρισε τόσο για την εκπληκτική ιστορία του όσο και για την ιδιαιτερότητα της αφήγησής του που μπλέκει ευφάνταστα πλούσιο αρχειακό υλικό με animation. Το 2016 η ταινία κέρδισε μια υποψηφιότητα για όσκαρ ντοκιμαντέρ και έκτοτε συνεχίζει να συγκινεί σαν μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία για τη δύναμη της φαντασίας, της οικογένειας και του ίδιου του σινεμά.
Στο «Ένας Καλύτερος Άνδρας», η Ατίγια Καν που μόλις στα 16 της και για περισσότερα από δύο χρόνια υπέστη ακραία σωματική και ψυχολογική βία από τον τότε σύντροφό της, του ζητάει να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν τους 20 χρόνια μετά τον χωρισμό τους. Πρόκειται για μια βαθιά προσωπική ταινία που αφορά τη συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών εν γένει.
Η ταινία των Ατίγια Καν και Λόρενς Τζάκμαν είναι πολλές στιγμές άβολη, καθώς οι περιγραφές της κακοποίησης είναι σοκαριστικές. Η Καν δεν δαιμονοποιεί τον πρώην σύντροφό της, ούτε όμως υποκύπτει στην απλοϊκή λύση μιας επί της οθόνης κάθαρσης. Η δύναμή της έγκειται κυρίως στο ότι ξεκινάει έναν επώδυνα ειλικρινή διάλογο στις σωστές του βάσεις.
Προβολές- «Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο»: Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Σίνα 31 | Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 16.00, Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109 (Την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει Q&A με τη Στεφανία Φούσκα, δρ. Συμβουλευτικής-Ειδικής Αγωγής, εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και επιστημονική σύμβουλο της ΕΕΠΑΑ).
Προβολές- «Ένας Καλύτερος Άνδρας»: Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Σίνα 31 | Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 16.00, Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109 (Την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει Q&A με εκπροσώπους από τη γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας).
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://www.cinedoc.gr/
Τιμές εισιτηρίων: 6 ευρώ / 3 ευρώ φοιτητικό (ισχύει μόνο για τις προβολές του Γαλλικού Ινστιτούτου). Όλες οι ταινίες του CineDoc διαθέσιμες και στο https://vimeo.com/channels/cinedoc
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα