Tέλος ο λιγνίτης το 2026
Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της επιχείρησης για τη Δυτική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων τίθεται πλέον ως πιθανή επιλογή και η κατασκευή μεγάλης κλίμακας data centers. Μια προσπάθεια που αν ευοδωθεί – όπως υπογράμμισε ο
Σε σχέση με την Πτολεμαίδα 5, ισχύος 660 μεγαβάτ σήμερα, το σχέδιο προβλέπει την διακοπή λειτουργίας της ως λιγνιτικής μονάδας το 2026 (οπότε και θα ολοκληρωθεί το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και της χώρας) και την έναρξη λειτουργίας ως μονάδας φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου το 2027, σε πρώτη φάση με ισχύ στα 350 μεγαβάτ. Η επένδυση για την αλλαγή καυσίμου είναι της τάξης των 300 εκατ. ενώ υπάρχει η προοπτική για αύξηση της ισχύος στο μέλλον με τη μετατροπή της μονάδας σε τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου.
Το σβήσιμο της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας σηματοδοτεί την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας όπου το 2019 υπήρχαν λιγνιτικοί σταθμοί ισχύος 3,4 γιγαβάτ. Ως το τέλος του έτους θα λειτουργούν 1,2 γιγαβάτ φωτοβολταϊκά στα οποία θα προστεθούν μπαταρίες, μονάδες αντλησιοταμίευσης και πιθανώς data centers, που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και η ζήτηση για τα οποία όπως είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ αυξάνεται εκθετικά λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο κ.Στάσσης μίλησε συγκεκριμένα για την προοπτική δημιουργίας της “West Macedonia Valley” ενώ παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη αγορά, που είναι η διαθεσιμότητα της γης – πιθανότατα στο χώρο του πρώην ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου – και του δικτύου υψηλής τάσης που προϋπήρχε για την εξυπηρέτηση των λιγνιτικών μονάδων. Διευκρίνισε ότι η επένδυση θα προχωρήσει εφόσον εξασφαλιστεί η συμμετοχή μεγάλης εταιρείας του χώρου για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις. Σε πρώτη φάση συζητείται η ανάπτυξη data center ισχύος 300 μεγαβάτ με προοπτική το 1 γιγαβάτ σε επόμενο στάδιο.
Τέλος ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο – ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τη χρήση του εναέριου δικτύου οπτικών ινών που αναπτύσσεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – να δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση και στη λιανική διαθέτοντας τηλεφωνία και ίντερνετ στους τελικούς καταναλωτές.
Κ.Βουτσαδάκης
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το άρθρο Tέλος ο λιγνίτης το 2026 εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις – Κ. Μητσοτάκης: Θα δώσουμε σημαντικές αυξήσεις στους ένστολους
- Το Avis Car Sharing ήρθε στην Αθήνα
- Από την Pollen η νέα πασχαλινή καμπάνια των Jumbo
- Η Βίκος Cola στήριξε το NMDF Dance Convention 2025
- Υποχρεωτικός καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων έως τις 30 Απριλίου 2025
- Tέλος ο λιγνίτης το 2026
- Στο 2,4% το ΑΕΠ των ΗΠΑ
- Οnline υπηρεσία κοινής χρήσης αυτοκινήτου από την Avis
- Αναγνωρίστηκε ως ΠΓΕ το ελαιόλαδο Κρήτης με ισχύ από Απρίλιο 2025
- «Συμμαχία των πρόθυμων» – Μητσοτάκης: Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία – Νέες αυξήσεις στους ένστολους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Tέλος ο λιγνίτης το 2026
- Περαιτέρω μείωση των καταθέσεων σε ένα μήνα
- ΤτΕ: Μείωση καταθέσεων-άυξηση δανείων για τον Φεβρουάριο 2025
- Γ.Στάσσης: data centers και φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία- Tέλος ο λιγνίτης το 2026
- Εξι νεκροί στην Αίγυπτο μετά από βύθιση τουριστικού υποβρυχίου
- Πασχαλινό Μπαζάρ ΖΕΗ 2025
- Ντροπή δηλώσεις Σ. Βολουδάκη: “Καταθέτουμε εκ νέου να χαρακτηριστεί η Τουρκία «ασφαλής τρίτη χώρα»”
- Ο «Καζαντζίδης» στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου
- Ρ. Χάμπεκ: Χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για δασμούς Τραμπ
- Το ασύλληπτο ποσό που έχει δοθεί στους δικαιούχους του «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Avis Car Sharing – Η πρώτη online υπηρεσία κοινής χρήσης αυτοκινήτου
- Wall Street: Νέα πτώση στη σκια των δασμών – Τριγμοί στις αυτοκινητοβιομηχανίες πλην Tesla
- Κυρ. Μητσοτάκης: Νέες αυξήσεις στους ένστολους – Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία
- DK Fotinakis: Ολοκληρώθηκε η επισκευή του «Gloria Maris» (βίντεο, φωτογραφίες)
- Ερώτηση 11 βουλευτών της ΝΔ για επιθετικές αγορές ακινήτων σε ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια
- Ηράκλειο: Άρχισε επίσημα η τουριστική σεζόν στο αεροδρόμιο
- Υποχρεωτικός καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων έως τις 30 Απριλίου 2025
- Ερώτηση Αρβανίτη στην Κομισιόν για τους «λαθρομετανάστες» του Μ. Βορίδη



